Thursday, July 12, 2012

Apa Yang Kit Siang Mengigau Dan Merepek Di Siang Hari Ni..


 
Lim Kit Siang jelas tidak seronok dengan peranan berkesan yang dimainkan oleh Tun Dr Mahathir dalam membantu BN terus menguasai persada politik Malaysia. Dia telah mula mengkritik Tun secara tidak sihat dengan mengaitkan Tun dengan Mahathirisme.

Kuman di seberang lautan dia nampak, gajah dibibir mata tidak pulak dia nampak. Sinonim dengan DAP ialah parti anak beranak. Kit Siang dulu kini dan selamanya adalah seorang Diktator hingga membuatkan ramai tokoh DAP termasuk Tan Sri Lee Lam Tye meninggalkan DAP suatu ketika dahulu.  

Legasi Lim Kit Siang ialah dinasti LIM dalam DAP. Anak dan menantu serta suku sakat beliau sahaja. Bersuara sahaja dalam DAP maka anda akan segera dipecat tanpa ada peluang untuk membela diri. DAP tidak pernah mengamalkan kebebasan bersuara. Itu faktanya.

 

Apa yang Kit Siang ni marah sangat dengan Tun Mahathir ni sehingga menuduh Tun ingin terus menguasai UMNO dan BN. Sebelum terlupa mungkin Kit Siang tidak dapat menerima hakikat bahawa DAP mengalami zaman malap ketika Tun berkuasa. DAP hampir nazak kerana di bawah kepimpinan Tun M, MCA mendapat kepercayaan kaum Cina.


Dizaman Tun Mahathir wakil DAP kosong di Negeri Sembilan. Tiger Lee, Dr Chan Man Hin serta Kupusamy semuanya kecundang dan menelan asap.  

Isu perkauaman sempit DAP di zaman Tun tidak berjaya mendapat sokongan positif kaum Cina. Sebab itu kini apabila isu perkauman sudah mula mendapat sedikit kejayaan kepada DAP maka Kit Siang  bimbang sekiranya peranan Tun Mahathir akan kembali memalapkan dunia politik DAP.

Biasalah dengan sikap talam dua muka pembangkang ini. Mereka yang memainkan isu perkauam, maka Tun M dan UMNO pula yang dituduh mengamalkan perkara tersebut. Bijak sungguh mereka mengalihkan isu.

Turut mengamalkan gaya politik yang sama ialah Lim Guan Eng anak Kit Siang. Kita tengok masa dia berdebat dengan Chua Soi Lek tempoh hari. Setelah KO pada pusingan pertama, demi untuk menarik kembali sokongan kaum Cina maka LGE tanpa malu mengutuk MCA, UMNO dan BN dengan menuduh gabungan tersebut mengamalkan politik perkauaman.

LGE mendakwa tidak wujud keadilan kepada masyarakat Cina di sini. Nak tanya sikit LGE ni, yang kaya di sini siapa, yang mempunyai harta berbilion ringgit di negara ini siapa. Syed Mokhtar yang dibenci oleh Robert Kuak, Nuar Brahim dan Azmin Ali itu cuma jatuh nombor 19 jika semua kekayaan bilionaire Cina dikumpulkan.

Yang mempunyai tanah yang luas di sini siapa, kaum dayak ke, kaum Melayu ke atau kaum Iban. Yang ke hulu ke hilir dengan kereta mewah dan menyapu subsidi minyak dengan banyaknya setiap kali mengisi tangki kereta siapa?.

Yang mempunyai hotel mewah di sini siapa. Yang mempunyai kapal layar dan pusat peranginan di sini siapa Guan Eng oii.. Yang mempunyai sekolah aliran Cina di dunia ini siapa dan di mana, jika tidak di Malaysia ini. Semua itu hasil perjuangan, toleransi dan kompromi Orang melayu dengan rakan-rakan dalam BN. Mana anak tirinya. Mana penindasannya?.

Lagi nak tanya ni, jika dasar perkauam UMNO/BN ini tebal sangat, yang ramai jadi doktor siapa, Yang ramai jadi lawyer siapa. Yang ramai jadi jurutera siapa. Yang banyak mengambil grant kerajaan untuk berniaga siapa...siapa..siapa????


