Saturday, June 16, 2012

Sudah Nasib Badan.. DS Najib.. Terima Je Lah..

   

"Jika saya tidak sanggup dikritik maka bermakna saya telah tersalah pilih kerjaya.." Itu antara kata-kata DSN yang membuatkan pembangkang terlopong, termanggu dan rasa mahu pitam. Maksudnya beliau bersedia menghadapi itu semua. hebat PM kita ini. Ada yang membencinya dan ramai pula yang menyayangi beliau.

Mungkin pengalaman bekerja dengan bekas PM Tun Mahathir Mohamad sejak sekian lama telah mematangkan PM kita ini dalam setiap tindak tanduknya. Beliau benar-benar bermula dari bawah, meniti setiap anak tangga hingga berada di puncak kuasa tanpa sebarang kontroversi. Pernah menjadi Timbalan Menteri, Menteri Besar, Menteri Penuh, Timbalan Perdana Menteri dan kini Perdana menteri.

Dalam hairaki kepimpinan UMNO beliau bermula sebagai ahli biasa, Ketua Bahagian, Naib Ketua Pemuda, Ketua Pemuda, Naib Presiden, Timbalan Presiden dan kini Presiden UMNO. Tidak ada ahli UMNO yang mempertikaikan pencapaian beliau yang bertatih kemudian berjalan, berlunjur kemudian duduk.

Di saat ahli UMNO dan rakyat kebanyakannya memerlukan sokongan serta tindakan tegas daripada beliau, kita melihat dia seolah-olah tidak ambil pusing sangat dan seolah-olah mengambil sikap mengalah semuanya kepada pembangkang.

Disaat pembangkang seolah-olah ingin merayakan sedikit kejayaan kerana 'berjaya memaksa' kerajaan berlembut dengan segala tindak tanduk mereka, tetiba DSN mengambil pula tindakan yang sebaliknya yang membuatkan pembangkang berensot kembali ke belakang. Yang jelas dalam kebanyakan isu, beliau berjaya menyepikan pembangkang dengan tindakan yang tidak dapat dipertikaikan.


Pihak luar dan dalam negara mengakui bahawa pencapaian beliau sejak menerajui negara 3 tahun lepas adalah cemerlang. Barack Obama dilihat gagal membawa perubahan di Amerika Syarikat. Tetapi DSN dalam tempoh yang singkat rakyat telah melihat segala macam transformasi yang beliau lakukan.


Rakyat di dahulukan, rakyat mendapat faedah, rakyat mendapat nikmat atas semua dasar-dasar belaiu dan pembangkang semakin terkedu. Gagasan 1Malaysia rupa-rupanya mempunyai pengisian yang amat besar dan meliputi pelbagai bidang yang di luar jangkaan banyak pihak.


Di Sarawak minggu lepas beliau menyatakan baru tiga tahun beliau memerintah, Sarawak telah mendapat nikmat pembangunan yang besar apa lagi jika di beri lagi lima tahun. Sepanjang 3 tahun beliau telah mengunjungi Sarawak sebanyk 40 kali, bayangkan dalam tempoh lima tahun pula.

Yang meresahkan pembangkang ialah silent majoriti kini ternyata tidak berpihak kepada pembangkang. Satu persatu fitnah jahat pembangkang akhirnya memakan diri kembali. Serangan ke atas peribadi PM, isteri dan keluarga berterusan sehinggakan sehari dua ini bakal menantu dan bakal besan beliau turut di heret sama oleh pembangkang.


Tujuan pembunuhan karakter ini ialah untuk menaikan kebencian rakyat kepada batang tubuh PM dan disamping itu untuk menutup segala kepincangan dan kelemahan yang terdapat dalam diri pemimpin pembangkang sendiri dan kecacatan dalam pentadbiran mereka.


Pembangkang cuba menegakkan benang yang basah dengan mengwar-warkan bahawa negeri yang mereka tadbir lebih baik daripada negeri yang BN perintah dari semua segi. Namun penceramah pembangkang selalunya malu-malu sikit dalam menyebut kejayaan mereka tersebut.


Pelbagai janji manis yang ditabur semasa kempen PRU12 hingga kini gagal dilunaskan oleh pembangkang. PRU13 hampir tiba tetapi janji masih banyak yang belum tertunai. Ada juga yang cuba dilakukan di saat akhir sekadar hendak melepaskan batu di tangga.


Tanda-tanda orang munafik.. apabila berjanji mereka memungkiri, apabila diberi amanah mereka mengkhianati, apabila bercakap mereka berbohong dan apabila berhujah mereka sahaja yang hendak menang. Semua ciri-ciri orang munafik tersebut ada di dalam parti pembangkang. Rakyat perlu menjauhi mereka seberapa segera yang boleh sebelum terlambat.

"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila" Mahpooozzz Bean.

Nizar Dititah supaya Menjaga Tokak Sendiri

Sekarang musim musang king..amacam??


Kalaulah bukan disebabkan oleh Nizar meroyan mempertikaikan no plat WWW1, maka sudah tentu Jokiden tidak tahu menahu tentang kewujudan satu perkataan dalam kamus Bahasa Melayu iaitu 'TOKAK'  Kebawah Duli Tuanku Sultan Johor telah bertitah: "Kepada pemimpin seperti ini nasihat saya janganlah sibuk mencari kudis di kaki orang lain, sedangkan tokok di kaki sendiri tidak mampu diubati"

Bukan tidak boleh mempersoalkan isu raja-raja tetapi mesti ada caranya. Adap sopan mesti dijaga. Ini tidak, suka hati dia saja nak menyindir ke bawah duli. Dia ingat Tuanku juga sama seperti orang-orang politik yang lain yang boleh sewenang-wenangnya diperli atau disindir.

Jika perkara tersebut benar tak apa juga. Hari ini Nizar nampak tertekan dan kesal, namun biasalah dia mana mahu mengaku kesilapan dia . Dia mencari ruang untuk menyalahkan orang lain.

Yang paling dekat untuk dihalakannya kesalahan tersebut ialah kepada Utusan Malaysia, kononnya Utusan Malaysia dan TV3 telah 'memutar belitkan' tweet dia sehingga menyebabkan baginda murka.

Nak putar dan belit macam mana kerana ayat dia pendek je, itu yang dia tulis itulah yang Utusan keluarkan. Mana ada putar. Mana ada belit. Sebenarnya Tengku Makhota murka sebelum akhbar dan TV siarkan lagi perkara tersebut. Tengku Makhota telah membidas tweet Nizar juga dalam twitter. Lupa ke Nizar ni?

Dalam kekesalan tersebut Nizar dikatakan ingin sangat mengadap tuanku untuk 'menjelaskan kenyataan saya' dan memohon maaf. Apa yang dia nak jelaskan. Bahasa yang mudah, ayat yang rengkas dan semua orang boleh faham apa maksud ayat dia tersebut.

Akhbar juga melaporkan bahawa Mahpooozzz Bean juga telah bersetuju supaya ahli PAS menagguhkan menunaikan ibadat haji sekiranya PRU13 diadakan pada musim haji. Pelik kita dengan perangai pemimpin PAS ini. Segala-galanya hendak dipolitikkan.

Di Kota Baru Nik Aziz dilaporkan berkata.. dia merasa hairan kenapa orang sibuk sangat nak menunaikan haji apabila nama sudah keluar atau naik, sedangkan ia boleh ditangguhkan. Memanglah orang teruja bila ditawarkan oleh Tabung Haji peluang untuk menunaikan haji kerana tempoh waktu menunggu sangat lama. Contohnya orang yang mendaftar hari ini kemungkinan peluang untuk dia mendapat tempat ialah pada tahun 2039 ke atas. Seperti kata Zaini Hassan tidak lama dulu, usia dia ketika itu hampir 100 tahun baru berpeluang untuk ke tanah suci sekiranya mengikut giliran.

Lainlah jika kita banyak duit, boleh ambil pakej atau ada kontraktor yang sudi membiayai kita ke sana dengan pakej bernilai RM60,000. Tahun depanpun kita boleh pergi.

Jokiden menimbulkan kembali perkara ini kerana pemimpin PAS ini menghalalkan semua cara untuk mencapai matalamat mereka. Katalah kenyataan supaya menangguhkan melakukan ibadat haji ini demi kerana pilihanraya dikeluarkan oleh Tan Sri Harussani Zakaria, tentu reaksi pemimpin PAS berlainan. Tentu senang-senang sahaja mereka akan mengatakan Tan Sri Harusssani gatal mulut.

Jika Presiden Perkasa pula yang berkata begitu pastilah mereka akan kata Presiden Perkasa tolak Isle.. Presiden Perkasa akan dituduh mementingkan hal dunia melebihi hal akhirat.. Pasti ke situ terjahan mereka. Segala yang mereka buat betul, segala yang orang lain buat semuanya salah. Inilah perangai pemimpin PAS. Nak ikut jugak kah??

    

Friday, June 15, 2012

Esok Nizar Bawa Penyokong Mengadap Baginda Sultan Johor..


Himpunan Hijau Di Kedah Nuar Dilarang Hadir.. Di Johor Pun Sama, dia tidak dialu-alukan. Kenapa?

   

Esok elakkan diri dan keluarga daripada memandu ke selatan tanah air. PAS akan mengadakan perhimpunan hijau di Johor. Jika tidak mustahak sangat jangan memandu di Lebuh Raya Utara Selatan arah ke JB. Jalan yang telah sedia sesak setiap hujung minggu tentu akan bertambah sesak lagi dengan kenderaan yang membawa ahli PAS ke sana. 

PAS terpaksa mengangkut peserta perhimpunan dari luar memandangkan ahli PAS di Johor tidak ramai.  Nizar pula akan mengambil kesempatan daripada himpunan hijau ini untuk 'mengadap' ke bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor untuk memohon maaf.

Baginda Sultan jelas dalam titahnya, jika ingin memohon maaf Nizar kena mohon maaf daripada rakyat Johor sekali, bukan hanya dari Baginda. Jelas baginda tidak akan menerima Nizar untuk mengadap baginda. Nizar kena faham tu, jangan nak terhegeh-hegeh atau tersengeh-sengeh atau terlambai-lambai.

Nizar mengatakan dia tidak menujukan tweet dia kepada Baginda, sedangkan Baginda faham bahawa tweet tersebut ditujukan kepada Baginda.

Baginda kata terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Nizar meroyan kenalah terima padah tersebut. Lagi titah baginda Nizar jangan nak menunjuk pandai atau berlagak bijak. Maknanya bagi Baginda walaupun Nizar ni berkelulusan IR tetapi tidak cerdik.

Persoalan yang bermain di kepala ramai orang politik hari ini ialah kenapa di setiap himpunan hijau anjuran PAS, Nuar Brahim tidak dialu-alukan untuk hadir. Di Alor Star 1 Jun lalu Nuar tidak dijemput dan terpaksa Nuar berceramah dalam kelompok yang lebih kecil di Sikamat Seremban.

Kali ini di Tongkang Pechah, di Pagoh dan di Ledang Nuar juga tidak di jemput. Apa yang PAS ingin buktikan sebenarnya.?

Adakah PAS berpendapat Nuar kurang menerima sambutan di Kedah dan di Johor? Di Johor telah beberapa kali ceramah Nuar menemui jalan buntu. Pernah dihalau untuk bertazkirah selepas maghrib.

Adakah di negeri-negeri tertentu PAS merasakan bantuan rakan sekongkolan mereka iaitu PKR dan DAP tidak diperlukan.?

Atau apakah PAS merasakan kehadiran Nuar di tempat tertentu akan membawa lebih banyak kerosakan daripada kebaikan?  

Himpunan hijau di Johor ini sebenarnya menarik juga untuk diberikan perhatian kerana beberapa sebab antaranya:

Nizar baru sahaja menghiris perasaan Sultan dan rakyat Johor. Baginda Sultan baru sahaja bertitah dan melahirkan rasa murka baginda tanpa berselindung. Nizar juga pernah tersasul dalam ucapan di Stadium Darul Aman mendoakan kehancuran PAS di semua peringkat. Apakah Nizar kali ini masih diberi peluang untuk berucap. Jika di beri peluang juga apakah Nizar berani tampil ke depan di bumi Johor ini.

Rakyat Johor sebanyak 30,000 orang baru sahaja berhimpun di Istana Pelangi bagi menyatakan sokongan kepada ke bawah Duli Tuanku. Apakah PAS juga berjaya menghimpunkan penyokong seramai itu.

29 kerusi DUN, lapan Parlimen sasaran Pas Johor


BATU PAHAT 12 Jun - Pas merancang untuk bertanding di 29 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan lapan kerusi Parlimen di negeri ini pada Pilihan Raya Umum Ke-13(PRU-13).

Pesuruhjaya Pas Johor, Datuk Dr. Mahfodz Mohamed berkata, rancangan itu bagaimanapun akan dibincangkan dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP untuk mencapai persetujuan bersama.

"Kita akan usahakan agar Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub bertanding di kerusi DUN dan Parlimen. Begitu juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Mazlan Aliman dan Ketua Pemuda Pas Johor, Suhaizan Kaiat.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar Himpunan Hijau ke Putrajaya dan Persiapan PRU-13 di Pejabat Badan Perhubungan Pas negeri, di sini hari ini.

Himpunan Hijau di Johor pada 16 Jun ini akan dimulakan di Tongkang Pechah di sini pada pukul 12 tengah hari hingga 3 petang menerusi program Jamuan Rakyat yang dihadiri Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Salahuddin Ayub.

Himpunan diteruskan di Pagoh menerusi program 'Minum Petang' bermula 4.30 hingga 6.30 petang dan kemuncak himpunan di Sagil, Ledang bermula dengan solat Maghrib berjemaah.

Bagaimanapun, kedua-dua acara diadakan tanpa kehadiran Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sementara itu beliau berkata, pakatan pembangkang di Johor dalam peringkat akhir perbincangan untuk menyediakan satu manifesto yang sama dalam menghadapi pilihan raya.

Menurut beliau, antara manifesto yang dicadangkan Pas negeri adalah memberikan 20 meter padu air percuma untuk kegunaan domestik kepada rakyat dan mengurangkan cukai bagi hartanah kediaman kos rendah dan sederhana.

Turut dicadangkan, pemberian bantuan RM1,000 kepada anak Johor daripada keluarga berpendapatan RM3,000 ke bawah yang dapat memasuki institusi pengajian tinggi dan mewujudkan Tabung Anak Emas iaitu setiap anak yang lahir di negeri ini akan menerima RM1,500 apabila mencapai usia 18 tahun.

Mat Sabu Pun Nak Keluar Fatwa...Kah..Kah..Kah..

Ini dulu, sekarang DAP wangi, UMNO busuk.

Kalut betul tentang tarikh bubar Parlimen ni.. macam-macam hal pembangkang timbulkan. Panas macam goreng pisang. Suka hati PM lah bila dia nak bubar Parlimen. Apa?? pembangkang dah tak sabar sangat ke nak kalah...?? Ambik je lah dulu duit elaun tu sementara rezeki masih ada. Sok bila dah kalah, tak ada lagi jawatan, elaunpun tentunya tak ada..

Kini Mat Sapu pulak nak tumpang semangkuk, nak buat fatwa, nak suruh orang tanggung dosa. Seingat Jokiden yang berani tanggung dosa orang lain ini hanya orang PAS. Dulu seorang imam PAS di Terengganu terlupa baca surah Al-Fatihah pada rakaat kedua Sembahyang Jumaat, dia terus capai mikropon dan umumkan semua dosa hari tu dia tanggung.. Eh boleh tanggung-tanggung dosa orang lain pulak.


Apa hal pulak Mat Sapu ni suruh PM tanggung dosa orang yang tak pergi tunai haji?? sepatutnya jika nak tanggungpun orang yang melarang orang pergi haji itulah yang lebih afdal. PM tak suruh orang tangguhkan haji, sebab PM tahu bukan senang nak dapat peluang, senarai menunggu terlalu ramai, hinggakan berpuluh tahun terpaksa menunggu.


Bila dapat peluang pergi haji senang-senang nak tangguh semata-mata nak memuaskan nafsu serakah pemimpin PAS. Senang-senang nak tangguh sebab nak berikan undi kepada calon DAP, kafir harbi yang memusuhi Islam dulu kini dan selamanya.


Dapat peluang pergi Mekah senang-senang nak tangguh sebab nak membantu DAP kafir harbi dalam pilihanraya untuk meruntuhkan kerajaan yang sedang dipimpin oleh orang Islam? Tak masuk akal semua saranan pemimpin-pemimpin PAS ini.


Ahli PAS pula terlampau jumud dan malas nak berfikir dan malas nak bertindak, ikut membuta tuli sahaja semua saranan pemimpin mereka. Kini semuanya lega PM dah beri jaminan PRU13 tidak akan diadakan pada musim haji.

 “Najib yang berkuasa untuk membubarkan parlimen bukan Datuk Tuan. Apa susah sangat nak umum tarikh PRU13? Umumlah sahaja,” kata Mat Sabu kepada Harakahdaily.

Mat Sabu berkata kalau betul PRU13 akan di musim haji untuk kemenangan BN, Najib yang perlu menanggung dosa umat Islam yang menangguhkan ibadah haji untuk PRU13.

Beliau berkata semua pihak mendesak Najib mengumumkan tarikh PRU13 dengan lebih awal supaya mudah untuk rakyat merancang membuat persediaan yang perlu.

“Kalau buat musim haji, sudah tentu orang yang terlibat terus PRU13 akan tangguh, calon tunai haji, siapa yang kempen? Yang paksa mereka tangguh itu Najib sebab buat PRU13 musim haji,” tegas beliau
. Dari blog MPP


Related Story:


Nanah PAS Pecah

"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Thursday, June 14, 2012

Kalau Tuan-tuan Nak Komen...Komenlah..


Orang kata jangan debat.. dia nak debat jugak..Lotih den..
 
 

Saifuddin tetap teruskan debat dengan Salahuddin


KUALA LUMPUR 14 Jun - Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah tetap mahu meneruskan hasrat berdebat dengan Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub walaupun mendapat tentangan daripada pihak tertentu dalam UMNO.
 
 
Saifuddin yang juga merupakan ahli Majlis Tertinggi UMNO bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai debat itu.

“Saya tidak mahu komen. Tetapi saya tetap akan meneruskan hasrat untuk berdebat dengan Salahuddin," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia selepas sidang akhbar Pertandingan Bola Keranjang Universiti dan Kolej Malaysia di sini hari ini. - UTUSAN


Saifuddin diminta batal hasrat debat


KUALA LUMPUR 13 Jun - Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Saifuddin Abdullah diminta membatalkan hasrat untuk debat bersama Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub kerana dilihat tidak mendatangkan faedah.

Naib Ketua UMNO Bahagian Petaling Jaya Selatan, Datuk Yahya Hamzah berkata, debat tersebut dikatakan akan berlangsung pada 19 Jun nanti hanya membawa banyak masalah dan pertelingkahan antara kedua parti itu.

Katanya, tiada gunanya berdebat bersama Pas yang hanya boleh bercakap tapi tidak mampu berbuat apa-apa kerana mereka menjadi 'pak turut' kepada DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam pakatan pembangkang.

"Batalkan sahaja hasrat beliau untuk berdebat dan lebih baik membuat kerja lain. Debat ini bukannya dapat mengubah sesuatu, tetapi ia hanya seperti syok sendiri sahaja.


"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Lebuh Raya Rakyat Ikut Jadual...?? Kontraktor Dah Dilantik..


Jurubahasa ke ni?? Boleh tahan!!
 

Cakap memang senang terutamanya dalam ceramah. Nuar selalu buat gimik dalam setiap ceramah dia, nak bongkar skandal orang itu, nak bongkar kisah orang ini.. tapi tak ada satupun yang dia bongkar.. Yang dia akhirnya buat ialah andaian dan cuba membentuk persepsi semata-mata. Dia guna kertas, angkat kertas, ada bukti kukuh, kata orang itu telefon dia, orang ini call dia..Tapi kertas yang dia goyang-goyang tu tulisan Cina, atau kertas bill tuntutan perbelanjaan majlis. Dia bukan pernah bagi tengokpun.

Kini Husam pulak nak tiru gaya Nuar ni. Nak buat lebuh Raya Rakyat. Tok Guru siap derma RM5,000.00 pada hari pelancaran. Kata kontraktor dah dilantik, kerja ikut jadual.. kerja apa?? Sudah ada orang nak sabotaj.. sabotaj pasal apa?? dah ada orang ugut kontraktor, pasal apa ugut?? Macam-macam hal dan gimik dengan Husam ni.

Dia kata dia nak buktikan semuanya dengan hasil kerja.. hah buatlah dulu, siapkan..lepas tu biar rakyat terlopong melihat lebuh raya tersebut. Jokiden sudah tentu salah seorang rakyat Malaysia yang akan menggunakannya kelak. Free ke, bayar ke, Jokiden akan lalu di situ jika ada rezeki.

Nampak sangat yang Husam ini cuba menyediakan alasan sekiranya 'projek' tersebut gagal kelak, seolah-olah dia hendak lepas tangan. Siang-siang lagi dia dah letak semua kegagalan terbut atas bahu orang lain terutamanya 'orang yang melakukan sabotaj' tersebut.

Realitinya bukan mudah hendak membina lebuh raya ini. Hendak membina jalan kampungpun satu kilometer susah inikan pulak nak membina lebuhraya sepanjang 73 kilometer. Jalan kampung tanah merah kosnya untuk satu kilometer boleh mencecah hingga setengah juta.

 
Mimpi Husam ini ibarat Malaysia buat kereta Prevee tetapi Kelantan nak buat kapal terbang A380. Bercakap biar berlapik, bertindak biar ada asasnya. Umum memang mudah, perbelanjaan sebanyak RM1.9 billion tu mana nak cari. Nak kutip derma hingga macam mana??. Atau memang Husam ni dah tau dah yang Kelantan akan kalah kepada BN dalam PRU13 kelak, sebab itu dia seweneang-wenangnya membuat janji yang tidak masuk akal.

 
Atau Husam sudah dapat kontraktor yang sanggup membuat amal jariah sebanyak itu. Kontraktor dari mana?? Dari China ke?, dari Arab ke? dari Brunie ke atau dari Malaysia. Teluslah sikit, rakyat nak tahu siapa penderma terbesar tersebut. Benda baik kena bagi tahu seperti yang Tok Guru kata dia menderma sebanyak RM5,000.00. Atau memang ada LKY arahkan syarikat Singapura nak bina lebuh raya tersebut??

 
Atau kontraktor yang dilantik tersebut cuma bertanggung-jawab untuk membersihkan kayu kayan di kri kanan 'lebuh raya tersebut'  Urusan pengambilan tanah sudah selesai ke belum?? pampasan sudah dibayar ke belum?? Atau pemilik tanah semua setuju untuk mengwakafkan tanah mereka??

 
Ish..ish banyak sangat jika hendak disebut. Elok jangan dilayan sahaja Husam ni. Dia juga mungkin nak jadi saudagar mimpi agaknya. Jadilah.. 

Tafsirkanlah sendiri gambar ini..
 

Related Post:

Bosan Dengan Mahpooozzz...


"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila" Mahpooozzz Bean.

Wednesday, June 13, 2012

Ini Cukup Dasyat Ni... Susah Nak Percaya...

Mahu sampai subuh nak mengiranya ni...
 
Utusan Malaysia melaporkan dua malam lepas Presiden JATI Datuk Dr Hassan Ali telah menggempur Tanah Merah, Kelantan. Kehadiran dikatakan melebihi 20,000 orang. Jika benarlah seperti yang dilaporkan ini merupakan satu rekod kehadiran. Dasyat, dasyat, hebat  dan Jokiden rasa seronok sangat ni.

Apa siknifikennya ceramah Dr Hassan Ali ini?  Apa pentingnya?. Kenapa Jokiden perlu rasa seronok.? Well, telah beberapa kali Jokiden mengikuti ceramahnya samada menerusi video ataupun secara live, didapati beliau mampu menyedarkan pendengar tentang penyelewengan PAS, DAP dan PKR. Ceramah beliau tentunya menguntungkan UMNO/BN. 

Jika penceramah UMNO sahaja yang sering menelanjangkan segala salah laku PAS dan pemimpin mereka, pendengar atas pagar agak kurang percaya, kurang selesa dan ada yang skeptikal.

Namun jika Dr Hassan Ali yang pernah menjadi orang penting dalam PAS suatu ketika dahulu, membongkar segala kemungkaran PAS dan pakatan haram, maka kesanya agak berlainan sikit.  Samalah impak yang berlaku akibat daripada ceramah Tamrin Ghaffar.

Yang indahnya Dr Hassan pasti meminta pendengarnya agar menolak pakatan pembangkang dalam PRU13 kelak dalam setiap ceramah beliau berdasarkan hujah-hujah mantap beliau.

Disamping itu pengalaman beliau diperkotak katikan oleh pemimpin DAP, PKR dan juga pemimpin PAS sendiri memberikan gambaran jelas kepada umum bahawa matalamat khusus pakatan haram ialah untuk menawan Putra Jaya dan bukannya untuk berbakti kepada rakyat. Bukan hendak membela rakyat. Bukan hendakkan Islam. Mereka lebih banyak meletakkan Islam di tempat yang tidak sepatutnya.

Lebih 20,000 hadiri siri ceramah Hasan Ali

Sebahagian daripada orang ramai yang hadir mendengar ceramah dalam siri jelajah Bicara Memperkasakan Ummah oleh Hasan Ali di padang SMK Belimbing Tanah Merah, Kelantan, malam semalam. - UTUSAN/Aizzul A. Majid
 
TANAH MERAH 12 Jun - Siri jelajah bekas Naib Presiden Pas, Datuk Dr. Hasan Ali untuk membangkitkan kesedaran kalangan umat Islam mengenai ancaman masa depan mereka, Islam dan institusi raja sekiranya pembangkang berkuasa, terus mendapat sambutan orang ramai.

Dalam siri jelajah ke-123 di padang Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Belimbing di sini malam tadi, lebih 20,000 hadir, jumlah yang disifatkan oleh Hasan sebagai 'luar biasa' dan memberi semangat kepadanya untuk terus menggerakkan usaha bagi menyekat hasrat pembangkang tersebut.

Dalam ceramah Bicara Memperkasakan Ummah bertajuk Islam, Melayu dan Raja Menuju Kehancuran itu, bekas Exco Selangor tersebut menyeru umat Islam khususnya di Tanah Merah agar bersatu bagi menyelamatkan Islam, Melayu dan Raja (IMR) yang disifatkan beliau menuju kehancuran angkara tindak-tanduk pakatan pembangkang.


Jika di Kelantan Dr Hassan Ali mendapatkan sambutan yang begini besar, sedikit sebanyak pening juga jiwa dan raga Tok Guru dan Husam Musa. Mahu tidak lena tidur mereka berdua dibuatnya. Ayat maut dia pasti ada.."Jika air mata berjurai-jurai, Islamnya entah ke mana, rajanya entah ke mana dan bangsa Melayunya menjadi hina..apalah gunanya Putra Jaya.."
 
Benarlah PAS tersilap langkah. Tergesa-gesa memecat beliau atas desakan sekutu PAS dalam pakatan. "Saya dipecat bukan sebab saya rasuah, saya dipecat bukan sebab saya ditangkap khalwat, saya dipecat bukan sebab saya meliwat... tetapi saya dipecat sebab saya memperjuangkan Islam.." hah amik kau wahai pemimpin PAS.
Mereka ingat gelombang Dr Hassan Ali ini tidak seberapa, seperti kata Khalid Samad dan dr Rani, dua tiga hari sejuklah tu. Nampak gayanya beliau bukan semakin sejuk sebaliknya semakin panas dan meletup. 
Related Story:

Terkini Undi PAS Adalah Wajib...Biar Betul..Siapa Pulak Meroyan Ni..??

 

Kadang-kadang kita merasa geli geleman(betul ke ayat ni) apabila membaca rasional ahli pembangkang ini dalam hendak menghalalkan segala tindak tanduk mereka. Sekarang dah keluar pulak fatwa baru oleh orang baru, wajib undi PAS. Kalau kita tahu parti itu akan membawa kepada kesesatan biar 10 buah pondok pun dia buat, kita jangan sokong. Disamping itu kalau buat judi kita juga tidak menyokong.

Tidak berapa lama dahulu Khalid Samad dalam Harakah mengatakan bila orang tanya dia kenapa dia memilih PAS dia kata dia kena buat cerita untuk menjawab soalan itu. Maka berceritalah dia tentang seorang kafir mengajak dia minum kopi walaupun duit belanja tersebut dari hasil jualan judi atau babi, dia akan pergi.

Sebaliknya jika yang mengajak tersebut orang Melayu UMNO ajak pergi disko.. dia akan tolak. Itu je perbandingan dia. Kini si Azhar Idrus ini pulak nak mengwajib-wajibkan orang suruh undi PAS.. Ish..ish..ish..

Berlambak-lambak bukti yang PAS sebenarnya menolak Islam, tetapi dia kata UMNO/BN yang menolak Islam. Berlambak bukti yang menunjukan PAS menyelewengkan agama untuk kepentingan politik mereka nak sokong jugak?? Nak bersubahat juga..

Pemimpin PAS bila bercakap tentulah merupakan jurucakap parti. Kalau dia bercakap atas dasar peribadi, jangan pilih atau lantik dia sebagai pemimpin parti. Bila dia jadi pemimpin maka segala-galanya tentulah mewakili parti.

Bila pemimpin PAS kata Allah juga mencarut, dosa besar tu, ahli PAS nak bersekongkol ke?? nak tumpang dosa ke??, nak sokong ke??

Bila pemimpin PAS kata boleh bekerjasama dengan syaitan asalkan syaitan boleh bantu untuk PAS menang..haram tu, berdosa tu nak ikut ke.??. nak sokong ke?? sesat tu. Nak bersubahat ke??

Apa bezanya dengan 'satu kumpulan nak bekerjasama dengan syaitooooonnnnnn manakala satu kumpulan lagi nak buat tempat judi, jadi kita nak sokong yang mana?'  Eh sokong buat tempat judi belum tentu sesat wei.. tetapi ikut syaitooooonnnnnnn kompem sosek jang..

Di depan mata terlalu banyak tentang Islam yang UMNO lakukan, yang UMNO buat, yang UMNO pertahankan, yang UMNO perjuangkan sejak dulu, kini dan selamanya. Semua yang tentang Islam yang UMNO buat turut diguna pakai oleh ahli-ahli PAS.. Mana UMNO tolak Islamnya. 

PAS buek apo, cer citer..hebat bona Islam PAS ni, apo yang PAS dah buek. Bolambak bukti yang menunjukan PAS guno Islam untuk dapek kuaso politik yo.

Memandang buruk sesama umat Islam bermakna membawa atau menjurus kepada perpecahan. Ini yang PAS lakukan selama ini. Itupun sudah tidak tertanggung dosanya oleh pemimpin dan ahli PAS yang turut bersubahat. Namun anihnya kini mereka seolah-olah sudah tidak takut lagi dengan dosa-dosa ni.

Bersekongkol dengan kafir harbi untuk meruntuhkan sebuah kerajaan yang bertolerensi ini yang diketuai oleh orang Islam, amatlah besar dosanya. Cerdik pandai dan alim ulama' dalam PAS menyedari perkara ini, tahu tentang ini, maklum tentang ini.. Ahli PAS nak bersubahat ke.??

Dulu MCA dan MIC ni tidak berani sangat nak mempersoalkan tentang Islam ini. Mereka selesa dengan kontrak sosial yang sekian lama dipatuhi. Namun bila DAP cukup rasis sampai nak langkah-langkah mayat, dan DAP dapat sokongan kaum Cina, maka MCA dan MIC pun terikut-ikut rentak mereka dan selalu menyebut tentang Islam ini semata-mata nak menarik kembali sokongan kaum Cina. Jadi siapa yang menyebabkan MCA dan MIC berubah nada ini. Tidak lain dan tidak bukan ialah PASSSSSSSSSSSSS.     

“Satu kumpulan nak buat pondok pengajian Islam manakala satu kumpulan lagi nak buat tempat judi, jadi kita nak sokong yang mana? Sebagai seorang muslim tentulah kita sokong orang yang nak kembangkan agama.

“Begitu jugalah dengan politik dan pilihan raya... kita pilihlah parti yang mahu menegakkan Islam iaitu amar makruf nahi mungkar dan haram hukumnya sokong orang nak buat tempat judi atas luluskan lesen arak.

“Sebab itu dalam hal memilih pemerintah Islam ini tidak ada istilah pengundi atas pagar sebab akhirnya melibatkan hukum Islam yang kita kena buat keputusan menyokong Islam atau menolak Islam,” katanya menjawap soalan bertulis daripada ‘atas pagar’ MPP Online.

Menjamin keamanan negara, menjaga hubungan baik antara kaum, meningkatkan ekonomi, mengembangkan syair Islam tanpa rasa takut bukankah tuntutan agama. Ini yang selamanya UMNO lakukan. Mana tolak Islamnya.

Meningkatkan mutu pendidikan, menambahkan bilangan surau dan masjid, meningkatkan fungsi mahkamah syariah, meningkatkan taraf kesihatan penduduk, meningkatkan prasarana, meneliti halal haram sesuatu produk makanan, juga merupakan tuntutan agam yang selamanya UMNO lakukan. Mana tolak Islamnya.

Hukum hudud??? Bila pulak UMNO tolak hukum hudud. Yang UMNO tolak ialah hukum hudud PAS yang tak adil sama sekali. Lagipun yang menolak hudud ini ialah Hj Hadi Awang, Presiden PAS sendiri. Nik Aziz kena tanya dia, kenapa tolak hudud??? Dulu dia dah jaeab dah hudud ini 0.001% je dari hukum Islam.. Tetapi sekarang Nik Aziz tanyalah lagi Hj Hadi, mana tau Hj Hadi akan kata tak perlu langsung pulak. Jadi nak tipu sapa ni???

Yang menolak Islam ialah PASSSSSSSSSS. Rakyat dibiarkan kotor, rakyat dibiarkan miskin, rakyat dibiarkan minum air tanpa rawat, taraf kesihatan rakyat terbiar, masjid usang, surau usang, seksa rakyat dengan kutipan derma tetapi berselindung di sebalik amal jariah. Kemudahan untuk rakyat menjalani hidup sempurna terabai.

Rakyat dihasut supaya pecah belah. Sembahyang dengan orang UMNO tak sah. Makan sembelihan orang UMNO tak sah. Bercampur gaul antara sesama umat tidak boleh kerana itu maksiat kecuali berkerumun dalam ceramah PAS untuk mendengar pemimpinnya maki hamun dan carut marut dibenarkan.

Yang menolak Islam ialah PASSSSSSSSSSSS. Membaca Al-Quran oleh kaum wanita hingga ke hari ini tidak boleh. Tetapi Ngah Kor Ming boleh membaca Quran walaupun dalam junub.

PAS pun tahu, dia akan baca banyak hadis dan Quran untuk menunjukkan betapa Islam itu menjamin hak orang atau hak rakyat yang bukan Islam  dalam sesebuah negara berbilang kaum ini. Jika mereka memerintah, mereka juga akan buat apa yang UMNO buat ini.

DSN PM tidak pernah suruh rakyat dia makan babi, dia tak suruh rakyat dia berdoa pecah perut, dia tak suruh ahli UMNO pergi disko, dia tak suruh rakyat dia meliwat, dia tak suruh rakyat dia maki hamun, dia tak suruh kerajaan negeri buat rumah urut, buat rumah judi dan dia tak suruh rakyat dia atau ahli UMNO makan rasuah. Semua dia tak suruh, habis apa yang tak baiknya tentang beliau ini???

Yang banyak tumbuh rumah urut, rumah judi, nombor ekor ini di Penang, Kedah dan Selangor sebab di negeri itu PAS, DAP dan PKR berkuasa. Nak rampas botol arak pun Hassan Ali kena pecat. Ini yang Azhar Idrus ni suruh sokong PAS.. Biar betul.. Dia kata jika buat tempat judi jangan sokong..

Habis kenapa PAS sokong PKR dan DAP di Selangor sampaikan Khalid Samad mengherdik Hassan Ali dan Hadi Awang demi untuk PKR berkuasa di Selangor. Dah banyak sangat rumah urut sampai ke luar bandar pun banyak kenapa bersubahat, kenapa sokong?? 'Oh itu untuk kaum bukan Melayu, kita mesti jaga kepentingan dia..Islam tak tegah..' gitu Azhar???

Kalau gitu apa bezanya dengan yang UMNO lakukan bersama BN sekarang?? mana tolak Islamnya. Berhentilah hendak mengelirukan umat Islam di negara ini. Bandingkan kedudukan umat Islam Malaysia dengan umat Islam di sesetengah negara lain, macam bumi dengan langit. Ini PAS yang buat ke?? Tak ada, semua UMNO yang buat.

Selalu mereka ambil contoh umat Islam diseksa di Palestine, di Afghanistan, di Tunisia, di Somalia. Itu jauh sangat tu. Di Barat Daya Manyamar etnik Rohinga dibunuh. Di selatan Thailand sedang bersembahyang masjid diletupkan, di Filipina, di Singapura... kan dekat sikit.

Sebab apa mereka jadi begitu??????? sebab mereka tidak ada kuasa. Sebab itu jika PAS bersekongkol dengan DAP nak meruntuhkan kerajaan yang dipimpin oleh orang Islam ini maka hukumnya haram.. Ada faham Utz Azhar Idrus. Jadi elok kembali ke pangkal jalan.
"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Mat Sabu Beri Amaran..Tuan Ibrahim Tidak Perlu Kalut Sangat..
Tak perlu kecoh-kecoh sebenarnya jika PRU13 diadakan pada musim haji. Benar undi itu penting dan satu undi pun boleh menentukan kalah menang seseorang calon seperti yang berlaku di Kelantan.

Kuota haji Malaysia adalah sebanyak 26,000 orang. Jumlah yang terlibat bagi satu-satu kawasan Parlimen puratanya ialah sekitar 120 orang.

Bukan semua jemaah haji terdiri daripada penyokong PAS, PKR atau DAP. Sebahagian besar juga adalah merupakan penyokong UMNO/BN.

Bukan tidak pernah PRU diadakan pada musim haji. Dulu masa PRU 1995 juga diadakan pada musim haji. Tidak ada masalah. Ada calon yang telah berada di Tanah Suci, dipanggil balik buat sementara waktu untuk bertanding dan apabila selesai PR dia kembali semula ke Mekah untuk menunaikan ibadat hajinya.

Untuk menjadikan musim haji sebagai isu PRU13 adalah tidak beberapa wajar. Sekarang bukannya mudah untuk mendapat peluang menunaikan haji kerana jumlah senarai yang menunggu semakin tahun semakin meningkat.

Jika mendapat peluang untuk ke sana tetapi menangguhkan pula semata-mata untuk mengundi dalam PRU rasanya tidak berbaloi dan tidak beberapa munasabah. Kok semua jemaahpun menangguhkan  pemergian mereka ke Tanah Suci untuk mengundi pakatan, pakatan tidak akan menang dalam PRU13 kelak. Percayalah.

Jika PAS Kelantan mendakwa 70% jemaah haji dari sana adalah penyokong Pakatan, begtu juga 70% jemaah haji dari Johor mungkin merupakan penyokong tegar BN. Jangan dihasut penyokong tegar menangguhkan ibadat haji semat-mata hendakan undi mereka.

Malah jika dibuat analisa secara menyeluruh berdasarkan senarai daftar di SPR, mungkin jemaah haji yang pro BN lebih ramai jumlahnya daripada jemaah yang pro pakatan.

Jadi tidak usahlah dipolitikan isu menunaikan haji ini. Jika sudah ditakdirkan PRU13 akan dilangsungkan pada musim haji, terima sajalah. Yang pergi sebanyak 26,000 hingga ke 28,000 orang. Yang tinggal untuk mengundi masih ramai iaitu lebih 12 juta orang.

Lebih 20,000 penyokong Hassan Ali di Kelantan
 
Sebahagian daripada orang ramai yang hadir mendengar ceramah dalam siri jelajah Bicara Memperkasakan Ummah oleh Hasan Ali di padang SMK Belimbing Tanah Merah, Kelantan, malam semalam. - UTUSAN/Aizzul A. Majid
 

"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Tuesday, June 12, 2012

Tamrin Minta Dipecat Dari UMNO...Dia Kata Tun M Suruh Anwar Lawan Ayah Dia..

 

 

 "Tunggu UMNO pecat saya dulu.."

Sejarah silam semua orang memang ada cacat celanya.. Jokiden pernah menulis bahawa jika masa usia muda seseorang itu jahat, namun apabila usia meningkat dewasa dan seterusnya menjadi tua, dia menjadi baik, maknanya dia mendapat hidayah. Tamrin Ghaffar mungkin berada dalam kelompok ini kerana mengikutnya dulu semasa dalam UMNO dia kuat menipu, kini tidak lagi. Dia sudah jadi baik sebab itu dia ikut PAS, DAP dan PKR.

Sebaliknya jika masa usia muda seseorang itu baik, warak, atau berpura-pura warak, tidak minum arak, tidak berjoget, tidak memaki hamun dan tidak melakukan sesuatu yang bertentangan dengan nilai-nilai agama, serta berakhlak mulia, tiba-tiba apabila usia berensot senja dia dipercayai melakukan sesuatu yang bertentangan dengan apa yang pernah dia lakukan dulu, bererti nasib dirinya bertambah malang.

Muda jahat, tua baik ok. Muda baik dah tua jahat jawabnya rosak binasa. Tamrin Ghaffar dulu seorang tokoh UMNO/BN. Benar seperti yang dia dakwa bahawa dia tahu banyak hal tentang UMNO/BN.  Dia berkawan rapat dengan semua pemimpin UMNO. KINI???? Dia membenci UMNO sepenuh hati.

Jika kita bersabar, layanlah video di atas, semua yang Jokiden tulis ini ada dalam video tersebut. Tamrin mengaku dia masih ahli UMNO. Dia tak mahu keluar. Dia hanya mahu bercerita ke seluruh negara tentang keburukan UMNO. Dia seronok sangat dengan tugas barunya ini. Jemputlah ke mana sahaja, dia akan datang dan akan cerita. Cerita beliau tentulah ramai yang percaya.

Pendengar percaya bukanlah sebab apa yang dia ceritakan itu benar belaka, tetapi pendengar percaya sebab dia lama dalam UMNO dan dia anak bekas pemimpin besar UMNO. Dia anak kepada bekas Timbalan Perdana Menteri. Dia banyak tahu tentang kerajaan, tentang UMNO dan tentang BN.

Bagi Tamrin segala-galanya yang Nuar Brahim hadapi hari ini ialah konspirasi UMNO/BN. Dia kenal Nuar luar dan dalam macam Wan Azizah juga. Dia percaya Nuar di anianya. Dia percaya Nuar bersih. Dia percaya TV3 pemfitnah. Dia percaya Tun Mahathir zalim. Dia percaya Utusan Malaysia kaki kelentong. Dia percaya pakatan akan memerintah.

Dia juga percaya PM menggunakan duit rakyat untuk majlis pertunangan anak PM. Dia percaya PM menerima komisyen dari urusan jual beli scorpene. Dia percaya rakyat dimomokan dengan harga yang murah sekadar RM500.00, sedangkan dia percaya PM 'menyapu' lebih daripada itu. Banyak lagi yang dia percaya. Tuan-tuan kliklah video tersebut dan nilaikan sendiri.

Kepada Presiden UMNO atau Majlis Kerja Tertinggi, rasanya sudah sampai masanya utuk memecat keahlian Tamrin daripada UMNO. Bukan untuk pengajaran kepada sesiapa, tetapi oleh kerana perbuatan beliau sudah melampau dan sudah tidak mencerminkan lagi semangat sebagai seorang ahli UMNO. Dia mensabotaj parti secara terang-terangan. Dia mengutuk parti sendiri. Dia minta sungguh-sungguh supaya dia segera dipecat kerana senang beliau untuk mebuat keputasan besar dalam hidupnya. Dia merayau merata tempat dah..

Kesetiaan beliau kepada parti sudah tamat, sudah berkubur dan parti tidak perlu lagi menyimpan beliau. Parti juga tidak memerlukan orang seperti beliau. Dia mensabotaj parti sebelumpun PRU13 bermula. Dia sudah berpatah arang dengan UMNO dan akan terus bersekongkol dengan Nuar. Jadi Jawatankuasa displin segera keluarkan surat tunjuk sebab, tengok dia nak jawab ke tidak. Jangan pula buat cara PAS terus sahaja pecat Datuk Hassan Ali tanpa memberi peluang terlebih dahulu kepadanya. Cara PAS adalah bobrok, kunu, jahil, tidak bertamadun dan zalim. UMNO tidak harus terikut-ikut cara PAS, namun Tamrin Ghaffar mesti dipecat segera.


 

"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

TV1, TV3, Utusan Malaysia...Penyebar Fitnah Nombor Wahid..

Media menyiarkan gambar ini. Unit amal PAS merempuh polis.. mana fitnahnya. Kalau media kata ini pertandingan memancing atau tarik tali, barulah fitnah..

"Ooomang bosa ea..bang!!!" Media kata pelaku ini menyerupai pemimpin pembangkang.. mana fitnahnya??

 
"Bangga kita berani bergambar di sini.." Media siar gambar di Masjid Nabawi ini, mana fitnahnya?? Ceritanya tentulah ttg kehebatan sekumpulan ahli bersih yg menunaikan umrah dan menggunakan kesempatan tersebut untuk mempromosi bersih. Kalau media menyiarkan gambar ini, cerita pula ttg mereka ini sebenarnya dari Brazil sedang bergotong royong..barulah fitnah.  
 

Sesuatu yang benar memang sukar hendak diterima  kenyataannya. Lebih-lebih lagi jika sesuatu yang benar itu boleh pula mendatangkan kerugian dan kemudaratan  kepada pihak atau diri orang tertentu. Kebenaran tersebut akan cuba disembunyikan dengan cara memusingkan segala fakta tadi menjadi fitnah dan mengajak rakyat mempercayai bahawa fakta-fakta yang disogokkan adalah tidak betul.

Ini yang dialami oleh pembangkang sekarang apabila jentera UMNO/BN ternyata berkesan dalam membongkar segala bentuk kelemahan dan kekurangan serta keterlanjuran mereka.  Mereka sakit hati dengan media yang pro UMNO/BN seperti TV1, TV3, Utusan Malaysia, Berita Harian dan juga NST.

Mereka mendakwa semua media arus perdana ini adalah alat kepada UMNO/BN. Ialah tu, memang media arus perdana merupakan alat pro paganda UMNO/BN dan sewajarnyalah media berkenaan memaparkan sesuatu yang benar tentang pembangkang. Media berkenaan juga sewajarnya memaparkan sesuatu yang benar tentang UMNO/BN bagi memperbetulkan segala tohmahan pembangkang.

Apabila mesej yang ingin disampaikan ini berkesan maka sudah tentulah pembangkang merasa tidak senang hati, lalu mereka cuba menggambarkan bahawa semua laporan media arus perdana adalah fitnah jahat terhadap pembangkang.

Semua penceramah pembangkang nampaknya pasti akan mengulas tentang siaran TV dan akhbar arus perdana ini apabila mendapat peluang. Daripada Ketua Penipu sehinggalah penceramah upahan mereka pastinya akan mengutuk media arus perdana ini sebagai penyampai fitnah nombor satu di negara ini.

Jika peranan media ini tidak berkesan dalam menyanggah semua tohmahan dan fitnah pembangkang, sudah tentulah mereka tidak akan ambil peduli. Sudah tentulah mereka tidak akan pandang sebelah mata. Sudah tentu mereka anggap semua itu lekeh dan tidak perlu diberi perhatian.

Ini tidak, mereka nampaknya merasa perit dengan pendedahan oleh media arus perdana, mereka merasai kesannya dan mereka nampak rakyat menerima baik segala pendedahan media arus perdana tersebut. Mereka tidak suka rakyat tahu perkara sebenar, sebab itu mereka berusaha sedaya upaya supaya rakyat jangan mempercayai apa sahaja yang di siarkan di TV dan apa sahaja yang ditulis oleh Utusan atau Berita Harian. Mereka menghasut rakyat dalam setiap ceramah mereka bahawa media arus perdana adalah penipu.

Mereka tewas sebenarnya. Mereka menaikan suhu kebencian rakyat terhadap media ini sama seperti  mereka menaikkan suhu kemarahan rakyat dalam isu SPR dan SPRM.

Perkataan TV1, TV3, Utusan Malaysia dan Berita Harian tidak lekang dari mulut penceramah mereka pada setiap sesi ceramah. Mereka mengulang-ulangnya, maka akhirnya ramai yang percaya bahawa media arus perdana membuat fitnah dan menyebar fitnah.

Yang percaya termasuklah cerdik pandai dan tokoh-tokoh otai mereka. Juga turut percaya ialah bekas-bekas ahli UMNO yang beralih angin seperti Tan Sri Kadiaq dan Tamrin Ghaffar. Lihat video di bawah jika tidak yakin:

 '"Semua benda karut ttg UMNO/BN saya percaya.. semua benda buruk ttg Nuar saya tidak percaya" Nak buat macam mana??

   
Memanglah TV perlu mengulang-ulang tayang kisah benar tersebut supaya rakyat dapat menilai. Terpulanglah kepada rakyat. Gambar budak-budak berterbangan ke atas kereta polis macam orang mabuk memang benar dan perlu diulang-ulang. Mana-mana media juga begitu. CNN beratus kali menyiarkan gambar yang sama tentang keruntuhan menara berkembar di Ground Zero. BBC juga begitu, Aljazera juga begitu. Mana peliknya. Suka tengok, kalau tak suka buat macam Tamrin Ghaffar, tutup TV.

Astro juga ulang berpuluh kali cerita P.Ramlee, Laksamana DOREMI. Astro juga ulang banyak kali cerita Icatrus. Apa masalahnya. Suka tengok, tak suka tutup. Jika fitnah saman. Jika mahkamah sini tak lulus bawa ke mahkamah antarabangsa. Kan mereka semua hebat-hebat. Bawak ke Queen Coucil atau bawak ke PBB.

Media pembangkang Harakah, Keadilan dan Roket ada ke membuat cerita-cerita manis dan molek tentang UMNO/BN. Akhbar tersebut lagi putar belit. Blog pembangkang lagi gila dengan spin ini. Semua isu mereka nak spin jika boleh. Kenapa tak didik akhbar sendiri supaya berlaku adil kepada UMNO/BN dan kerajaan. Dari mukasurat pertama hingga ke titik nokhtak terakhir di muka surat paling belakang sarat dengan segala macam fitnah dalam akhbar pembangkang, kenapa itu semua dianggapbetul dan benar???

Jadi apabila terkena ke batang hidung sendiri maka pencacai pakatan haram tersebut menuduh media arus perdana sebagai penyebar fitnah jahat. Mereka ingin mengalihkan segala perbuatan keji mereka dan menghalakan perbuatan tersebut ke arah UMNO/BN.

Mereka sibuk siang malam mengatakan tidak ada kebebasan bersuara di negara ini, rakyat disekat. Hakikatnya merekalah paling banyak bersuara, merekalah paling banyak berceramah dalam dunia ini. Merekalah paling banyak mencarut, merekalah paling banyak memaki hamun, merekalah paling suka membuat tuduhan palsu.

Bila semua tuduhan tersebut dijawab semula dan disiarkan oleh media arus perdana, lalu terkena semula ke batang hidung sendiri, maka mereka tuduhlah semua itu putar belit dan tidak betul.

Mereka menuduh media di kawal dan wartawan tidak bebas, media arus perdana laporkan bahawa PAS, DAP dan PKR kerap kali melarang media arus perdana daripada membuat liputan dengan alasan medai arus perdana akan putar belit. Hakikatnya ialah apa yang dilaporkan oleh media arus perdana ialah apa yang mereka sendiri putar belitkan dalam majlis-majlis mereka tersebut.

Amatlah jengkel dan memalukan apabila pendokong demokrasi kononnya tetapi pada masa yang sama melarang dan menyekat orang lain daripada menyuarakan pendapat yang berbeza dengan pendirian mereka. LGE baru berkuasa di PP, sudah banyak kali melarang Utusan daripada membuat liputan. Nik Aziz juga begitu, Nuar Brahim juga begitu.

Nuar nak menjaga keselamatan Israel, jelas dan nyata, maka media arus perdana pun siarkan, mana fitnahnya, mana putar belitnya, memang dia berkata begitu. Ish..ish.. jiwa kecil betul mereka ini..

Dalam Muktamar PAS Hj Hadi kata nak buat kerajaan perpaduan, mediapun siarkan, lepas tu bila Nuar balik dari luar negara HJ Hadi boleh kata media arus perdana memutar belitkan kenyataan beliau.. malu den..

 
Nanti Kita sambung lagi:

 
"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Gempar..Dua Ekor Tikus Besar Dalam Parlimen..


 

Ulasan Peristiwa dan Isu Terkini.

Persidangan Dewan Rakyat semalam nampaknya hangat juga. Bukan sahaja disebabkan Rang Undang-Undang yang ditarik balik, tetapi juga isu 'skandal' RM3 Billion yang mengaitkan nama Ketua Pembangkang.

Ahli Parlimen Kota Belud mengatakan "Saya masih ingat ketika pertama kali isu RM3 billion ini ditimbulkan di Parlimen dulu, orang pertama yang mengatakan isu ini benar ialah Ipoh Timur.. kini kenapa menikus... kemudian Jelutong juga mengatakan isu ini benar dan perlu disiasat..kini kenapa menikus.."

Dulu lain, sekarang lain. Dulu musuh politik, sekarang adalah kawan karib, rakan sekongkolan, rakan seperjuangan dan rakan sehati sejiwa.. Kedua-duanya terpaksa jadi tikus munduk dalam parlimen kerana yang terpalit dengan isu RM3 billion ini ialah Ketua pembangkang sendiri. RM3B bermakna 12 kali ganda pinjaman yang diberikan kepada NFC. 

Sebab itu orang mengatakan dalam politik ini serba kemungkinan. Hari ini kawan, esok lawan dan sebaliknya. Tidak ada yang kekal dalam dunia politik. Mat Sapu maafkan Nuar, dan Nuar juga maafkan Mat Sapu. Stop.


Datuk Mohd Nazri Aziz pula berkata cukup bukti ahli Parlimen Permatang Pauh dan Gombak akan dihadapkan ke mahkamah mengenai isu Bersih3.

Di Myamar dilaporkan berlaku pergaduhan etnik yang dasyat yang melibatkan penganut agam Islam dan Budha. Orang Bangladesh juga dilaporkan turut terlibat. Menteri Luar berkata Malaysia sedia menghantar bantuan sekiranya diperlukan.

Penganut Islam dan Buddha di negeri Rakhine saling menyerang antara satu sama lain sejak 3 Jun lalu selepas insiden perusuh Buddha membunuh 10 penganut Islam di selatan negeri itu.

Keganasan yang merebak ke bandar-bandar lain menyebabkan kerajaan Myanmar pada mulanya menguatkuasakan perintah berkurung dan mengisytiharkan darurat di seluruh Rakhine semalam. Tentera sudah campur tangan.

Sepanyol dilaporkan hampir muflis dan IMF baru sahaja meluluskan dana pinjaman sebanyak 2 billion  Euro. Seperti Greece, Sepanyol juga terlibat dengan kegawatan ekonomi yang memusnahkan negara Fernando Torres tersebut. Jika Sepanyaol berjaya menjadi juara pertandingan Euro 2012 ini, rakyat akan merasa terubat sedikit.

Di Kedah seluas 5,000 hektar hutan sudah digondolkan dan 10,000 hektar lagi akan menyusul. Rakyat sudah bangun mempersoalkan isu tersebut. Patutlah hasil kerajaan PAS Kedah meningkat pada tahun lalu. rupanya hasil rompakan hutan dara. Air sungai telah bertukar warna akibat aktiviti pembalakan yang kurang terkawal.

Karpal Sinki khabarnya dimasukkan ke wad, kerana mengalami masalah kesihatan. Kata nak beliau ianya rawatan susulan biasa. Kata Blogger pula Karpal Sinki telah mula meracau, bercakap yang bukan-bukan.

Hosni Mubarak juga dilaporkan dalam keadaan tenat kerana degupan jantung yang tidak menentu,  tidak stabil dan sukar bernafas. Beliau kini di dalam hospital di Penjara Torah.

Pelawak Osman kering juga dikatakan masih kritikal walaupun ada blog yang menyiarkan berita bahawa beliau telah meninggal dunia.

Kabus Tebal melanda China dan Baoshan Yunduan merupakan kawasan yang paling teruk terlibat sehinggakan  6 jadual penerbangan di batalkan. Jarak penglihatan hanya sekadar 200 meter.

England pasukan pilihan Jokiden hanya mampu seri 1-1 dengan Perancis dalam saingan Euro 2012. Sementara itu dalam perlawanan kedua Ukraine mengalahkan Sweeden 2/1.

Lajim Ukin menafikan desas desus yang beliau akan keluar UMNO dan menyertai PKR. Namun para blogger tidak berhenti setakat itu. Minggu lepas sebanyak 80 orang ahli PKR dari Bahagian beliau keluar PKR dan masuk UMNO, tetiba Lajim pula hendak masuk PKR dengan 2000 orang pengikutnya. Dikatakan tarikh beliau nak keluar UMNO ialah pada 16 Jun akan datang. Bendera sudah siap, baju sudah siap.. Entahlah..
  
"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila" Mahpooozzz Bean.

Monday, June 11, 2012

Lagi Cubaan Nak Salahkan Polis Dalam Isu Bersih3..

  Perlukah ini semua...??

Di Dewan Rakyat Nuar masih hendak mengwujudkan persepsi bahawa Polis sebenarnya yang memulakan provokasi yang menyebabkan penyokong bersih bertindak seperti orang hilang ingatan, berterbangan atas kereta polis, memecahkan cermin, menterbalikkan kereta peronda dan memukul tanpa belas kasihan terhadap anggota keselamatan tersebut.

Cubaan Nuar tersebut jelas melalui pertanyaan apakah kerajaan bercadang hendak menubuhkan Suruhanjaya Bebas. Ini samalah helah zaman kuno. Baling batu sembunyi tangan. Nak sembunyikan kesalahan diri sendiri, rekalah, ciptalah  kesalahan orang lain. 

Tak yahlah nak mengada-ngada Nuar, memang itu kehendak kau.. kalau boleh biar seluruh KL terbakar pada hari tersebut. Tetapi sebelum apa-apa terjadi dia siang-siang sudah masuk kereta dan lenyap entah ke mana. Hanya kelihatan Sam Ketot yang mundar mandir di Dataran Merdeka.

Yang hairannya semua benda dia nakkan Suruhanjaya, tetapi bab video lucah yang 99.99% macam dia tak pulak dia minta tubuhkan Suruhanjaya..

Begitu jelas apa yang dipaparkan oleh TV1, TV3 dan akhbar Utusan Malaysia, tetapi penyokong tegar puak pakatan haram ini senang-senang je nak tuduh itu semua fitnah UMNO/BN, sampai tak mahu menontong TV lagi.

Tiada cadangan tubuh suruhanjaya bebas aduan salah laku polis


KUALA LUMPUR 11 Jun - Kerajaan tidak bercadang menubuhkan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) kerana telah wujud Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan bagi menyiasat salah laku anggota penguatkuasaan di negara ini, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, semua pihak boleh menghalakan aduan salah laku anggota penguatkuasaan kepada suruhanjaya itu, yang ditubuhkan pada 1 April tahun lepas.

"Apa sahaja aduan akan disiasat rapi, tindakan akan dilakukan terhadap penguatkuasa, tidak kira siapa jika terbukti ada salah laku," katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh). - BERNAMA 
"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Yang Auta Jika Diulang-ulang Akan Dipercayai Sebagai Fakta..TPM


Kenal dengan wajah ini..???Puncanya dia ni..


   
Keberanian yang luar biasa, melihat orang diletupkan..


Mana lesapnya dia ni..


Timbalan Perdana Menteri sekali lagi mengingatkan jentera UMNO/BN supaya berterusan melalui medium apa sekalipun menangkis semua gambaran persepsi buruk kerajaan, UMNO dan BN yang sepanjang masa dijadikan modal politik oleh pembangkang. 

Beliau juga melahirkan bahawa BN Wilayah mampu menawan kembali beberapa kerusi yang terlepas ke tangan pembangkang dalam PRU13 lalu. Gesaan dan saran tersebut di buat beliau sewaktu melancarkan Jentera BN Wilayah Persekutuan semalam.

Jika kita perhatikan isu persepsi ini sebenarnya memang menjadi kesukaan pembangkang. Dalam pilihanraya kecil Ijuk umpamanya Nuar dan pencacainya begitu berkobar-kobar setiap kali menyebut Scorpene, Altantunya dan Monggolia. Dia sendiri tahu dan sedar perkara tersebut tidak benar, namun dia suka jika rakyat mempercayainya sebagai benar.

Telah 5 tahun berlalu, namun Nuar tidak berhenti dengan persepsi rasuah dan komisyen ini. Dia terus memainkan isu tersebut dan lantang mempersembahkannya kepada pendengar dalam setiap ceramahnya hingga kini. 

Bukan dia sahaja, malah pemimpin PAS dan DAP juga amat seronok memainkan sentimen rakyat dengan isu persepsi ini. Andai-andaian mereka akan disambut dengan tepukan bergemuruh oleh penyokong tegar mereka tanpa sedar mereka sedang diperbodohkan oleh pemimpin pakatan.


Pilihanraya Kecil Bukit Gantang.. Ini sanggup mereka lakukan.


"Kita sekarang perlu berhadapan cabaran yang besar bagi menghadapi pilihan raya.

"Justeru itu, saya ingin memberi peringatan kepada ahli BN agar tidak berlaku sebarang persengketaan dan sebarang masalah atau isu negatif dalam parti," tegas beliau.

Katanya lagi, masalah yang perlu dihadapi dan diselesaikan oleh BN merupakan isu persepsi di kalangan pengundi kerana rakyat menjadi keliru antara realiti dan persepsi negatif yang ditimbulkan pembangkang.

"Apabila isu persepsi ini timbul, rakyat akan terpinga-pinga dan tertanya-tanya mengenai kesahihan isu yang ditimbulkan pembangkang," kata beliau yang juga Pengerusi BN Wilayah Persekutuan.

Timbalan Presiden Umno ini berkata, pembangkang kini menyerang dan menimbulkan persepsi negatif melalui rangkaian media sosial untuk menyebar fitnah yang tidak berasas.

"Oleh yang demikian, isu persepsi ini mesti diperbetulkan dengan kadar segera," tegas beliau.

Katanya, semua pemimpin tertinggi BN harus sentiasa tahu isu-isu semasa bagi memudahkan mereka memberi penjelasan kepada rakyat supaya tidak timbul isu persepsi ini.


Related Story:

Menang Dengan Persepsi

BN Parti Rasis

"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Video Ini 147 Saat Je... Tetapi Ia Menghiris Hati Untuk 1000 Tahun


  Rakyat akan dipijak-pijak


 
Nga Kor Ming Baca Al Quran sekali lagi


Banyak blog yang menyiarkan video di atas. Kadang-kadang terklik jua. Durasi video ini tidak lama, cuma 2.27 minit, namun kesannya ke jiwa Jokiden amat mendalam.

Telah beberpa kali Jokiden menitiskan air mata tanpa sedar apabila mendengar video ini. Kenapa Jokiden  sedih, pilu dan pedih hati dengan video ini. Jawapannya mungkin kerana terlalu marah.

Marah tetapi tidak boleh atau tidak mampu untuk berbuat apa-apa. Tidak adakah undang-undang untuk mencegah perbuatan menghina seperti ini. Kebebasan bersuara mesti ada batasnya. Peristiwa ini berlaku atas pentas ceramah PAS.

Kalaulah yang membaca ayat-ayat suci tersebut Chua Soi Lek, kita dapat jangkakan reaksi keras Nik Aziz. Pasti dia melenting, pasti dia kata UMNO menghalalkan perbuatan haram, pasti dia kata demi politik UMNO sanggup membiarkan orang kafir menghina Islam. Pasti pelbagai tuduhan lagi akan terkeluar dari mulut dia.

Tetapi perbuatan menghina ayat suci ini dilakukan oleh rakan sekongkolan mereka, walaupun berlaku di depan mata, maka Nk Aziz diam sahaja dan penyokong tegar pula menyambut dengan tepukan gemuruh.

Jelas agama Islam akan diperkotak katikkan sekiranya Pakatan haram memerintah negara ini. Jelas Islam akan terletak di kedudukan paling bawah sekiranya UMNO hilang kuasa. Jelas PAS tidak mampu untuk mempertahankan agama Islam daripada dihina dan dicerca, jauh sekali daripada mampu untuk mempertabatkan Islam.

Mengikut laporan odit pada tahun lalu kebanyakan agensi kerajaan dan jabatan di Pulau Pinang berjaya melakukan perbelanjaan melebihi 70% daripada peruntukan tahunan. Hanya Jabatan Ketua Menteri yang kurang berkesan dalam membelanjakan peruntukan iaitu cuma sekitar 54%. Apabila disemak, sebabnya ialah banyak projek telah ditangguhkan. Di semak lagi projek yang ditangguhkan ialah semuanya yang berkaitan dengan agama Islam. PAS dan PKR kenapa tutup mata???? 

Sucinya Al-Quran sesiapa yang tidak mempunyai wuduk di haramkan menyintuh, membawa atau memegangnya, kecuali dalam kes kecemasan seperti perlu menyelamatkan Al-Quran tersebut.

Sucinya Al-Quran sehinggakan ia tidak boleh diletakkan di tempat yang ada najis, dibuang di merata tempat, di bakar sesuka hati macam di Amerika tersebut, tidak boleh dilangkahi dan tidak boleh dipersendakan dalam apa bentuk sekalipun.

Sucinya ayat Al-Quran, sesiapa yang tidak suci atau dalam berhadas besar diharamkan membacanya. Jadi jiwa kita pedih apabila PAS sewenang-wenangnya membiarkan Cina Kafir membaca sesuka hati ayat-ayat suci agama kita.

Ini bukan kali pertama berlaku, telah banyak kali dan dibaca oleh orang India dan Cina dalam pelbagai ceramah. Dibenarkan dan diizinkan oleh Nik Aziz kerana katanya untuk 'menguatkan hujah'    

Kepada Allah yang Maha Esa dengan titisan air mata, Jokiden mohon keampunan kerana Jokiden tidak mampu mencegah perbuatan Ngah Kor Ming ini.

"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Sunday, June 10, 2012

Yang Ini Mungkin Telah Dilupakan...


Anak orang PAS...!!! Kena gantung 3 semester
 

Ratusan ribu anak-anak orang PAS atau PKR yang menerima bantuan 100 peratus dari kerajaan dan akhirnya berjaya memperolehi kelulusan cemerlang dan menjadi anak yang mempunyai masa depan di negara bertuah ini telah dihasut dan dididik supaya jangan berterima kasih kepada kerajaan. Mereka menanamkan persepsi bahawa adalah menjadi tanggung jawab kerajaan menyediakan kemudahan pendidikan dan rakyat tidak perlu berterima kasih kerana rakyat membayar cukai. Berapa banyak orang PAS dan PKR yang membayar cukai dan berapa billion jumlah cukai yang dibayar? Agaknya ciput je tak? Seterusnya baca di sini.

"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Mengalah Tidak Bererti Kalah....Ada Ubi Ada Batas..

Hebat kau jang...!!! 

Faktor pemimpin PKR 'kebal'

Mungkin ramai yang tertanya-tanya apakah kehebatan dan keistimewaan yang dimiliki oleh pemimpin-pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) sehingga apa juga isu yang melibatkan mereka seolah-olah berakhir begitu sahaja.

Cuba fikirkanlah bermula dengan pembohongan penubuhan kerajaan melalui pintu belakang selepas pilihan raya umum 2008, masalah salah laku moral sehinggalah kepada pengumpulan harta yang luar biasa pemimpin-pemimpin PKR seolah-olah sentiasa selamat.

Selain itu, mereka juga tidak dikenakan apa-apa tindakan biar pun terang-terang melakukan fitnah dengan membentangkan fakta yang tidak benar mengenai pemimpin-pemimpin UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Malahan seolah-olah tanpa perasaan malu, mereka akan muncul di khalayak ramai untuk terus mempertahankan fitnah mereka, biar pun fakta menunjukkan sebaliknya.

Mereka juga menolak semua dakwaan yang dikenakan ke atas mereka dan berhujah semua itu berlaku hanya kerana 'dosa mereka melawan UMNO.'

Oleh itu buatlah desakan sebanyak manapun, bentanglah ribuan fakta atau apa sahaja ia sedikit pun tidak akan menjejaskan pemimpin-pemimpin PKR itu ada yang antaranya telah dianggap anugerah tuhan bagi rakyat Malaysia.

Keadaan ini berbeza dengan pemimpin-pemimpin UMNO dan BN yang akan diserang habis-habisan biarpun dakwaan ke atas mereka hakikatnya benar-benar satu fitnah oleh pembangkang.

Sikap pemimpin BN yang sanggup melepas jawatan bagi membolehkan siasatan rapi dijalankan ternyata secebis pun tidak ada pada pemimpin-pemimpin PKR.

Inilah corak politik yang diamalkan oleh pembangkang sehingga memungkinkan mereka meraih sokongan yang tidak sepatutnya apatah lagi daripada sesetengah rakyat yang tidak mahu berfikir panjang.

Tetapi faktor utama kenapa pemimpin-pemimpin PKR menjadi kebal adalah disebabkan sokongan tidak berbelah bahagi Pas. Walaupun telah mencetuskan pelbagai kontroversi dan tindakan yang tidak sepatutnya namun pemimpin-pemimpin PKR sentiasa selamat.

Ini kerana pemimpin-pemimpin Pas akan muncul sebagai pembela mereka dan akan menuduh apa yang berlaku kepada pemimpin-pemimpin PKR adalah konspirasi politik UMNO.

Malahan ada tok guru Pas yang begitu menyanjung seorang pemimpin PKR dan menganggap apa yang berlaku kepada pemimpin itu hanyalah fitnah yang dibuat oleh UMNO sejak dulu lagi.

Oleh itu cakaplah apa sahaja fasal pemimpin berkenaan, beliau pasti selamat kerana disokong oleh tok guru dan penyokong tegar Pas. Dan keadaan ini juga tentulah menggembirakan DAP yang juga rakan sekutu Pas memandangkan Pas sentiasa ke depan membela rakan-rakan dalam pakatan pembangkang.

Usahlah kita bercakap atau bertanya kenapa Pas tidak melihat dari segi Islam kerana ia hanya membuang masa memandangkan Pas bukan parti Islam sebaliknya Pas sama sahaja dengan DAP dan PKR. Utusan Malaysia 09/06/12.

Tunggulah UMNO/BN menang 2/3 kerusi Parlimen dalam PRU13 kelak. Semua kemelut yang melanda pemimpin pembangkang akan diberi titik nokhtah. segala salah laku mereka akan menerima pembalasan yang setimpal.

Hari ini dalam keadaan BN 'lemah' tindakan ke atas salah laku pemimpin pembangkang boleh menyebabkan simpati berlebihan kepada mereka dan boleh mengundang padah kepada prestrasi BN dalam PRU13 kelak.

PM dan TPM sudah tentu tidak mahu melihat UMNO/BN kecundang dalam PRU13 kelak semata-mata atas isu simpati. Perangai pemimpin pembangkang pada hari ini memang sudah sampai ke tahap yang meloyakan. Sudah sampai ke tahap mengada-ngada. Sudah samapai ke tahap cacing naik ke mata. Rakyat pasti akan menolak mereka.

Namun percayalah rakyat sedang memerhatikan sandiwara mereka ini dengan penuh minat. Ada ubi ada batas, ada budi ada balas... 

"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila" Mahpooozzz Bean.