Saturday, January 9, 2010

PAKATAN PEMBANGKANG KUTUK BOM

Saturday, January 9, 2010

BERITA


PAKATAN KUTUK BOM GEREJA Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 8 Jan: Pakatan Rakyat mengutuk keras tindakan pihak-pihak tertentu yang menyerang tiga gereja di sekitar Lembah Klang awal pagi tadi.Demikian kenyataan pemimpin tertinggi Pakatan yang dikeluarkan petang ini. Kenyataan itu ditandatangani oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng dan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Berikut adalah kenyataan penuh yang dikeluarkan oleh Pakatan.

KENYATAAN AKHBAR PIMPINAN TERTINGGI PAKATAN RAKYAT8 JANUARI 2010

Kami mengutuk tindakan pihak tertentu yang menyerang 3 gereja di sekitar Lembah Klang awal pagi tadi. Serangan tersebut adalah satu perbuatan yang dikecam semua agama dan peradaban.Perbuatan seperti itu tiada tempat dalam mana-mana negara pun di atas dunia ini.

Kami percaya ianya berpunca dari politik amarah yang sempit, ditambah dengan unsur provokasi jahat yang semakin menular dan runtuhnya rasa saling hormat menghormati dalam negara kita yang tercinta ini.

Setiap rakyat dalam negara ini, tanpa mengira agama, kaum, keturunan dan etnik seharusnya dapat menikmati keamanan spiritual dan fizikal mereka. Seharusnya sebarang perbezaan pendapat dan pandangan tidak terus dilebarkan.

Kami yakin sebarang perselisihan dapat diselesaikan dengan menumpukan usaha untuk membawa semua pihak ke meja rundingan.Oleh yang demikian, seluruh kepimpinan Pakatan Rakyat dengan tegas meminta supaya individu atau mana-mana kumpulan yang menyebarkan api kebencian dan kekerasan sebegini agar dihukum dengan setimpalnya.

YB DATO SERI ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia
Ketua Umum PKR

YAB LIM GUAN ENG
Setiausaha Agung DAP

YB DATO' SERI TUAN GURU HAJI ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS

(Diambil dari Harakan Daily, 9 Januari 2010)
(Diambil dari blog Mokhtar Petah http://www.mokhtarpetah.blogspot.com/)

GEREJA DIBOM

Semalam TV dan radio menyiarkan berita mengenai pengebomanan ke atas tiga buah gereja di Lembah Klang. Hari ini akhbar harian, blog dan internet menyiarkan berita tersebut juga. Seluruh dunia sedang memerhatikan perkembangan yang berlaku di Malaysia sekarang ini.

Penyebaran sms juga sedang rancak berlaku dan ini pasti menguntungkan syarikat-syarikat pengendali telikomunikasi. Biasalah dalam mana-mana krisis, pada peringkat awalnya pasti ada pihak yang untung dan ada pihak yang rugi. Cuma diakhir krisis selalunya semua pihak akan kerugian.

DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung, Perdana Menteri , Timbalan Perdana Menteri, Menteri-menteri dan Ketua Polis Negara segera membuat kenyataan yang berbentuk amaran supaya masyarakat terus bertenang dalam isu penggunaan Kalimah Allah oleh Gereja ini.

Namun dikala menuntun kenyataan TV oleh Menteri Dalam Negeri iaitu Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein Onn, saya berasa sedikit kecewa. Wartawan bertanya adakah ISA akan digunakan dalam menangani isu pengeboman gereja ini, jawapan beliau ialah lebih kurang "Kita akan menggunakan apa cara sekalipun untuk mempastikan perkara ini dapat ditangani..." Sedangkan rakyat menanti jawapan mutlah daripada beliau iaitu "ya kita akan gunakan.."

Mengikut Utusan Malaysia beliau berkata begini: “Ini bukan hal politik dan ini juga bukan hal peribadi tetapi melibatkan keselamatan. Jika terpaksa dan keadaan menjadi teruk, kita tidak teragak-agak untuk menggunakan apa jua cara termasuk ISA.

Dalam situasi yang genting seperti ini Menteri Dalam Negeri sepatutnya sudah tidak perlu lagi bermain dengan kata-kata. Jawapan tegas diperlukan dan tindakan ISA ke atas petualang diperlukan tidak kira mereka dari parti UMNO, MCA, MIC, Gerakan, PAS, PKR, DAP atau Perkasa.

Tidak lama dahulu di dalam Facebook Perdana Menteri saya pernah mencatatkan bahawa tiga perkara yang mungkin meruntuhkan kerajaan jika tidak ditangani dengan betul iaitu isu perkauman terutamanya isu agama, isu pendatang tanpa izin dan isu keselamatan rakyat yang tidak terjamin.

Mana-mana negara dalam dunia ini sudah pasti tidak akan aman apabila dihantui oleh isu sensitif seperti isu agama, isu kaum dan isu pribumi. Jika masa kerajaan banyak dihabiskan untuk menangani isu-isu berkenaan, bila pula masa hendak ditumpukan untuk membangunkan negara demi untuk rakyat.

Di negara kita sejak merdeka isu-isu sensitif ini dapat ditangani oleh kerajaan dengan berkesan kecuali pada tahun 1969 apabila ada pihak merasakan atau menikmati sedikit kejayaan dalam politik maka mereka mula menunjukan taring.

Selebihnya negara kita menikmati keamanan dan keharmonian yang tinggi sebab itu negara kita boleh dibangunkan dan dimajukan. Sejak dahulu rakyat pelbagai keturunan dan pelbagai pegangan agama tidak pernah bimbang untuk pergi ke Masjid, surau, kuil, atau gereja pada bila-bila masa. Rumah-rumah ibadat di negera kita tidak perlu dikawal atau diberikan perlindungan keselamatan.

Tidak seperti di negara asing dimana rakyat sentiasa merasa bimbang samada untuk keluar bekerja, keluar bersiar-siar, membeli belah, berekreasi, ke upacara keagamaan kerana keselamatan mereka tidak terjamin dan mereka boleh menjadi mangsa serangan secara tiba-tiba.

Di Selatan Thai, di India, Iraq dan Pakistan umpamanya rakyat boleh menjadi mangsa pengeboman ketika mereka sedang bersembahyang di masjid.

Di Negara kita kebijaksanaan sepatutnya diutamakan dan bukannya emosi atau kepentingan peribadi. Benar di dalam mana-mana pertubuhan siasah atau politik terdapat pakar-pakar strategi untuk menaikan parti masing-masing, namun kebijaksanaan masih dituntut.

Mungkin ada pihak di dalam dan luar negara yang inginkan sangat supaya Malaysia menjadi huru hara dan kucar kacir supaya akan ada satu kumpulan lain yang akan mendapat keuntungan dengan memperolehi kuasa.

Dalam isu pengeboman ini kita terdengar komen-komen yang cuba memberikan gambaran yang seolah-olah semua ini dirancang oleh pihak-pihak tertentu. "Tangan-tangan ghaib.." katanya. Kenyataan ini sebenarnya tidak bijaksana kerana memberikan andaian yang berbentuk provokatif. Ianya tidak membantu untuk menenangkan keadaan kerana akan ada pihak lain yang termakan dengan andaian tersebut. Jika hendak mencari keuntungan politik sekalipun, janganlah sampai menggadaikan masa depan negara.

Tidak beberapa lama dahulu betapa kita disogokan dengan tindakan yang tidak bijaksana oleh seorang hakim yang arif dalam hal perundangan apabila dia memutuskan bahawa Datuk Seri Muhamad Nizar masih merupakan Menteri Besar yang Sah. Akibat keputusan tersebut maka semakin bercelarulah masyarakat terutamanya di Perak.

Apalah salahnya Yang Arif tersebut memutuskan bahawa Sultan Perak mengikut Perlembagaan Perak sebenarnya berkuasa melantik Menteri Besar yang mendapat sokongan majoriti ahli Dewan Undangan Negeri.

Susah sangat ke nak mentaksirkan undang-undang tersebut hinggakan akibat daripada keputusan tersebut bekas Menteri Besar itu masih mengaku yang dia Menteri Besar yang sah dan rakyat bersimpati dengannya. Akibatnya juga keresahan dan ketidaktentuan menguasai politik dan pentadbiran di Perak.

Dalam kes penggunaan Kalimah Allah oleh Gereja Katolik (Herald-The Catholic Weekly.)
ini tidak bolehkah Yang Arif berkenaan melihat daripada sudut yang lebih luas dan sensitiviti selain daripad sudut perundangan. Tidakkah beliau memikirkan kesannya kepada masyarakat majmuk di Negera ini.

Tidakkah beliau melihat terdapat tujuan atau muslihat lain yang tersembunyi daripada pihak gereja tersebut. Jikalah keputusan beliau tempoh hari tidak membenarkan penggunaan Kalimah Allah untuk tujuan penulisan mingguan gereja tersebut, sudah tentu perkara ini tidak akan berlaku. Keputusan beliau sudah tentu menyumbang kepada kestabilan dan keharmonian antara penganut agama di Malaysia ini. Bukankah itu lebih bermakna kerana dalam soal ini bukan menang atau kalah yang diutamakan, tetapi kesejahteraan negara sepatutnya menjadi pertimbangan nombor satu.

Kita tidak mahu selepas ini akan ada pulak usaha pihak-pihak tertentu yang kononnya ingin membalas dendam, lalu melakukan perkara yang sama terhadap masjid, surau dan madrasah di seluruh negara. Jika ini terjadi dan Menteri Dalam Negeri masih teagak-agak untuk menggunakan ISA, maka negara tercinta ini akan terjerumus ke dalam kancah huru hara. Siapa yang rugi dan siapa yang untung?

Terdapat juga kecenderungan pihak pembangkang untuk mempolitikan isu pengeboman ini dan Naib Presiden PAS telah membuat kenyataan yang melulu mengatakan terdapat tangan-tangan ghaib.. apa sebenarnya tujuan beliau? Biasalah pembangkang akan menuduh UMNO, BN dan kerajaan yang bertanggung jawab. Sesiapapun boleh membuat tuduhan atau andaian sedemikian.

Tidak lama dulu dia juga membuat kenyataan bahawa pengawasan keselamatan di Stadium Darul Aman semasa perlawanan akhir bolasepak tidak dilakukan dengan baik oleh Polis. Selama ni mana pihak pembangkang mengiktiraf peranan polis? Polis selalu dimomokan dengan pelbagai gelaran yang menjijikan.

Dalam kes Teo Beng Hock, kita dengar dakwaan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang bahawa beliau mati dibunuh hasil daripada rumusan pakar Dr Pornthip. Jikapun beliau mati dibunuh biarkan inkues tersebut berjalan dan ditamatkan dulu. Apa motif sebenar beliau beria-ia sangat menimbulkan perkara ini.

Jikapun benar Beng Hock mati dibunuh belum tentu yang membunuhnya pegawai SPRM atau pegawai polis. Malah yang lebih mungkin untuk membunuhnya bagi melindungi maklumat dari terbongkar ialah orang-orang dari parti PKR sendiri. Masih sudah lupakah kita tentang isu ketok ketampi yang heboh satu Malaysia dan satu dunia dicanangkan oleh pemimpin DAP suatu ketika dahulu.

Sepatutnya pihak berkuasa terutamanya polis diberikan ruang untuk menyiasat perkara ini dan tidak diganggu gugat oleh mana-mana pihak termasuk Majlis Peguam yang mangatakan bahawa isu tersebut boleh dibincangkan dan tidak menghina mahkamah kerana Malaysia tidak mengamalkan sistem Juri..

Marilah kita berharap agar tidak ada lagi insiden-insiden yang boleh memudharatkan lagi keharmonian kaum di negara kita ini. Hentikan politiking yang merugikan bangsa dan negara dan bersamalah membina masa depan yang gemilang.

Wednesday, January 6, 2010

TERSALAH DIDIK

Selalu diperkatakan bahawa media massa adalah merupakan salah satu medium untuk mendidik orang ramai. Media massa seperti radio, tv, buku, akhbar, majalah, filem, sms, blog dan juga internet merupakan sumber rujukan yang amat berpengaruh.

Setiap hari pelbagai lapisan masyarakat di seluruh dunia akan terdedah dengan pelbagai paparan yang terdapat di media massa. Setiap saat pasti ada yang sedang melibatkan diri dengan media masa. Samada kita di dalam pejabat, di warung kopi, di rumah, di dalam pusat membeli belah, di dalam bas persiaran, di dalam kereta yang sedang teperangkap dalam kesesakan lalu lintas, dalam lift, di pusat peranginan di tepi pantai atau atas gunung, dalam kapal terbang, dalam surau atau masjid, dalam balairaya atau dewan besar malah jika berada di dalam tandas sekalipun kita sebenarnya masih terdedah dengar propaganda media massa.
.
Dalam kehidupan seharian bukan sedikit yang terpengaruh dengan propaganda media massa ini, malah ada yang menganggap bahawa media massa amat berkesan dalam mempengaruhi jiwa dan penerimaan seseorang dalam sesuatu perkara atau isu.

Ada yang terpengaruh dengan sumber melalui media massa tanpa mahu lagi memperhitungkan sumber lain yang dirasakan lebih berwibawa. Sebab itulah dari dahulu hingga sekarang orang memperkatakan tentang etika dan kebebasan media massa.
.
Sebab itu jugalah pengamal dan pemilik media massa merupakan individu atau kumpulan yang amat berpengaruh dalam masyarakat harian. Ada orang memberitahu saya bahawa jika seseorang artis itu hendak berjaya dalam kerjayanya dia atau mereka mestilah mempunyai hubungan yang baik dengan pihak media.
.
Mungkin ada benarnya kenyataan tersebut, maka itulah sebabnya baru-baru ini seleberiti seperti En Azwan Ali dan Datuk Syarifah Aini telah mengambil jalan perdamaian dengan akbar arus perdana Utusan Malaysia. Mereka tidak ingin lagi terus bersengketa.
.
Media massa juga dikatakan boleh meruntuhkan sesebuah kerajaan yang berkuasa seperti di Amerika, Perancis dan Britain. Tokoh media massa di kebanyakan negara mempunyai pengaruh yang luar biasa ke atas sesebuah kerajaan yang mereka dokong.
.
Jika benarlah media massa merupakan salah satu cara untuk mendidik, maka saya berpendapat pada hari ini berlaku kesilapan yang ketara dalam didikan tersebut. Masyarakat pada hari ini dididik secara tidak langsung supaya memperlekehkan para pemimpin negara. Masyarakat dididik secara halus supaya tidak menghormati pemimpin.
.
Perkara ini disedari oleh semua orang, namun media massa berselindung di sebalik 'etika penulisan atau penyampaian' mereka setiap masa. Jika ada media massa yang masih bersopan terhadap pemimpin hari ini hanyalah TV1 dan TV3 sahaja.
.
Terdapat para pemimpin negara yang mempunyai nama gelaran atau pangkat diawal nama mereka yang panjang dan sukar untuk ditulis atau disebut. Contohnya terdapat seseorang yang bergelar Tan Sri Proff Datuk Hj.... menyebabkan terpaksa mengambil ruang yang banyak dalam akhbar atau majalah atau sukar untuk disebut oleh penyampai berita. Lalu hanya untuk kali pertama sahaja nama gelaran itu disebut atau ditulis, selebihnya hanya nama sahaja yang digunakan.
.
Kesannya ialah pendengar atau pembaca lebih selesa menggunakan nama sahaja tanpa memperdulikan gelaran seseorang pemimpin tersebut. Kesannya lagi ialah kedudukan pemimpin itu di mata orang ramai adalah sama sahaja dengan orang biasa. Kesannya lagi ialah rasa hormat mula berkurangan terhadapa pemimpin tersebut.
'
Perkara ini nampak kecil dan remeh tetapi kesannya untuk jangka masa panjang amatlah menakutkan. Semasa pilihanraya kecil Bagan Pinang di Port Dickson yang lalu saya menyaksikan anak-anak muda begitu ghairah memanggil 'Shahidan Kassim' tanpa ada rasa segan kerana mereka telah biasa mendengar nama tersebut disebut atau ditulis dalam media massa seperti itu.
.
Di sebuah warung pula ketika berita sedang ke udara seorang kanak-kanak kecil menjerit "najib!!" apabila melihat tokoh tersebut muncul di kaca TV. Ibu dan bapanya keliahatan bangga kerana anak mereka mengenali pemimpin negara tetapi orang ramai yang berada di situ sedikit terkejut kerana merasakan anak tadi seorang yang agak biadap.
.
Salah siapa? anak-anak kecil sekarang begitu terdedah dengan pembacaan dan penglihatan mereka. Jadi kita tidak boleh menyalahkan anak kecil itu kerana pembaca di Awani dan Bernama TV juga turut dengan selambanya menggunakan 'Najib" dalam persembahan berita mereka.
.
Di akhbar dan majalah juga sama, hanya dipermulaan perenggan sahaja disebut nama gelaran pemimpin berkenaan, selebihnya jika diikuti terus penulisan tersebut maka semuanya menggunakan nama asal semata-mata untuk menjimatkan ruang
.
Mungkin YB Datuk Seri Rais Yatim mempunyai kuasa ke atas media massa ini untuk memperbetulkan cara didikan yang salah ini. Mendengar pembaca berita di Awani dan Bernama TV menyebut tanpa rasa bersalah nama pemimpin menyebabkan kita tidak senang menonton berita tersebut bersama anggota keluarga.
.
Lagipun YB Dat0' Seri Rais Yatim sejak dahulu menekankan "Budi Bahasa Budaya Kita" tetapi adakah memanggil pemimpin dengan hanya nama asal tersebut merupakan budaya yang sihat?.
Alah bisa tegal biasa, peribahasa lama yang berkesan. Tidak lama dahulu seorang pemimpin dalam ucapannya hanya menyebut "Najib, Najib" sedangkan "Najib" itu adalah boss dia dan lebih memalukan isteri Perdana Menteri turut hadir dalam majlis tersebut. Esoknya akhbar melaporkan ucapan beliau tanpa tapisan.
.
Suatu ketika dahulu masyarakat terlalu menerima pakai panggilan "Mahathir, Mahathir..." kini nampaknya keadaan telah kembali berubah dan masyarakat kini terlalu selesa dengan panggilan "Tun Mahathir.." Maknanya didikan telah kembali betul.
.
Namun terdapat juga didikan yang berkesan yang digunakan oleh beberapa blog dan penerbitan yang apabila merujuk kepada pemimpin mereka sentiasa menggunakan bahasa yang sopan iaitu "Tok Guru" dan kesannya ialah kebanyakan ahli masyarakat mengenali tokoh-tokoh ini sebagai Tok Guru dan melahrikan rasa hormat yang signifikan terhadap mereka
.
Jadi saya menyarankan agar media massa arus perdana sekurang-kurangnya ubahlah cara penyampaian mereka agar masyarakat tidak terus disalah didik. Jika pemimpin lain tidak perlu diberikan imej kesempurnaan, cukuplah untuk Perdana Menteri dan Timbalan Perdana menteri supaya orang akan merasa janggal jika hanya menyebut nama mereka.
.
Peranan Media Massa sesungguhnya boleh merubah keadaan.