Thursday, June 27, 2013

Sebenarnya Bangsa Kamu Yang Rasis..

 

Sibuk sehari dua ini kisah Teressa Kok, Jongker Walk dan Pasar Ramadan, maka disiarkan kembali artikel ini.

Surat terbuka kepada YB Tony Pua

SAYA menulis warkah ini bagi menjawab kenyataan saudara yang disiarkan di dalam portal berita themalaysianinsider.com pada 7 Jun 2013 di mana saudara menuduh bekas Perdana Menteri Malaysia kelima, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan UMNO sebagai paling rasis dalam negara ini.
 
Ketika Dr. Mahathir melafazkan sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri pada 1981, saudara baru seorang budak hingusan berusia 9 tahun.
 
Jurang intelek antara saudara dan Dr. Mahathir bagaikan langit dengan bumi dan tidak mungkin saudara atau mana-mana rakyat di negara ini mampu mencapai ketinggian serta ketajaman pemikiran seperti beliau walaupun untuk tempoh 50 tahun akan datang.
 
Bagi saya dan rakyat Malaysia yang menyanjungi ketokohan dan kepemimpinan serta sumbangan besar beliau kepada kemajuan dan kestabilan negara ini, tuduhan saudara umpama tombak berbisa menusuk kalbu khususnya bagi orang Melayu.
 
Saudara tentu sedar sejak tertubuhnya Parti Tindakan Demokratik (DAP) parti ini telah dan masih dianggap sebagai sebuah organisasi politik yang berasaskan kepada sentimen perkauman tebal, pemikiran rasis dan sempit yang hanya menggalas kepentingan agenda kaum Cina sahaja, iaitu bangsa kelahiran saudara.
 
Berlainan pula dengan UMNO yang lahir di tempat yang mulia dan disanjung sebagai parti Melayu yang memainkan peranan amat penting membawa nikmat kemerdekaan kepada seluruh rakyat Malaysia, termasuk ibu bapa, adik beradik dan saudara sendiri.
 
Parti yang saudara label sebagai 'paling rasis' ini jugalah antara lain berjaya membangunkan pendidikan di negara ini sehingga saudara turut menerima tempias nikmatnya berkesempatan menuntut di Universiti Oxford.
 
Dr. Mahathir pernah mengatakan orang Melayu mudah lupa tetapi saya yakin orang seperti saudara juga mudah lupa untuk bersyukur terhadap segala apa yang saudara dan bangsa saudara perolehi atas perjuangan ikhlas UMNO sejak merdeka.
 
Sebelum saya mengemukakan bukti nyata untuk menyanggah tuduhan melampau dan tidak masuk akal saudara terhadap Dr. Mahathir dan UMNO, biarlah saya beritahu saudara mengenai beberapa perbuatan dan amalan orang Cina terhadap bangsa Melayu yang selama ini hanya memendam dan bersabar di atas diskriminasi yang mereka alami.
 
Tanya sahaja mana-mana orang Melayu yang membaiki kereta atau motosikal di bengkel kepunyaan Cina, pasti mereka akan merungut bayaran yang dikenakan kepada mereka 15 hingga 20 peratus lebih mahal daripada pelanggan berbangsa Cina.
 
Tanya pula kepada makcik-makcik Melayu yang membeli-belah di kedai runcit kepunyaan Cina, mesti mereka akan memberitahu harga yang dicaj kepada pelanggan Melayu adalah lebih tinggi berbanding bangsa mereka sendiri.
 
Begitu juga diskriminasi yang dilalui oleh peniaga-peniaga Melayu yang ingin mencari peluang pasaran di pasar raya milik Cina. Kerap barangan mereka dipamerkan hampir dengan setor malah ada juga di tepi tandas, walhal dari segi kualiti dan harga produk keluaran Melayu setanding dan kompetitif dengan barangan keluaran syarikat Cina.
 
Banyak lagi contoh yang ingin saya maklumkan kepada saudara tetapi cukuplah sekadar untuk membuka mata saudara betapa rasisnya bangsa saudara. Bagaimana pula diskriminasi syarikat Cina yang hanya mengiklan jawatan kosong untuk bangsa Cina sahaja?
 
Malah pekerja Melayu di syarikat Cina juga mendapat gaji yang lebih rendah walaupun mempunyai kelulusan dan dan jawatan yang sama dengan rakan sekerja berbangsa Cina.
 
Apa pula jawapan saudara mengenai budaya penyalahgunaan dadah, rasuah, aktiviti haram dan maksiat seperti rumah urut, pusat judi, pusat siber kafe haram, pusat karaoke haram dan sebagainya yang rata-rata dikendalikan oleh bangsa saudara?
 
Mungkin dasar Perdana Menteri yang 'amat rasis' ini jugalah yang berjaya meletakkan 29 daripada 40 billionaire dan jutawan berbangsa Cina dalam senarai individu Malaysia paling kaya majalah Forbes pada tahun 2012.
 
Semasa DAP, Pas dan PKR menguasai Perak selepas Pilihan Raya Umum 2008, sudikah saudara menjelaskan mengapa antara langkah terawal kerajaan negeri adalah menutup 700 Tabika Kemas yang memangsakan lebih 13,000 murid dan beratus-ratus guru Kemas yang hampir kesemuanya berbangsa Melayu?
 
Begitu juga dengan tindakan kerajaan DAP-Pas-PKR yang sengaja memperlahankan pembinaan masjid dan sekolah agama baharu sepanjang 11 bulan memerintah Perak sementara sekolah-sekolah swasta Cina bercambah dengan diberikan tanah manakala kampung-kampung baru diberikan status kekal.
 
Ini hanya sekelumit sahaja daripada tindakan-tindakan rasis yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri yang dikawal oleh DAP.
 
Akhir sekali, biarlah saya mengingatkan kembali kalimat-kalimat rasis yang ditujukan kepada orang Melayu oleh penyokong-penyokong parti saudara dalam tragedi berdarah 13 Mei 1969. Jika saudara musykil silalah rujuk kertas putih yang disediakan oleh Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) mengenai tragedi berdarah 13 Mei 1969.
 
Dokumen ini ditandatangani Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Datuk Hussain selaku Pengarah MAGERAN.
 
Menurut laporan ini pada muka surat 33 bab 12, ketika melintas Balai Polis Brickfields penyokong-penyokong Cina DAP telah melaungkan kata-kata mencaci, "Apa polis boleh buat? Kita Raja" dan "Buang semua polis Melayu".
 
Dalam perarakan DAP meraikan kemenangan mereka di depan Balai Polis Jalan Travers, sekali lagi penyokong-penyokong Cina DAP mengucapkan kata-kata kesat dan biadab terhadap orang Melayu seperti, "Mati Melayu, Sakai pergi masuk hutan!" Berhampiran dengan pondok polis Bukit Bintang, penyokong-penyokong Cina DAP dan Gerakan (ketika itu pembangkang) bertempik dengan mengeluarkan kata-kata amat rasis sekali, "Apa ini Melayu kita negeri dia sudah perintah. Ini negeri bukan Melayu punya."
 
Saya anjurkan saudara baca sehelai demi sehelai laporan MAGERAN setebal 104 halaman ini supaya saudara mendapat pencerahan minda dan kesedaran serta keinsafan siapakah rasis nombor wahid di negara yang dipanggil Tanah Melayu ini.
 
Mungkin pahit untuk saudara telan sedikit daripada kebenaran dan fakta yang saya kemukakan tetapi saya percayakan pepatah Melayu yang mengatakan mana harimau yang boleh tukar belangnya?
 
PEMBANGKANG KAKI TIPU, DAH KALAH TERIMALAH HAKIKAT YANG RAKYAT TOLAK PAKATAN.
 

Monday, June 24, 2013

BN Dan SPR Menipu Lagi.. Kali Ini Dalam Parlimen Pula..


 
Jika perbuatan dia tidak melampau, banyak jiwa yang nyaman melihat potret ini, namun akibat keterlampauan dalam tindakan, tutur kata, perbuatan dan tohmahan, banyak hati yang terguris menatap gambar ini.
 
 
Gambar yang tidak ingin dilihat.
 

Pakatan haram pembangkang nampaknya tidak berpuas hati dengan kekalahan calon Speaker yang mereka tonjolkan. Cara pengundian tidak telus, nombor siri ada di kertas undi, nama perlu dicatatkan dan ditanda tangani.
 
Budak darjah enam di Ceruk Tok Kun pun tahu jika dua calon bertanding, seorang mewakili BN dan seorang lagi mewakili pakatan, maka sudah tentulah calon BN akan menang. Tidak perlulah kecoh-kecoh, malah sepatutnya sebagai 'pemimpin' yang matang, perkara tersebut boleh diselesaikan dalam tempoh tiga minit, tanpa perlu bersusah payah menyediakan kertas undi. Angkat tangan sudah cukup.
 
BN mengemukakan Tan Sri Amin Mulia seorang anak pendekar sebagai Speaker Dewan Rakyat. Sementara pakatan pembangkang mengemukakan nama bekas Hakim Abdul Kadir Sulaiman sebagai calon Speaker mereka.
 
Adakah dengan sebanyak 89 undi di belakang mereka, pakatan berangan-angan bahawa calon mereka akan menang???? Dan jika kalah mereka akan memprotes hingga menyebabkan hiruk pikuk berlaku di Parlimen dengan menuduh itu ini dan kertas undi tidak sepatutnya bersiri.
 
Setiausaha Parlimen sudah menjelaskan nombor itu perlu bagi mengelakkan Ahli Parlimen menipu dengan mengundi dua tiga kali. Apa perlunya Mahpooozzz mempertikaikan cara pengundian tersebut. Kalah sudah tentu kalah. Buat jelah kerja bodoh tu, tulis nama dan tanda tangan, nak puaskan hati ketuo pombangkang @ kotuo ponipu tu. 
 
Banyak benda-benda pelik yang dibuat oleh Ketua Pembangkang dalam Parlimen Malaysia ini. Kerajaan nak bentangkan bajet, diapun nak ikut bentangkan bajet, kononnya bajet dia lebih hebat, lebih mesra rakyat dan lebih mapan.
 
Orang nak calonkan Speaker, diapun nak calonkan speaker. Orang nak susun tempat duduk ikut kekananan Menteri diapun nak juga cadang ikut kekananan parti mereka. Orang berbahas demi untuk kepentingan rakyat mereka sibuk nak keluar Dewan beramai-ramai. Pembangkang di Negara ini sesungguhnya tidak sama dengan mana-mana pembangkang di Negara luar. Tinggal lagi bertumbuk je yang belum berlaku di sini. Mungkin suatu hari nanti, tidak mustahil..

Ketua pembangkang di Negara lain apabila selesai Pilihanraya, sibuk menyususn strategi untuk membantu kerajaan yang memerintah agar rakyat mendapat faedah. Ketua Pembangkang di Negara ini selesai sahaja PRU sibuk berdemo, menjerit di tengah jalan raya untuk meruntuhkan kerajaan yang sah dipilih oleh rakyat.
 
 
 
??????????????? Seronok sangat ke melihat rakyat dan penyokong di luar bersengketa tak sudah???
 
 
 
Tak ado kojo caghi kojo... monyusahkan oghang..
 
 
Nanti kamu lawanlah Nuarrrrrr, sebab Nuar tipu kamu..
 
 
 
 
 
 
 
Koleksi gambar kat sini:

 
 
PEMBANGKANG KAKI TIPU, DAH KALAH TERIMALAH HAKIKAT YANG RAKYAT TOLAK PAKATAN.
 

Pijak Bendera PAS, Mat Sapu Bakal Dikenakan Tindakan Displin.


Bendera adalah lambang parti atau lambang sesuatu perjuangan. Bendera sepatutnya dimuliakan. Jika di Indonesia, perbuatan memijak bendera akan menerima padah yang buruk dan reaksi yang melampau dari satu pihak lain. Memijak bendera atau lambang adalah perbuatan biadap atau tidak bertamaddun.
 
 
 
Dia ni sedar atau separa sedar ni, memijak lambang parti sendiri.
 
Lain pula kisahnya dengan Timbalan Presiden PAS ini, selamba je dia dengan penyokong Blackout505 memijak bendera PAS symbol parti yang didukungnya sejak dia mengenali politik. Tidak sedikitpun dia rasa bersalah dan tidak ada langsung mungkin rasa hormatnya kepada lambing parti tersebut.

Jika dulu akibat taksub, maka kita lihat ada penyokong tegar PAS yang menggunakan bendera PAS sebagai tikar alas sembahyang atau sejadah. Bolehlah juga diterima. Ini bulan sudah dilunyah dengan tapak kaki, dimana kedaulatan parti PAS di mata puak ini.

Agaknya mereka mungkin tersasul dan tidak sengaja melakukan pencemaran budi pekerti di atas. PAS sewajarnya menyiasat dan mengambil tindakan serius ke atas perbuatan Mat Sapu dan beberapa orang pengikutnya kerana menghina lamabang perjuangan PAS.

Jika dulu bendera gergasi PAS selalunya berkibar megah di atas setiap puncak yang tinggi samada atas bukit, atas pokok, atau bangunan atau atas kenderaan, maka kini bendera gergasi telah melata di atas rumput. Bagitulah akhirnya mungkin nasib PAS, sebuah parti yang menggunakan agama untuk kepentingan peribadi pemimpinnya. Terimalah balasan.

 
PEMBANGKANG KAKI TIPU, DAH KALAH TERIMALAH HAKIKAT YANG RAKYAT TOLAK PAKATAN.