Kaum mana yang apabila dikeluarkan sahaja kuota ASN habis dilanggan dalam masa setengah jam, kalau bukan kaum Cina yang dianak-tirikan tersebut. Maknanya kaum Cina lebih laya dan mempunyai kemampuan daripada kaum India dan kaum Melayu.


Siapa yang mempunyai ladang perternakan ayam yang terbesar di negara ini. Dusun buah-buahan yang luas milik siapa. Bengkel-bengkel kereta yang bertaburan di serata jalan dalam negara ini siapa yang punya.


Buku-buku teks dan buku nota untuk sekolah rendah, sekolah menengah dan pusat pengajian tinggi siapa yang membolot percetakannya sejak berpuluh tahun dahulu.

Yang sudah berpuluh tahun menerima subsidi gula siapa?? Yang mempunyai ladang sayur yang luas di Cameron Highland dan menggunakan kenderaan tanpa roadtax siapa. Yang menggaji tenaga buruh yang ramai di negara ini yang diimport dari Indonesia, Bangladesh, Vietnam siapa.

Yang membina bangunan pencakar langit di negara ini siapa. Yang menguasai industri pengangkutan di negara ini siapa. Siapa pemilik kedai-kedai kereta mewah di seluruh negara. Berapa sangat peniaga Melayu seperti Naza dan Mutiara Motors yang memiliki bilik pamiran gah terutamanya di PP, KL, JB dan Ipoh.

Yang saban hari membuka pusat rumah urut untuk memulakan perniagaan di sini siapa. Yang kuat merasuah anggota Penguatkuasa di sini siapa. Siapa yang menambahkan kerja lebih masa anggota keselamatan dalam memerangi kegiatan tidak bermoral ini. Serbu hari ini, esok buka semula. siapa? Mana Mahpooozzz Bean, mana Khalid Samad dan mana Dr Rani, senyap sunyi tidak menegur Ronnie Liu? Dulu ada Dr Hassan Ali, sekarang merekalah yang terpaksa buat tugas tersebut.
  

  

Sedap mulut sahaja Kit Siang anak beranak nak menuduh bermacam-macam terhadap Tun Mahathir. Ligasi Tun M memang tidak dapat dinafikan. Warga Kota bangun pagi nampak Bangunan Daya Bumi, mereka akan teringatkan Dr mahathir.

Bersiar-siar di Petronas Twin Tower pagi, petang dan malam, pastilah orang akan teringatkan Dr Mahathir. Lee Kuan Yew balik dari Chennai India, singgah di KLIA, pastilah dia teringatkan Dr Mahathir yang membina lapangan terbang yang menyangi Changi Airport tersebut.

Memandu kereta melalui Lebuh Raya Utara Selatan dari JB hingga ke Bayan Mutiara tentulah Lee Kuan Yew teringatkan Dr Mahathir. Terbinanya Pusat Bebas Cukai di Langkawi sehinggakan kurang lakunya barangan elektrik dari Singapura tentulah mengingatkan Lee Kuan Yew kepada komitmen Dr Mahathir.

Puluhan ribu peminat Formula One dari negara luar yang datang ke Sepang setiap tahun dan ratusan juta yang menonton di peti TV pastilah Lee Kuan Yew merasa pedih hati dan teringatkan kepada Dr Mahathir.

Tidak dapat hendak dilenyapkan begitu sahaja legasi Dr Mahathir ini dalam realiti kehidupan di Malaysia. Jasanya terlalu banyak.

Majunya PTP oleh Syed Mokhtar tentulah menyakitkan hati pengendali pelabuhan di Singapura kerana setengah urusan telah berpindah ke PTP. Nasib baik jambatan bengkok tidak menjadi kenyataan. Sekiranya jadi mahu tutup terus Pelabuhan Singapura tersebut. 

Marah kepada Tun kerana membantu anaknya serta membantu UMNO/BN, Tun sudah menjelaskan bahawa tindakan dia adalah untuk membalas budi orang-orang yang pernah berbudi kepadanya dulu. Dia mendapat sokongan yang besar semasa memerintah, maka sewajarnya dia kini memberikan pula sokongan kepada orang lain. Semudah itu wahai Kit Siang, itupun payah sangat ke you nak faham.

Ingatan Tun bahawa Orang Melayu akan hilang segala-galanya sekiranya UMNO/BN hilang kuasa, memang benar. Mana perkuamannya ingatan tersebut. Mana nak pecah belahkan rakyat dengan ingatan tersebut. Tun bercakap benda yang benar, benda yang akan terjadi. Dengan sedikit kuasa yang DAP adapun Orang Melayu sudah mula terpinggir, apa lagi jika DAP dapat kuasa penuh dan UMNO hilang kuasa.

Ingatan Tun adalah betul. Dia mahukan bangsanya bersatu padu, Orang Melayu jangan berpecah tiga. Mana nak menakut-nakutkan rakyat dengan kenyataan beliau tersebut. DAP pun menyeru orang Cina bersatu. DAP pun menyeru sekolah aliran Cina bersepakat dalam memperjuangkan isu.

Sudah nyata kini PAS tidak boleh diharapkan untuk membela umat Melayu dan Umat Islam. Baru nak bercakap sepatah dua, Karpal Sinki telah berdehem dan Nik Aziz serta Hj Hadi dah tunduk layu. Nak harapakan PKR membela Melayu?? parti yang juga dikuasai oleh anak beranak tersebut? jauh panggang dari api. Lagipun parti itu peduli apa dengan Orang Melayu, yang mereka perjuangkan hanyalah nasib Nuar.

Dalam PKR ada Cina totok, ada India tulin, apa mereka peduli dengan nasib bangsa Melayu dan Agama Islam. Mereka tak kisahpun. Jadi ingatan Dr Mahathir tersebut benar, betul dan tepat. Mana rasisnya?. Mana nak pecah belahkan rakyatnya. Mana nak takut-takutkan rakyatnya?? mana?? mana?


Kalau sudah bidang ekonomi dan pendidikan dikuasai oleh Orang Cina, apa salahnya bidang politik dikuasai pula oleh kaum Pribumi yang jumlahnya lebih ramai ini. Kenapa dengki sangat, kenapa cemburu sangat. Selama ini tidak selamatkah harta benda kaum Cina dengan pemerintahan UMNO, Melayu dan Islam ini.

Banyak sangat ke kekayaan kaum Cina yang dirampas oleh Orang Melayu sepanjang pemerintahan UMNO/BN ini. Berpuluh buahkah sekolah Cina ditutup dalam zaman pemerintahan BN ini? Mana rasisnya, mana perkaumannya? Mana nak menakut-nakutkan Orang Melayu?????. Tun Mahathir bercakap atas fakta sebenar. Hilang KUASA, Melayu akan MERANA. Itu betul dan itu benar.
Elok Kit Siang dan anaknya Guan Eng ni berhenti merepek dan jangan terus-terusan menghasut kaum Cina di negara ini. Bersangka baiklah dengan Orang Melayu, dengan UMNO dan dengan Islam.
   
90% daripada keperluan makanan untuk Orang Melayu ini dikawal oleh Orang Cina. Apa salahnya Beras dan Roti Gardenier dikawal pulak oleh Orang Melayu. Dan Hampir 100% keperluan pakaian untuk Orang Melayu dikawal oleh Orang Cina, apa salahnya industri batik dikawal oleh Orang Melayu pulak?

Berpuluh pasar raya di negara ini dimiliki oleh kaum Cina apa salahnya sebuah dua dimiliki oleh Mydin. Apa salahnya KR1M dibina kerana Cina mempunyai beribu kedai 7Eleven di negara ini. Siapa pembekal alat sukan terbesar dalam negara ini?


Dulu kaum Cina tidak ramai yang berminat untuk bekerja di sektor awam, dalam tentera, pasukan polis ataupun pasukan bomba. Kini jangan nak salahkan UMNO pulak bila jumlah mereka di sana kurang daripada kaum Melayu. Cina yang miskin juga tidak ramai yang berminat untuk ke LKTP atau Felda suatu waktu dulu, kerana mereka menjangkakan selamanya peneroka akan kekal sebagai petani dan bukanya menjadi entiti koperat akhirnya.
Jika senarai ini hendak diteruskan, sudah pasti tidak akan kehabisan. Oleh itu Kit Siang and Guan Eng, back to basic. You all jaga ekonomi, Melayu jaga politik. Habis cerita. Agree or angry?

"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

2 comments: