Friday, January 11, 2013

Jangan Salahkan Rakyat Jika Rakyat Tidak Juga Mahu Bangkit Esok..


 
Ada posting dalam fb mengatakan perhimpunan di Masjid Shah Alam hanya dua tiga kerat je..
 
Esok Pakatan pembangkang akan berhimpun samada di Stadium Merdeka atau Stadium Bukit Jalil. Sebab musabab kepada penganjuran perhimpunan rakyat ini sudah sedia diketahui.
 
Beberapa perhimpunan kebangkitan rakyat yang telah dianjurkan di beberapa negeri sebelum ini ternyata gagal mencapai matalamatnya. Setiap perhimpunan dikatakan dihadiri oleh sebanyak 30,000 orang. Hakikatnya kehadiran amat menyedihkan sekitar antara 3,000 hingga 5,000 orang sahaja. 
 
Puas dah pembangkang menghasut rakyat supaya hadir dengan pelbagai imbuhan namun jelas rakyat tidak juga mahu bangkit, bangkit.
 
Di pagar masjid di Taman Jokiden hari ini pun terdapat bena yang mengajak rakyat datang beramai-ramai ke perhimpuan tersebut.
 
  ROAD TO PUTRAJAYA..
 
Senyap sebentar isu Kalimah Allah yang disokong oleh Hj Hadi dengan adanya isu menyelamatkan Shamsidar ini.
 
Nampaknya semua yang pakatan cuba lakukan hari ini semuanya tidak menguntungkan mereka dari segi meraih sokongan rakyat. Semakin malang nasib mereka.
 
Dalam media sosial hari ini kelihatan jelas pertentangan pendapat antara dua puak yang menyokong dan yang membantah. Bahasa yang digunakan oleh kedua-dua pihak nampaknya terkeluar daripada batas-batas kesopanan.  
 
 Photo
 
 
 
'Jangan letak pasir dalam periuk nasi kami' - Pemandu teksi
KUALA LUMPUR 10 Jan. - 'Jangan letak pasir dalam periuk nasi kami'.

Itu antara tulisan dalam poster dibawa sekumpulan ahli Pertubuhan Pemandu dan Pengusaha Teksi/Limosin dan Kereta Sewa Malaysia (Petekma) semasa membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini hari ini.

Laporan itu dibuat bagi meminta pihak berkuasa mengambil tindakan menghalang penganjur Himpunan 12 Januari meneruskan rancangan berarak dan mengadakan perhimpunan di Stadium Negara pada Sabtu ini.

Timbalan Presiden Petekma, Mohd. Syahrir Abdul Aziz berkata, beliau yang mewakili 37,000 pemandu di teksi di Lembah Klang tampil membuat laporan polis mendesak supaya perhimpunan itu dihalang kerana bimbang kehadiran peserta berarak di jalanan akan menjejaskan mata pencarian mereka.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130111/dn_05/Jangan-letak-pasir-dalam-periuk-nasi-kami---Pemandu-teksi#ixzz2Hd9a9AoU
© Utusan Melayu (M) Bhd
 
 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN.

Pihak Gereja Sudah Mula Berterima Kasih Kepada Hj Hadi..

 
 
 
 
Jika benarlah semua gereja akan mula menggunakan Kalimah Allah selepas ini, kita ingin bertanya, apa sebenarnya tujuan tersebut? Hendak menyebarkan dakyah Kristian kah? bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan tu. Baca sini
 
Hendak menaikan sentimen keagamaan kah? Ini akan mengundang mala petaka. Hendak mencabar kesabaran penganut Islam di negara inikah? Ini akan membenihkan permusuhan agama yang sukar dibendung nanti.
 
Mengapa penting dan perlunya Kalimah Allah kepada mereka. Tidak cukupkah dengan 'God' tersebut. Samada penganut Kristian ini bahalol, atau pemimpim pembangkang yang bahalol, Kalimah suci ini hanya layak dan boleh digunakan oleh penganut Islam yang merujuk Allah sebagai Tuhan Yang Esa. Bila penganut lain menggunakannya untuk rujukan apa pulak?. Dimana keperluannya.
 
Jangan sebab Hj Hadi membenarkannya dengan alasan dangkal maka berlumba-lumba pulak pihak gereja nak mempermainkan Kalimah tersebut. Orang Islam walaupun mereka tidak alim, tetapi mereka tidak rela makan babi walaupun dipaksa, kecuali mungkin Mat Sapu.
 
Orang Islam walaupun tidak warak, namun tetap tidak rela agamanya di hina dalam apa bentuk sekalipun.
 
Pergeseran dan permusuhan bakal memuncak. Keharmonian kaum akan terjejas. Apakah ini sebenarnya niat dan tujuan pembangkang, agar rakyat bercakaran akibat isu sensitif ini. Apakah pembangkang mahukan kerajaan hilang kawalan seterusnya memudahkan mereka untuk menghasut rakyat supaya memberikan undi kepada mereka. 

Pembangkang mesti segera berhenti bermain dengan api nanti kelak terbakar dan tiada siapa yang untung kecuali rugi.

Kenapa degil sangat puak pembangkang ini sehinggakan sanggup hendak membantah kenyataan Sultan sendiri. Untung sangat ke bila menyanggah nasihat Sultan. Apa ruginya jika mematuhi perintah Sultan dan negara kekal aman.
 
 
  Hei you! You listen good huh... it's not my problem... clap... clap... clap...

-
 
Tidak malukah Hj Hadi apabila Lim Guan Eng berkata bukan masalah dia jika Pas nak bercakaran sesama sendiri mengenai Kalimah Allah ini. Lim Guan Eng dengan bajet deficitnya untuk tahun ketiga berturut-turut. Dulu angkuh sangat mengatakan Pelaburan asing di Pulau Pinang melonjak. Dia mengaku usaha orang sebagai usaha dia. Kini FDI di PP tak sampaipun RM2 billion, apa nak cakap besar lagi ke?. Dia yang cuba menjolok sarang tebuan, minta Kerajaan Persekutuan membenarkan penggunaan Kalimah Allah oleh penganut Kristian, dia pulak tidak kisah jika Pas nak bercakaran disebabkan isu tersebut.
 
Apa tujuan dia sebenarnya?? Hendak mencabar Orang Islam ke Guan Eng?? Seronok ke bila Hj Hadi 'TERPAKSA' akur dengan desakkan kamu wahai LGE?
 
Pas akan berpecah belah selepas ini akibat isu tersebut. Baca di sini . Jika Harun Din berkeras, jika Harun Taib berkeras dan jika Tuan Man berkeras, bukankah Pas akan berpecah belah selepas ini nanti. Atau adakah LGE hendakkan Hj Hadi  meletakkan jawatan akibat isu ini dan membolehkan Mat Sapu menjadi pemangku Presiden seterusnya menjadi Presiden Pas yang paling menyokong LGE sejak dulu, kini dan selamanya?? Semua pihak harus berfikir sedalam-dalamnya sebelum bertindak.
 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN.

Thursday, January 10, 2013

Pemimpin Mesti Bertanggung Jawab..


 

Menjadi pemimpin tidak kira dalam apa juga organisasi, kita mestilah bertanggung-jawab. Tanggung-jawab meliputi segalanya samada yang kita tuturkan, lenggokkan, katakan, amanatkan, hujahkan, ungkapkan, sarankan termasuklah apa yang kita pakai.
 
Pengikut akan mengikuti apa yang dikehendaki oleh pemimpin. Samada seseorang itu menjadi pemimpin dalam pembangkang mahupun dalam kerajaan, mereka mestilah bertanggung-jawab dengan segala tindakan mereka. Mereka tidak boleh berlepas tangan. Sebab itu tanggung-jawab pemimpin adalah berat dan akan dipersoalkan di kemudian hari kelak. Itu semua orang faham. 
 
Pemimpin tidak sepatutnya betindak untuk tujuan yang tidak baik. Pemimpin mestilah bertindak supaya sesuatu itu menjadi lebih baik. Lempar batu sembunyikan tangan bukanlah sifat seseorang pemimpin yang bertanggung jawab.
 
Menuturkan sesuatu, mengeluarkan arahan atau saranan kemudian menuding jari ke arah orang lain, menuduh pihak lain apabila kenyataan mendapat reaksi negatif, merupakan amalan atau cara berpolitik pemimpin pembangkang di Malaysia sejak dulu, kini dan mungkin akan datang.
 
Sepatutnya pemimpin berfikir dahulu akan kesan buruk baiknya sebelum membuat kenyataan atau tuduhan walaupun ada kemungkinan tuduhan atau kenyataan tersebut mungkin membawa sedikit keuntungan politik kepada mereka.
 
Apa kebaikan yang mungkin terjadi dengan kenyataan Nizar Lilin tentang wang pampasan RM207 billion yang dibayar oleh kerajaan Jepun bagi ganti rugi kepada pembinaan jalan keretapi maut 60 tahun dahulu. Apa pula keburukannya dengan menimbulkan kembali kisah tersebut hari ini. Perlukah ia diperbesar-besarkan.
 
Apa keperluan untuk membenarkan penganut agama lain menggunakan Kalimah suci Allah sehinggakan Mat Sapu, Hj Hadi, Nuar Brahim dan lim Kit Siang berada dalam sidang media yang sama untuk membuat kenyataan.
 
Rakyat di negara ini sudah biasa menghindarkan perkara sensitif daripada diperbincangkan di khalayak umum dan secara terbuka. Tidak ada mana-mana pihak yang akan untung dengan membenarkan isu sensitif diperdebatkan.
 
Apa perlunya puak-puak pembangkang ini beria-ia sangat untuk mempertahankan hujah mereka yang membenarkan penganut agama lain menggunakan Kalimah Alllah dalam urusan mereka. Banyak kebaikan ke atau banyak keburukaan? Pemimpin pembangkang pasti dipertanggung-jawabkan sekiranya akibat daripada saranan mereka tadi rakyat menjadi resah gelisah, suasana tidak tenteram dan kemungkinan huru hara akan terjadi akibat daripada sokongan mereka tersebut.
 
Hujahlah ikut mana sekalipun, gunalah ayat Al-Quran atau Hadis,  Kalimah Allah adalah untuk orang Islam yang beriman. Kalimah suci tersebut tidak terpakai kepada penganut agama lain. Usahlah kita hendak bertegang leher dalam perkara ini.
 
Apa sebenarnya tujuan pemimpin pembangkang dalam isu ini. Baik kah untuk rakyat dan negara. jika tidak baik kesannya nanti, apa perlunya memperbesarkan isu tersebut. Kenapa melayan tuntutan Guan Eng dalam hal ini. Lim Guan Eng nipun bukan peduli sangat dengan penganut Kristian ni, kenapa kini tiba-tiba sahaja ingin menjadi hero Kristian. Dia bukan pedulipun dengan nasib umat Islam. Dia bukan pedulipun dengan nasib penganut Budha atau hindu. Yang dia kisahkan ialah hendakkan kuasa politik yang lebih luas.
 
  Ini yg akan terjadi... CILAKO hamPAS, CILAKO hamPAS, CILAKO hamPAS
 
Apa keperluan pemimpin pembangkang hendak mengatakan orang yang tidak selairan dengan jalan politik mereka sebagai Kafir, murtad, fasik dan sebagainya. Banyak kebaikkan ke atau banyak keburukannya daripada kenyataan tersebut. Tidak bolehkah Nik Aziz dan Hj Hadi cuba menggunakan kaedah lain untuk cuba menarik sokongan kepada parti mereka.
 
Apa perlunya isu Scorpene dan Altantunya dimainkan secara berlebihan dengan mengwujudkan persepsi bahawa PM turut terlibat dalam kematian model tersebut. Apa keperluan atau apa kebaikan untuk rakyat apabila Himpunan Samsidar hendak diadakan, bertujuan untuk menghalang dia untuk memberi keterangan di mahkamah. Kenapa rakyat turut di seret dalam mempertahankan isu peribadi pemimpin pembangkang.
 
Sudah bertahun isu ini ditangani secara telus oleh kerajaan. Penjelasan sudah diberi, yang bersalah telah didakwa. Sumpah juga sudah dilakukan. Mengapa harus berterusan pembangkang memainkanya sehinggakan ingin mengheret orang luar negara pula. Tidak inginkah pembangkang turut memelihara maruah negara ini. Bangga sangat ke menjadi pemimpin pembangkang yang mencemarkan nama baik negara di mata orang luar?

Di mana kedudukan Malaysia setelah seluruh pakar di dunia ini mengesahkan bahawa Lynas adalah selamat dan boleh menjana ekonomi dan mendatangkan peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan namun tetap dibantah oleh pembangkang dengan mengatakan ianya tidak selamat.
 
 Isu agama, isu perkauaman, isu bahasa dan adat resam tidak sepatutnya dijadikan bahan politik untuk meraih sokongan. Segala yang baik yang kerajaan lakukan dan menguntungkan rakyat dan memakmurkan negara hendaklah disokong walaupun dari segi politik tidak menguntungkan pembangkang.
 
Jadilah pembangkang yang berwibawa, bukannya semua hendak dipolitikkan kerana akhirnya rakyat yang akan menerima kesan jangka panjangnya.
 
PRU telah berjalan sebanyak 12 kali dan rakyat telah matang memilih. Menghasut rakyat secara berlebihan dengan menabur fitnah amatlah dikesali. Rebutlah pengundi dan tawanlah hati mereka dengan agenda yang sihat, bukannya dengan cara yang boleh memporak-perandakan kesejahteraan.

Mempertikaikan sistem yang telah terbukti adil dan berjaya memberikan kemenangan kepada puak pembangkang merupakan tindakan tidak mensyukuri nikmat berpolitik di negara ini. Meniru yang buruk yang diamalkan oleh negara asing dalam usaha untuk mendapatkan kuasa dan cuba menglaksanakannya di sini seolah-olah mengundang mala petaka dan negara boleh hancur kelak.

Sekarang terdapat lebih dua juta pengundi baru yang bakal mengundi untuk pertama kalinya dalam PRU13. Rebutlah mereka secara sihat dan bukannya dengan cara di luar batas undang-undang. Jika mereka tertarik dengan agenda pembangkang, tidak ada pihak lain yang mampu menghalang mereka daripada memberikan undi kepada pembangkang kelak.

Menuduh SPR tidak berlaku adil, menuduh SPR memanipulasi suasana, menuduh SPR memihak kepada kerajaan hanya mengundang persepsi untuk merendahkan daya fikir rakyat semata-mata.

Mempertikaikan hak istimewa orang Melayu secara keterlaluan hanya memberi ruang kepada bangsa asing untuk membuat tuntutan yang melampau dan tidak masuk akal untuk kaum mereka pula. Hargailah semangat toleransi kaum Melayu selama ini dan inilah antara faktor yang membuatkan Malaysia terus aman walaupun mempunyai penduduk yang berbilang kaum.
 
PKR, DAP dan PAS berpolitiklah secara sihat dan membina. Jauhkan diri dan penyokong daripada mengamal budaya politik murahan dan budaya politik rimba yang tidak bertamadun. Sesungguhnya ke amanan, kesejahteraan, kemakmuran dan kestabilan dalam negara ini juga menjadi tanggung-jawab pembangkang dan bukannya terletak di bahu pemerintah semata-mata.
 
Pemimpin seperti Karpal Singki, Hj Hadi, Mat Sapu, Nik Aziz, Lim Guan Eng, Lim Kit Siang, Khalid Ibrahim, Khalid Samad dan Nuar Brahim mempunyai peranan suci murni dalam sistem politik negara ini. Apa perlunya bertindak dengan cara-cara yang tidak harmonis.
 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN.

Wednesday, January 9, 2013

Pakatan Dilanda Musibah Dan Musibah Lagi..


Wajah-wajah kusam..
 

Sehari dua ini seolah-olah kelihatan Parti dalam Pakatan nampaknya terus ditimpa masalah. Pas terusan sahaja ditimpa musibah walaupun penafian dilakukan oleh semua peringkat kepimpinan.
 
Tiba-tiba sahaja setelah taufan pemilihan dalam DAP reda datang pula taufan Sunamo melanda parti tersebut dan terkial-kial lah pemimpin mereka untuk memperjelaskan kisah 'kesilapan' pengiraan undi dalam pemilihan CEC DAP.
 
Berilah seribu alasan yang munasabah, human error atau komputer error ke, yang sohihnya ialah DAP cuba untuk mengajak rakyat terutamanya orang Melayu supaya berfikiran bodoh. Mereka mendatangkan sebegitu banyak undi hantu untuk memenangkan seorang calon Melayu. Itupun ditempat terakhir.
 
Keseluruhan proses pemilihan tersebut akhirnya tidak sah disebabkan oleh pemilihan awal tidak sah dan orang yang tidak sah memilih pula CEC. Gimik yang dilakukan oleh DAP sesungguhnya mudah dibaca oleh rakyat. Memalukan DAP, memalukan PAP, memalukan Pakatan Haram dan memalukan negara kerana sebuah parti yang mendakwa sebagai begitu hebat melakukan penipuan dalam pemilihan kepimpinan mereka.
 
Jika benar undi tersebut tersilap kira maka bermakna ada usaha dari peringkat awal lagi untuk 'menghilangkan'  undi-undi yang diperolehi oleh Khairil Johari supaya dia yang kononnya mewakili kelompok Melayu dalam DAP tidak terpilih sebagai anggota CEC.
 
PAS jangan mendabik dada dengan mengatakan DAP tidak tahu mengira undi walaupun jumlahnya tidak sampai 2000 orang. Dua tahun lalu PAS juga dalam situasi yang sama apabila undi untuk calon-calon Timbalan Presiden terpaksa dikira berulang kali sehingga melewati waktu dinihari untuk mendapat keputusan mudah yang memenangkan Mat Sapu sebagai Timbalan Presiden PAS mengalahkan Nasharuddin dan Tuan Man.
 
Kemelut Pakatan tidak berhenti di situ. Tetiba sahaja Lim Guan Eng ingin menjadi hero Kristian dan dalam ucapan sempena tahun barunya beria-ia pulak dia mendesak Kerajaan Persekutuan supaya membenarkan penggunaan Kalimah Allah dalam penulisan orang Kristian.
 
Perbuatan atau permintaan atau desakan LGE ini walaupun dia kata media arus perdana tersalah tafsir, tersalah petik dan sebagainya, sudah pasti mengundang reaksi masyarakat. Sudah pasti kenyataan atau saran tersebut menambahkan lagi kesemputan nadi yang sedia dialami oleh PAS dan PKR.
 
Belumpun reda isu Amanat Hj Hadi yang tetiba kini timbul kembali maka datang pula isu Kalimah Allah. Walaupun mereka semua serentak menuding jari kepada UMNO dan media UMNO/BN, namun hakikatnya timbulnya isu-isu sensitif tersebut adalah hasil daripada mereka sendiri bukan dari pihak lain.
 
Bukan UMNO/BN yang menimbulkan isu undi hantu dalam DAP, tetapi LGE sendiri yang kononnya
ingin kelihatan sebagai kucing 'CAT'
 
Bukan UMNO/BN yang menimbulkan isu Kalimah Allah sehingga membuatkan muka Nuar Brahim kelihatan lebam, tetapi LGE sendiri yang menjolok sarang tebuan.
 
Bukan UMNO/BN yang menimbulkan isu Mamali, tetapi ahli seumur hidup PAS yang menimbulkannya.
 
Bukan juga UMNO/BN yang kembali memanaskan isu Amanat Hj Hadi, sebaliknya ia ditimbulkan kembali oleh ahli seumur hidup PAS yang suatu ketika dahulu dia ini amat disayangi oleh Hj Hadi.

Kesemua isu-isu ini membuatkan Pakatan pembangkang kelihatan seperti sebuah gabungan yang hampir pasti tenggelam. Tidak mudah para pemimpim mereka hendak menangani isu-isu tersebut dan ia diperhatikan dengan penuh minat oleh rakyat.

