Saturday, April 7, 2012

JASA MU DIKENANG!!!!


Jokiden antara orang UMNO yang tidak bersetuju dengan cadangan atau ura-ura DSSAJ untuk menentang penyandang Ketua Wanita ketika itu iaitu Datuk Rafidah Aziz. Setiap hari saya dan beberapa orang rakan memantau situasi dan perkembangan dalam Pergerakan Wanita ketika itu.

Pengorbanan dan jasa Rafidah Aziz terhadap Pergerakan Wanita, UMNO, BN dan negara bukanlah sedikit. Sumbangannya amat besar. Sebab itu apabila ada orang hendak menentangnya saya kurang bersetuju. Sehingga DSSAJ kembali dari tanah suci Mekah saya mengharapkan agar beliau tidak jadi mencabar ketuanya. Namun semua itu telah tinggal sejarah.

Apabila beliau dipilih sebagai Ketua Pergerakan Wanita, perlahan-lahan Jokiden memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi. Sehinggalah beliau menghadapi masalah apabila timbul kes NFC. Apapun yang berlaku selepas kes itu menjadi rahsia umum, Jokiden tidak pernah mengharapkan DSSAJ meletakan sebarang jawatan samada dalam parti mahupun kerajaan. 

Jokiden sentiasa mengharapkan agar semua pihak berdiri teguh di belakang beliau dalam menghadapi isu berkenaan. Maruah, moral dan isu pemimpin pembangkang bagi Jokiden sebenarnya sepuluh kali lebih teruk daripada kes yang melibatkan DSSAJ. 

Namun perhitungan lain mungkin lebih besar dan utama dan akhirnya DSSAJ terpaksa juga melepaskan jawatan Menteri. 

Beberapa saat lagi, menjelma 8/4/12, beliau akan berhenti sebagai Menteri penuh. Semuga beliau akan dapat menumpukan sepenuh masa dan tenaga untuk membawa jentera wanita dengan lebih mantap lagi dalam menghadapi PRU13. 

JASA MU TETAP DIKENANG.   

PUJI PM DAN PSC, TOKOH VETERAN DAP AKAN DIPECAT
Rupa-rupanya ada juga tokoh veteran pembangkang yang memuji kesungguhan PM DSN yang dianggapnya sangat ikhlas apabila bersetuju menubuhkan PSC seperti yang didesak oleh pakatan pembangkang. Tokoh yang terkenal dengan kefasihannya Berbahasa Malaysia dalam nada lembut ini,  ketika berbahas di Parlimen telah memuji komitmen PM dalam mempastikan tidak berlaku penyelewengan dalam PRU di negara ini.

"Saya seronok betul apabila saya mendengar kenyataan Perdana Menteri yang mana beliau mahu perjalanan pilihan raya di negara kita dijalankan secara bersih dan itu memang baik," katanya.

Sebagai seorang ahli politik veteran, dan telah bertanding dalam PRU sejak berpuluh tahun dulu, beliau sebenarnya amat menyakini bahawa bahawa sistem pilihanraya di Malaysia adalah adil, telus dan betwibawa. Tokoh berkenaan ialah Dr Tan Seng Giaw.

Malaysia akan lebih aman sekiranya lebih ramai ahli politik pembangkang yang berfikiran terbuka seperti tokoh lama DAP ini. Malangnya pada hari ini disebabkan oleh keupayaan diri amat terbatas maka ramai ahli politik pembangkang yang lebih suka kepada cara yang merosakan daripada cara yang membina. Ramai ahli politik pembangkang yang mirip menggunakan undang-undang rimba daripada menerima realiti politik hari ini. Mari kita baca komen tokoh DAP ini di bawah:

Usaha PM tubuh PSC memang baik

KUALA LUMPUR 5 April - Seorang Ahli Parlimen pembangkang hari ini mengakui usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menubuhkan Jawatankuasa Pilihan Khas (PSC) Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya Jawatankuasa Pilihan Khas merupakan satu tindakan yang amat baik kerana ia bermatlamatkan sistem pilihan raya di negara ini bebas, adil, bersih dan saksama.

Malah Dr. Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) juga begitu gembira dengan komitmen Perdana Menteri itu memastikan kemenangan setiap parti termasuk Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya akan datang bukan dengan secara menyeleweng.

"Perdana Menteri sendiri memberitahu motif beliau menubuhkan PSC adalah untuk menyaksikan proses pilihan raya dijalankan secara bebas, adil dan saksama kerana beliau tidak mahu menang secara menyeleweng.

Friday, April 6, 2012

MAHFOOOZZZ BEAN DAN MAT SABU NAK BERTANDING KO TIDAK..???
"Siapa buat hospital ni??? UMNO!!!!!"


 
Kalut betul dengan Naib Presiden PAS yang super cerdik ni mengatakan terdapat taskforce untuk memberikan kerakyatan kepada warga asing. Timbalan Presiden Mat Sapu juga turut menyokong dakwaan bean ni.

Baiklah, kalau dah ada bukti apa perlunya nak tubuhkan lagi Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat kes tersebut. Bawalah bukti tu dan tunjukan depan mata pegawai2 SPR biar terbeliak biji mata dia orang. Untuk kebaikan tak perlu dah nak buat2 press statemen dah.. pergi je kat pejabat SPR bawa bukti dan minta SPR selesaikan. Lepas tu launch nasi lemak bersama dengan Pengerusi SPR. Tak yah nak cari publisiti murahan.

Kalau tak betul minta SPR saman kau, mintak denda tinggi-tinggi sikit atau masuk penjara lebih lama sikit, supaya kau tidak layak bertanding dalam pilihanraya umum nanti. Masuk pilihanraya pun apa gunanya jika SPR menipu, dah tentu kau kalah Mahfoozzz oii!!, Jangan sengaja menimbulkan dakwaan untuk mencari alasan nak buat demo Bersih3. Ingat rakyat nak ke datang demo hang tu.. adalah dalam lima enam ribu, nak capai sampai 500,000 macam yang diangan-angankan oleh Susahterawan Pak janggut Samad Said tu jangan haraplah. Tak de mendanya rakyat nak bersusah payah menempuh trafik jam, panas terik dan kesesakan yang menggila tanpa ada tujuan sihat tersebut.

Dalam dunia ni mana ada orang yang sempurna Datuk Mahpoosss bean oii, termasuklah SPR dan pegawai-pegawainya. Yang sempurna dan tiada cacat celanya ialah kau, Nuar, Mat Sabu dan Nik Aziz. Rakyat nampak tu. Rakyat tahu tu. Inilah harapan rakyat. Parti yang tiada cacat celanya ialah PAS, DAP dan PKR, WANGI!!!. UMNO/BN ni penuh dengan noda dan maksiat dan BUSUK!!!. 

Ingat senang-senang je ke nak bagi kerakyatan kepada warga asing ni. Warga negara pun dah banyak dah, hampir 30 juta, tak perlu lagi dah warga asing. Singapore tu lain, rakyatnya sikit 5 juta, takpelah dia nak amik warga asing jadi warga negara dia. Jumlah rakyat akan bertambah tahun demi tahun, ini yang datang secara halal dan harampun dah berjumlah dekat2 6 juta orang ni, dah cukup ramai dah.

Cari alasan lainlah Mahpoozzz kalau nak buat juga demo Bersih tu. Puak pakatan haram memang suka nak menyusahkan rakyat, menyusahkan pelancong, menyusahkan peniaga, menyusahkan orang ramai, menyusahkan polis, menyusahkan orang nak berihat, membeli belah dan membawa keluarga bersiar-siar pada hujung minggu. Sebagai penganjur tertanggung ke dosanya oleh kamu bila bergantang sumpah seranah orang ramai nanti. Ingat sikit, banyak kenduri kahwin di sekitar Kuala Lumpur, Shah Alam dan Klang pada 28 April tu nanti. Sebab program Bersih besok banyak kenduri kendara yang gagal seperti dulu dan banyak nasi yang dibuang ke longkang. Fikirlah sikit kebajikan rakyat, jangan nak memuaskan nafsu serakah sendiri sahaja wahai pakatan.

Puak pakatan memang tidak pernah bersyukur dengan apa yang telah mereka nikmati. Rumah besar, kereta besar, duit elaun besar, tanah banyak, saham banyak, duduk di hotel mewah, keluar negara kerap, baju berjenama mewah, hilang dah semua jubah dan ketayap. Mereka bergaya sakan, sedangkan rakyat tidak mereka pedulikan. Yang mereka pentingkan ialah kedudukan mereka selamat ke tidak dalam senario politik negara hari ini.

Bapak munafiklah pemimpin-pemimpin pembangkang ni. Depan orang kampung bukan main lagi pakai kain pelikat, nak ambil hati konon, nak kelihatan alim konon, nak kelihatan susah kononnn!!!sampai di KL kain pelikat entah kemana, ketayap entah kemana, dompet tebal dengan duit.

Rakyat terus disusahkan dengan meminta-minta derma setiap kali buat ceramah, rakyat di tipu derma untuk perjuangan suci, jihad, cheh!! sebahagian diut derma masuk kekantung mereka. Rakyat dapat apa??? rakyat dapat modal lapok untuk bahan borak di kedai kopi ke esokan harinya. Jihad punya pasal, duit derma tidak pernah diodit. Rakyat tidak perlu ambil tahu atau ambil kisah kemana duit itu pergi. Kalau di soal atau di tanya, derma jadi tak ikhlas, tak dapat pahala. Cukup, cukuplah menipu rakyat ni..Cukuplah memperbodohkan rakyat ni.

Pertanyaan, ramai ke yang dibagi taraf kerakyatan ni wahai Naib Presiden yang tercerdik? Berapa juta orang?? Lagipun apa jaminan yang warganegara baru ni dikatakan akan mengundi BN, siapa nak pantau dalam dewan mengundi tu. Apo ko bangang bona Naib Presiden PAS ni. Entah2 semua yang diberi kerakyatan tu semua dah ditapis oleh CIA dan agen yahudi, kan ke naya nanti mereka mengundi Roket, Bulan dan Mata. Apa faedah yang BN dapat, selain daripada merosakan nama baik BN sendiri. Di mana lokasinya pengundi warga asing ni Mahpooosss?? Kalau bukan setempat ada bawa kesan ke? Katalah 30 orang di Sabak Bernam, 15 orang di Pokok Sena, 50 di Permatang Pauh?? ada kesan ke?, Majoriti Nuar 15,000 orang, masuk 50 ke BN kalah ke Nuar?. Lagi sekali apo ko biul atau dungu bona kau ni??

Majoriti PM DSN yang dihebohkan dulu sebanyak 261 undi, itu sebab berlaku kesilapan pegawai-pegawai beliau yang sepanjang masa memberikan gambaran baik datuk, ok datuk, tiada masalah datuk..sebab itu majoritinya merudum. Sekarang mintak maaflah.. berpuluh ribu majoriti. Tak terpindahkan oleh PAS pengundi2 hantu ke situ doh.

Kan ke kerja memindahkan pengundi ni dulu menjadi amalan PAS, sebab mereka nak monang, nak sonang dan nak konyang. Mahpoozzz nak nafikan ke, berani kau bersumpah di mana-mana masjid yang kau tak tahu PAS memindahkan pengundi ni??? berani??? Dalam muktamar PAS di Taman Melawati beberapa tahun dulu kan heboh strategi ini ditimbulkan oleh perwakilan PAS hingga memaksa pengerusi tetap menegurnya. Kau ingat rakyat lupa?? Ish  ish, nak tipu sapa ni.

Pak Samad janggut nipun satu hal, entah apa yang dia tak puas hati, kitapun tidak tahu. Penginapan kelas pertama, penerbangan kelas pertama, hospital kelas pertama dan banyak lagi kemudahan yang kerajaan dan DBP sediakan. Dia ni kan suka bersiar-siar, berjalan-jalan dari satu stesyen ke satu stesyen setiap hujung minggu sambil bawa beg galas, tetiba sok dia juga terperangkap dalam kesesakan orang ramai, mahu lemas dia tu.

Selain daripada Dataran Merdeka, boleh tak buat kat Komtar di PP tu, di Klang, Brickfield dan Shah Alam. Di London, Juruselam dan New York dengarnya nak buat serentak. Hebat PAS dengan Yahudi ni bersekongkol.  Kau tunggulah balasan setimpal wahai Mahpoozzz, sebab kau menyusahkan orang lain. Banyak lagi benda baik dalam dunia ni yang boleh pembangkang buat dan lakukan, kenapa pilih benda buruk yang bakal menyusahkan. Rakyat sudah MUAK!!!!! 

Thursday, April 5, 2012

TANDA-TANDA SOHEH BN AKAN MENANG BESAR....

Apa mimpi mereka ni semua??? Tafsirkanlah sendiri.

Nuar: Kamu nak tidur!!! tidurlah tapi jangan lupa isu-isu besar ni untuk dimainkan dalam PRU 13. Apa isu-isu tersebut? Tak banyak, tiga empat isu dah cukup untuk kita membodohkan pengikut tegar kita.

1. Wujudkan sentimen kebencian terhadap PM, UMNO/BN dan kerajaan. Sebut isu-isu peribadi walupun fitnah ia akan menguntungkan pembangkang. Kaitkan PM dengan isu Altantunya, kutuk habis-habis Rosmah Mansor, kaitkan dengan cincin RM24 juta. Kroni PM, UMNO habiskan duit rakyat. Ala cakaplah rakyat susah, harga barang naik, harga minyak RON97 naik.

Rasuah!!! Sebut kes Khir Toyo. Kes Pelabuhan Klang, Kes NFC..bla..bla.. sebut, sebab kes rasuah dan penyelewengan ini kan dekat dengan hati nurani rakyat. Bagi rakyat marah je..bila sebut kes mereka, rakyat akan lupa kes kita. Kes kita kan bersepah-sepah tak habis-habis blogger BN sebut.

2.  Mainkan isu pengundi hantu. Rakyat mesti marah punya walaupun dah diulang-ulang sejak 20 tahun lalu. SPR diperalatkan..tak telus, menipu, mesti rakyat marah. Katalah ada 1 juta pengundi hantu, rakyat mana tau, mesti mereka percaya punya. Buat Bersih 3, ni, jemput wartawan luar negara. panggil wikileak, CNN, BBC..Bla..bla..

3.  PAS mesti sebut balik isu hudud.. tu je modal PAS nak terus berkuasa di Kelantan. War-warkan Tok Guru Nik Aziz masih kekal sebagai MB. Jangan cuba nak kata dia tak bertanding..soheh UMNO akan menang besar nanti. isu hudud ni untuk kekalkan penyokong tegar supaya terus bersama kita. Kata UMNO tolak hudud, jangan lupa kaitkan dengan Dr Mahathir sekali, kompem rakyat akan naik marah dan terus sokong kita. Jangan sebut sangat isu Hassan Ali dan JATI ni..rosak kita.

4.  DAP mainkan isu perkauman macam yang kita buat di Sarawak. Bakar semangat Dong Zong tu..kompem orang cina akan tolak MCA dan Gerakan.

5.  PKR akan mainkan isu PTPTN, isu royalti minyak, isu membela rakyat. lagipun PKR kan kurang jentera, kurang anggota, ahli kita cuma sekitar 60,000 orang je, sekali dilanyak dek Puteri mampus kita. Puteri UMNO ada 300,000 ahli tu. Tapi PKR banyak duit, dana, kita akan support logistik..

Cukuplah tu, kita pusing-pusinglah, putar belitlah biar rakyat keliru. Kalau rakyat keliru kompem kerja kita akan jadi mudah.
   
Kah!! kah!! kah!!...Kih!!! kih!!! Kih!!! Senyum dalam tangisan!!!

"Kalau betul UMNO letakan Ku Li jadi MB Kelantan ni parah aku ni"

"Dah sampai Putrajaya nanti aku taulah macam mana nak buat dengan kamu"
                     Ada persamaan dalam hati Kit Siang dan Hj Hadi kot.


"Apalah yang Mat Sapu ni merepek ni..ngantuklah..meh tidur"

"Baik aku main tweet dan sms drp membahaskan masalah rakyat, apa aku dapat"

"PRU13 ni habislah aku..rakyat akan tolak sebab aku asyik tidur je.."


"Jauh lebih baik rupanya puak-puak UMNO ni daripada puak-puak PAS yang gila projek"

Jokiden:

Sedar atau tidak rakyat sebenarnya sudah semakin muak dan meluat dengan pembangkang ni yang tidak ada kerja lain selain asyik membangkang je. Rakyat sudah semakin tidak sabar untuk menghukum pembangkang dalam PRU13 nanti.

Benda salah dia bangkang, benda baikpun mereka bangkang. Inilah perangai pembangkang yang rakyat tidak dapat terima. Kesilapan UMNO/BN dan kerajaan mereka perbesarkan, kesilapan mereka yang sebesar gunungpun mereka cuba sembunyikan dan alihkan perhatian rakyat kepada kesilapan kerajaan, sedangkan kemungkaran yang mereka lakukan lebih besar lagi.

 

Wednesday, April 4, 2012

PANAS BERAPI BEB... HABISLAH FELDA, UMNO DAN BN... MOHD ISA DAH BUAT KENYATAAN

Mari tengok video yang dimuatkan ke youtube ni... Baru 82 view..


Siaplah kau Mohd Isa, berapa juta UMNO dah bayar untuk membuat kenyataan ini???? Konspirasi terbesar ni. Berniat jahatttttt!!!! ni.

Pengajaran, mesej atau yang tersirat daripada kenyataan Mohd Isa Saidi ini ialah semakin ramai penyokong PKR yang akhirnya sudah mula tidak tahan lagi dipersendakan dan diperbodohkan dengan sikap pemimpin mereka yang cakap tidak serupa bikin dan bikin tidak serupa cakap.

Sudah semakin ramai yang tidak tahan lagi dengan segala helah dan penipuan pemimpin mereka. Jika dulu hanya mereka yang hampir sahaja atau yang dalam inner circle sahaja yang nampak segala kepincangan Nuar, Azmin, Khalid, Wan Azizah, Tian Chua dan Nurul Izzah dan mereka telahpun ramai yang meninggalkan PKR.

Rakyat akan menyaksikan pemimpin barisan hadapan seperti Saifuddin Nasaution, Badrol Amin, Badrul Hisham, Sam Kemetot, Rafizi, S. Ambiga dan Johari Abdul juga akhirnya akan naik muak dan mengambil langkah meninggalkan PKR. Soalnya kemana mereka hendak pergi??? Mungkin ramai yang akan menyertai PAS atau mungkin mendiamkan diri untuk beberapa waktu sebagai tempoh bertenang.

Kapal PKR yang sarat dengan segala sampah dan masalah akhirnya akan pecah. Satu demi satu Cabang selepas ini akan menyuarakan bantahan dan desakan kerana mereka tidak sanggup lagi diperkudakan.

Rakyat yang mendengar ceramah pemimpin PKR dengan segala retoriknya mungkin ada yang terpesona, namun dengan segala kemudahan yang rakyat ada, sumber maklumat yang banyak, rakyat akhirnya akan faham dan membuat penilaian sendiri. Mereka sudah jemu digula-gulakan, mereka sudah muak disuakan dengan bahan yang sama.

Rakyat dan penyokong tegar mereka sudah mula menyampah dengan hujah-hujah dangkal yang dihamburkan oleh Nuar yang lebih auta dari fakta, sedangkan rakyat melihat dan menyaksikan PM DSN begitu gigih hendak menyelamatkan negara, menyelamatkan rakyat dan memajukan semua pihak. Akhirnya rakyat akan memutuskan bahawa mereka sebenarnya lebih buruk daripada segala keburukan pemimpin kerajaan yang mereka dedahkan.

Hari ini setelah genap 3 tahun DSN memegang tampuk kuasa, rakyat telah melihat hasilnya, keberkesanan polisi beliau, sifat tenang yang beliau tunjukan, tidak terusik dengan tohmahan dan kutukan lawan, terus bekerja untuk kebajikan rakyat dan semua itu sebenarnya telah memikat hati rakyat pelbagai kaum. Mereka telah mula mempunyai keyakinan kepada kerajaan BN.

Oleh kerana pembangkang kehabisan idea dan modal hendak mencari kesilapan kerajaan maka mereka beralih secara total untuk mengwujudkan kebencian terhadap PM, isteri dan keluarganya. Hanya itu yang mereka mampu lakukan dan tidak mustahil semua strategi tersebut akan memakan diri sendiri kelak.

Apabila PM mengatakan "jika saya tidak boleh menerima kritikan, bermakna saya telah tersalah pilih kerjaya saya.." maka pembangkang nampaknya terpukul teruk dengan sikap DSN ini.

Sesungguhnya bangkai gajah tidak mungkin dapat ditutup dengan nyiru dan ahli PKR sendiri sudah tidak tahan lagi.      

Video juga boleh ditonton di Blog Akar Umbi

AMARAN KERAS KEPADA NUAR...YOU BUAT YOU TANGGUNG..


Jangan cemar integriti kehakiman - Ketua Hakim Negara

04/04/2012 6:28pm

PUTRAJAYA 4 April - Ketua Hakim Negara, Tan Sri Arifin Zakaria berpesan kepada pelbagai pihak bahawa para hakim tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan menghina mahkamah terhadap mereka yang didapati mencemar maruah badan kehakiman.

Beliau menegaskan, mahkamah memandang serius sebarang perbuatan yang mencemar integritinya dan tindakan menghina mahkamah bertujuan menjamin pentadbiran keadilan agar ia dapat dilaksanakan tanpa halangan dan gangguan.

Sehubungan itu, Ketua Hakim Negara berpesan agar semua pihak bertanggungjawab menghormati institusi kehakiman dengan menyalurkan sebarang ketidakpuasan melalui cara yang sah lagi berhemah.

“Janganlah sesekali mengambil tindakan yang boleh mencemarkan integriti dan maruah institusi kehakiman hanya kerana tidak berpuas hati dengan sesuatu keputusan,’’ ujar beliau ketika berucap di Istana Kehakiman di sini hari ini.

Arifin berkata demikian pada upacara angkat sumpah jawatan dan taat setia 11 pegawai kehakiman terdiri daripada empat hakim Mahkamah Persekutuan, dua hakim Mahkamah Rayuan, tiga hakim Mahkamah Tinggi Malaya dan dua hakim Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak. - UTUSAN

Komen Jokiden:

Amik kau Nuar dan sesiapa sahaja yang suka sangat memperlekehkan institusi ini. Ketua Hakim dah bagi amaran keras tu, jangan sewenang-wenangnya nak membuat provokasi terhadap institusi kehakiman, terhadap hakim dan terhadap mahkamah.

Jangan sesuka hati selepas ini nak menghina mahkamah, nak menangguhkan kes beratus kali, bertahun-tahun ikut suka hati sahaja. Maruah Institusi Kehakiman tidak boleh dicemarkan selepas ini.

Jangan sesuka hati nak gunakan pengaruh luar untuk mempengaruhi keputusan mahkamah. Jangan menuduh sebarangan yang hakim telah dibeli oleh pihak lain. Jangan menuduh sesuatu keputusan itu telah ditentukan lebih awal. Bebarpa bulan lalu, Bekas Ketua Hakim negara juga mengingatkan "lawan kes di mahkamah berdasarkan merit dan bukti kukuh, bukannya dengan melemparkan pelbagai tuduhan terhadap Institusi tersebut.

Kita tengok siapa yang kena selepas ini.

NIZAR LILIN KUAT MEROYAN AKHIRNYA KANTOI!!!

Tak ado kojo lain ko???
Utusan Malaysia Terkini melaporkan:

Nizar akui kebenaran surat sokongan projek Vale
04/04/2012 2:24pm

IPOH 4 April – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Panjang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mengakui telah menandatangani surat bertarikh 17 Disember 2008 berhubung sokongan terhadap projek pusat pengagihan bijih besi Vale International dan kesahihan kandungan surat berkenaan.

Perkara itu diakuinya selepas Tan Sri Tajol Rosli Ghazali (BN-Pengkalan Hulu) yang menggunakan Perintah Tetap 23 (C) meminta ADUN Pasir Panjang itu menyatakan sama ada kandungan surat yang dibacakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir sebelum itu benar atau sebaliknya.

"Saya mengakui surat itu sahih, benar dan saya yang menandatangani surat berkenaan. Surat itu adalah benar,” kata Mohammad Nizar pada hari kedua persidangan DUN Perak di sini hari ini.

Terdahulu, ketika menjawab soalan Datuk Ngeh Koo Ham (DAP-Sitiawan) Zambry berkata, isu berhubung kelulusan terhadap pelaburan projek pengagihan bijih besi oleh Vale International di Perak sepatutnya dijawab oleh Mohammad Nizar kerana beliau menjadi menteri besar ketika itu. - BERNAMA

Komen Jokiden:

Dalam sejarah Malaysia, Nizar lilin kuat meroyan ini adalah contoh terbaik kepada apa yang disebut dalam pepatah petitih Melayu zaman silam antaranya,

Seperti orang gila talak,
Seperti kaduk naik jungjung,
Seperti beruk dapat bunga,
Lupa daratan,
Kuman di seberang lautan nampak, gajah di depan mata tak nampak,
Seperti kerbau/lembu dicucuk hidungnya,
Kera di hutan disusui, ayam di kepuk mati kelaparan,
Seperti kacang lupakan kulit,
Seperti meludah ke langit terpercik ke muka sendiri,
Seperti lebih sudu dari kuah,
Seperti baling batu sembunyi tangan.
  

Tuesday, April 3, 2012

KHALID SAMAD...LAPORAN PSC SAYA DICURI..SIAPA CURI??


Pilihan raya: 18 syor disepakati, empat ditolak

03/04/2012 12:53pm
 

KUALA LUMPUR 3 April – Berikut adalah syor-syor yang dipersetujui oleh semua Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya:

1-Memberi kemudahan kepada rakyat Malaysia di luar negara sama ada mengundi di Perwakilan Malaysia atau secara pos.
2- Pengundi luar kawasan.
3- Tarikh pembubaran Parlimen.
4- Kerajaan sementara (caretaker government).
5- Penguatkuasan peraturan sedia ada berhubung kesalahan memberikan maklumat palsu dalam urusan pendaftaran.
6- Akses media yang bebas dan saksama;
7- Pembersihan daftar pemilih yang berterusan.
8- Penelitian daftar pemilih bagi alamat-alamat yang mempunyai ramai pemilih berdaftar.
9- Bantahan terhadap daftar pemilih yang telah diperakui melalui aduan atau maklum balas daripada parti politik, pertubuhan bukan kerajaan dan sebagainya.
10- Penggunaan alamat selain alamat mastautin pada kad pengenalan sebagai alamat pendaftaran untuk menentukan bahagian pilihan raya.
11- Memperkasakan kedudukan SPR.
12- Penstrukturan dan pengukuhan SPR.
13- Memperluaskan Akademi Pilihan Raya.
14- Pengasingan fungsi utama SPR.
15- Pengagihan kerusi Dewan Rakyat bagi negeri Sabah dan Sarawak.
16- Persempadanan bahagian pilihan raya yang seimbang.
17- Peruntukan dana kepada parti politik
18- Sistem pilihan raya baru.

Berikut adalah syor-syor yang tidak mendapat persetujuan sebahagian ahli jawatankuasa:

1- Memberi kemudahan mengundi secara pos kepada petugas SPR dan media.
2- Membenarkan prapendaftaran seseorang warganegara untuk didaftarkan sebagai pemilih apabila mencapai umur 20 tahun.
3- Memanjangkan tempoh berkempen.
4- Kajian ke arah pendaftaran secara automatik.

- UTUSAN

Mengikut laporan berita tengah hari ini 4 laporan PSC milik Ahli Parlimen telah dicuri semalam.. hahaha..

Ini apa pulak halnya ni, selalu sangat berlaku di PP dan di Kelantan. Bulan lepas orang nak pergi berniaga pasar malam kena tembak. Di PP, pemuda nak pergi jual burger kena belasah dengan parang panjang. Tengok berita di bawah:

Pemuda mati ditembak dua lelaki, rakan cedera

03/04/2012 5:48pm
RANTAU PANJANG 3 April – Seorang pemuda maut manakala rakannya cedera di tangan selepas ditembak dua lelaki yang menaiki motosikal di Jalan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina Rantau Panjang di sini kira-kira pukul 11.15 pagi tadi.

Ketika kejadian mangsa, Mohamad Nazuri Mohd. Zain, 24, dan rakannya, Muhammad Sazuazi Saufi, 27, menaiki kereta jenis Proton Wira menuju ke arah pekan ini dan sebaik tiba di tempat kejadian, dua suspek yang menunggang sebuah motosikal memotong di sebelah kiri dan melepaskan beberapa das tembakan.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, mangsa meninggal dunia akibat terkena dua das tembakan di rahang dan dada kiri.

"Berdasarkan maklumat awal, suspek telah melepaskan beberapa das tembakan dan terkena mangsa yang duduk di tempat duduk penumpang hadapan.

"Rakan mangsa kemudian memandu kereta tersebut dan berhenti di hadapan gerai menjual mi milik ibu mangsa. Selepas itu orang ramai telah menghubungi polis untuk memaklumkan penemuan mayat mangsa," katanya kepada pemberita di sini, hari ini. - UTUSAN

HAHAHA!!! MENIPU SOHEH KENA LETAK JAWATAN

Presiden Hungary letak jawatan selepas plagiat tesis

03/04/2012 3:15am
 
  Pal Schmitt

BUDAPEST 3 April – Presiden Hungary, Pal Schmitt hari ini meletak jawatan selepas mendapati tesis sarjana kedoktoran miliknya adalah hasil plagiat dan tersebar luas.

Tesis sarjana kedoktoran miliknya pada tahun 1992 didapati adalah hasil terjemahan daripada penyelidik Bulgaria, Nikolai Georgiev yang dibuat ada tahun 1987.

Manakala sebahagian lagi diambil daripada kajian kes seorang penyelidik, Klaus Heineman.

Bagaimanapun, beliau berjanji untuk menentang keputusan di mahkamah kelak tetapi bersetuju untuk meletak jawatan. - AGENSI

Lagi Berita di sini

  Yap

Pengerusi Dong Zong ni bila pulak nak kena letak jawatan ni. Baca seterusnya di sini dan  sini

Begitu juga dengan Nuar yang dah beratus kali menipu ni, bila pulak nak meletakan jawatannya, atau nak kena pecat ni... Baca di sini.

  Masih seronok lagi???

Inilah bezanya keadaan di Malaysia dan di Negara luar. Kita masih ingat dulu, kisah video Soi Lek, siang malam, pagi petang, senja dan subuh pembangkang mendesak dia meletakan jawatan, akhirnya dengan rasa tanggung-jawab Soi Lek meletakan jawatan.

D.P Vijendran meletakan jawatan. Rahim Thamby Chik meletakan jawatan. Badrol Amin meletakan jawatan. Shahrizat Jalil meletakan jawatan. Mat Taib meletakan jawatan. Khir Toyo meletakan jawatan. Tapi Wan Azizah, Nik Aziz dan Nuar tak LOTAK JAWATAN!!!! Huuuaawaaaaa!!!!

Monday, April 2, 2012

TIDAK TAHU MENGENANG BUDI - SOHEH.
  

Terpanggil juga Jokiden untuk menulis tentang pelajar-pelajar kita ni yang mudah dipergunakan oleh pembangkang setelah membaca catatan di RBF Online. Selalu diulang ialah 'Jika tidak tahu membalas budi, mengenang budi jadilah'  Jokiden berterima kasih kepada kerajaan, dulu kini dan selamanya kerana membiayai persekolahan Jokiden sejak dari sekolah rendah lagi. Baca juga artikel di sini

Tidak dapat dipastikan apakah Nizar Jamaluddin pergi belajar ke luar negara menggunakan duit ibu, ayah atau keluarga beliau. Mungkin tidak ada sumbangan daripada pihak kerajaan, sebab itu dia menganggap kerajaan BN ini tidak perlu dihargai. Sebab itu dia siang malam meroyan memaki hamun kerajaan. Mungkin juga sumbangan dari tabung parti PAS lebih besar. Mungkin juga ibu dan bapanya pembayar cukai tertinggi di negara ini. Melihat kepada betapa tidak bersyukurnya dia, seribu kemungkinan boleh diandaikan.

Kita menonton video semasa pelajar berdemo, bahasa yang mereka gunakan amat kesat, mereka membuat provokasi terhadap polis, mereka tak takut polis dan memanggil polis dengan pelbagai penghinaan. Apakah ibu bapa mereka yang mengajar mereka berperangai sedemikian? Jawapannya tentulah tidak sebaliknya mereka dihasut oleh pemimpin pelajar yang sudah tentunya dihasut oleh pemimpin pembangkang.

Kisah pelajar dihasut dan didakyah ini bukanlah cerita baru, kerana ia telah berlaku sejak berpuluh tahun dahulu. Lama dahulu saya telahpun membaca pengakuan Dr Rahman seperti yang tersiar di beberapa blog sejak kebelakangan ini. PAS memang menjadikan pelajar sebagai sasaran mereka. Suatu hari nanti budak sekolah juga akan mereka pergunakan, percayalah.

Ini termasuklah usaha untuk mengheret pelajar supaya turut berdemo pada 9 Januari yang lalu ketika keputusan mahkamah hendak diumumkan.

Pemimpin pembangkang pergi ke luar negara bukannya hendak mencari pelaburan untuk dibawa masuk untuk memakmurkan negara ini. Mereka pergi ke luar negara untuk menghasut pelajar dan membeli kasut berjenama. Itu sahaja yang mereka mampu buat.

Kadang-kadang kita merasa anih tentang sikap pelajar-pelajar tersebut. Beberapa bulan sebelum itu sekitar bulan Jun, Julai, Ogos dan Disember, pelajar ini baru mendapat keputusan peperiksaan. Mereka amat teruja untuk berada di mana-mana Universiti dalam dan luar negara kerana keputusan mereka cemerlang.

Walaupun keputusan mereka cemerlang, mereka murid yang bijak, namun pemikiran mereka masih bertaraf budak sekolah, maklumlah baru habis SPM. Belum matang, dan mengharapkan ibu bapa menghantar mereka sewaktu mendaftar di pusat-pusat pengajian tinggi. Usia mereka ketika itu sekitar 17, 18 dan 19 tahun. Majoriti juga belum memiliki lesen memandu.

Apa terjadi selepas itu?? Selepas beberapa bulan berada di kampus, mereka didatangi oleh puak-puak pembangkang ini dan menghasut pelajar secara halus. pelbagai pendekatan digunakan dan pelbagai risalah dibekalkan.

Mahasiswa yang baru lepas SPM tadi segelintirnya berjaya ditanamkan oleh pembangkang dengan ideologi negatif. Pertamanya mereka disarankan supaya jangan berterima kasih kepada kerajaan yang menyediakan segala kemudahan untuk mereka belajar, mencari ilmu dan menjadi insan berguna.

Mereka diberi gambaran salah dan mereka diyakinkan sekiranya hendak segera menjadi poplar, mereka mestilah mengikut acuan dan pendekatan pembangkang.

Segelintir, saya ulangi segelintir telah terpengaruh, maka lalu mereka menjadi seorang yang super hebat, super ilmiah, super bersih, super hebat, super alim, super terbuka, super demokrasi dan super hak.

Budak-budak (segelintir) yang empat lima bulan dahulu masih menangis tersedu apabila ibu bapa dan saudara mara hendak meninggalkan mereka di asrama-asrama bagi memulakan sessi pembelajaran, tetiba sahaja telah menjadi seorang yang cukup sempurna dan berani serta cekal. Lalu keluar terhamburlah dari mulut mereka segala macam pertuduhan terhadap kerajaan, tehadap UMNO/BN dan pemimpin.

Tetiba sahaja mereka begitu sensitif terhadap rasuah, penyelewengan, kuku besi, menyekat kebebasan bersuara, kroni, konspirasi dan pelbagai lagi. Inilah realitinya, tanpa segan silu, tanpa diajar oleh mak bapak mereka terus berani dengan celuparnya menghina semua orang selain daripada pemimpin pembangkang.

Segelintir inilah samada yang dalam negara mahupun luar negara akhirnya terlupa tujuan asal mereka berada di Universiti. Mereka terlupa siapa yang menyediakan segala kemudahan untuk mereka mencari ilmu. Mereka terlupa makan minum dan yuran pengajian mereka ditanggung oleh kerajaan.

Selain daripada peruntukan kesihatan dan pertahanan sejak dahulu sebahagian besar daripada bajet kerajaan adalah untuk pendidikan. Kita bersyukur, sebilangan besar mahasiswa siswi masih tahu erti berterima kasih kepada kerajaan. Yang tidak tahu berterima kasih tersebut, terimalah hakikat dan berdikarilah sendiri untuk menuntut ilmu. Dapatkan biasiswa daripada kerajaan PAS Kedah, Kelantan, Selangor dan PP. 

Ketika kerajaan merasa bertanggung jawab untuk membawa pulang pelajar ketika berlaku konflik di Mesir dahulu, semua usaha baik kerajaan tersebut telah dimomokan oleh segelintir pelajar dan keluarga mereka. Pembangkang tidak mengucapkan langsung terima kasih dan penghargaan kepada kerajaan sebaliknya mengutuk lagi adalah.

Penamatan biasiswa oleh YT terhadap pelajar yang berdemo tempoh hari adalah sesuatu yang wajar, kerana telah pelbagai cara digunakan oleh kerajaan untuk menginsafkan mereka, namun mereka memilih untuk menjadi super hebat, super bijak dan super bersih. Kalau sudah semuanya super, apa perlunya bantuan orang lain.

Seperkara lagi perangai buruk pemimpin pembangkang ialah, mereka suka lepas tangan, baling batu sembunyi tangan. Jika mereka bermaruah, ganti sahaja biasiswa yang YT tarik tersebut, bukan banyak sangatpun. 

Apa sahaja akibat buruk hasil daripada apa yang penyokong mereka lakukan, pemimpin pembangkang cuci tangan dan akan mendakwa itu bukan penyokong mereka, itu UMNO/BN yang menyamar. UMNO menyamar pakai baju mereka, UMNO menyamar bawa bendera mereka...Ish.. ish..     

Sunday, April 1, 2012

SELAMAT TINGGAL UMNO...AKHIRNYA TERKENA JUGA

 

Dalam posting yang terdahulu Jokiden telah menulis tentang sedikit sebanyak kebimbangan di hati ini sekiranya perkara-perkara besar  berlaku menjelangnya PRU13, yang boleh merencatkan kemenangan BN kelak. Layan kembali tajuk "Blogger2 Otai BN Yang Berpindah Kem, point no 6. Klik sini. 

Antara kebimbangan itu termasuklah tokoh-tokoh UMNO/BN mengumumkan keluar parti dan menyertai parti lawan. Ini sedikit sebanyak akan mencalarkan imej UMNO dan BN.

Di dalam blog hari ini termasuk juga dalam Harakah tersebar berita mengenai keluarnya seorang tokoh veteran UMNO iaitu Datuk Shahrir Abdul Samad daripada UMNO dan mengistiharkan dirinya menyertai PAS. Turut bersama beliau ialah sebanyak 2000 orang ahli UMNO Bahagian Johor Bahru.

Blog Ulu Kelate pula melaporkan Tengku Razaleigh Hamzah semasa menemui jentera pilihanraya Parliamen Gua Musang bagi Paloh 1, 2, dan 3 semalam, berkata hanya dua kawasan Parliamen yang paling selamat di negara ini iaitu parliamen Gua Musang dan Parliamen Johor Bahru. Apa sebenarnya kaitan berita ini iaitu keluarnya Datuk Shahril Samad dari UMNO dan masuk PAS dengan kenyataan Tengku Razaleigh.

Mungkinkah Tengku Razaliegh akan mengikut jejak langkah Tan Sri Kadiaq yang akhirnya keluar UMNO kerana merasakan diri sudah tidak dihargai lagi. Pengorbanan sudah dilupakan dan semua jasa baik dulu sudah lenyap ditelan masa.

Jokiden bukanlah berminat sangat dengan Datuk Shahrir Samad ni, terutamanya ketika dia menentang Tun M dan dalam PRK Parliamen JB dia bertanding atas tiket bebas dan menggunakan lambang Payung atau kunci dan mengalahkan Setiausaha Politiknya yang mewakili BN ketika itu.

Namun ketokohan Datuk Shahrir ni khususnya di JB memang tidak dapat dinafikan. Warga JB samada Melayu, Cina mahupun India amat menyokong beliau. Oleh itu jumlah 2000 orang yang dilaporkan mengikuti jejak langkah beliau menyertai PAS tidaklah mengejutkan, malah beliau mampu menarik lebih ramai lagi pengikutnya untuk turut serta. Jika itu terjadi, alamatnya UMNO JB akan menghadapi kesukaran untuk mempertahankan kerusi tersebut.

Hari ini 1 April 2012. sejak subuh Jokiden menantikan apakah berita April Fool yang akan membuatkan orang terkejut setengah mati, kemudian terguling-guling ketawa terbahak-bahak lantaran berita tersebut hanyalah berita palsu di pagi 1 April.

Tunggu punya tunggu akhirnya inilah mungkin kisah April Fool hari ini, berita Datuk Shahrir Abdul Samad buat sidang media, keluar parti, bawa 2000 pengikut, dan pergaduhan berlaku semasa sidang akhbar, polis datang menyuraikannya. Harakah melaporkan adik beliau Khalid Samad tidak mempercayai berita tersebut.

Apapun  berita berkenaan mampu membuatkan Jokiden tersentak dan termenung memikirkannya.