Datang pula 12 Januari, isu Himpunan Shamshidar, hujahlah dari sudut mana sekalipun dan ciptalah alasan munasabah, rakyat negara ini dan juga rakyat negara asing tetap akan melihatnya sebagai isu peribadi yang tidak ada kena mengena dengan kepentingan rakyat, tetapi rakyat hendak dilibatkan sama bagi mengwujudkan suasana yang tidak tenang dan tenteram. Mulalah kembali selepas ini mahkamah dan polis akan dimomokkan semula setelah reda selama setahun sejak 9 Januari 2012 yang lalu.

Melihat kepada wajah-wajah kusam, hambar, lebam dan tidak bermaya pemimpim pembangkang dalam sidang media untuk memperjelaskan pendirian mereka tentang penggunaan Kalimah Allah oleh orang Kristian, menyakinkan kita betapa tidak selesanya mereka. Hj Hadi ternyata gelisah dan tertoleh-toleh dia ke arah Nuar setiap kali nak bercakap.

Dikalangan pemimpin PAS sendiri, mereka tidak sekata dalam isu tersebut. Serba tak kena. Ditelan mati emak, diluah mati bapa.

Harun Taib dan Haroun Din tidak sekali-kali bersetuju dengan penggunaan Kalimah Allah oleh ugama lain. Hj Hadi, Mat Sapu dan Nik Aziz, selamba je mengatakan ia boleh digunakan oleh ugama lain. Mereka bebas. Hj Hadi pesan jangan dikelirukan lagi perkara tersebut. Sebenarnya dialah yang mengelirukan pengikutnya demi untuk politik.

Besar sangatkah keuntungan politik yang mereka dapat dengan membenarkan penganut agama lain menggunakan Kalimah Allah dalam urusan mereka. Tidak terfikirkah mereka betapa kesucian nama Allah tersebut akan  tercemar sekiranya tersalah letak, tersalah cetak dan tersalah guna.

Benarlah seperti kata rakan blogger Jokiden, KNKB bahawa Pas selalu tersilap letak keutamaan dalam usaha mereka untuk mempertabatkan Islam di bumi bertuah ini. PAS diibaratkannya sebagai meletakkan katil di ruang tamu dalam rumah, macam mana suami isteri nak pin..pin..

Atau besar sangat kah kerugian politik sekiranya PAS mempertahankan kesucian Kalimah Allah tidak boleh dikompromi dan digunakan sewenang-wenangnya oleh penganut agama lain. Ramai sangatkah pengundi Kristian dalam Malaysia ni sehinggakan keutamaan mereka harus dilayan sedemikian rupa.

Di Kelantan dan Terengganu di tepi-tepi jalan banyak kelihatan papan-papan tanda Kalimah Allah, Subhanallah dan Allahuakbar. Begitukah caranya PAS hendak mempertabatkan Islam. Selagi papan-papan tersebut berada di kawasan-kawasan yang sedemikian rupa, selagi itulah kepimpinan dan pentadbiran PAS dimurkai oleh Allah.

Tidak ada yang paling tinggi selain daripada zat Allah. Kenapa tulisan dan papan tanda 'Allah' diletak disegala tempat yang tidak sepatutnya dengan dibiarkan berhabuk, berkulat, dipercik air najis dan segala debu kekotoran.??? Sesungguhnya kepimpinan PAS akan dipersoalkan dalam urusan tersebut kelak.

Allah tidak boleh dijadikan perbandingan dengan makhluk dalam apa bentuk sekalipun. Namun itulah yang dilakukan oleh pemimpin PAS dulu, kini dan selamanya. Hati mereka tidak pernah gentar dan takut kepada Allah. Jika Allah mencarut, apakah makhluk juga boleh mencarut dan meniru sifat Allah. Jika Allah boleh takbur dan sombong, apakah makhlukNya layak berbuat demikian. TIDAK!!!

Tetapi untuk menunjukkan bahawa mereka alim, mereka berilmu, mereka hebat dalam soal-soal agama, maka ramai pemimpin PAS yang lupa daratan dan sewenang-wenangnya menyamakan diri mereka dengan Allah. Itu antara kemungkaran yang PAS lakukan selain daripada membaca  dan mentafsir ayat-ayat suci secara hanya separuh-separuh untuk kepentingan politik mereka. Mampus Pas selepas ini.

 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN.