Thursday, October 31, 2013

Mahpooozzz Beans Dah Ikut Style Lim Kit Siang Pulak Dah..


 

Lain kali kalau nak buat sesuatu tu, fikir beribu kali jika tidak mahu terkantoi. Niat di hati hendakkan laba, tetapi sebaliknya mendapat bala pula. 

Tetapi apa nak hairan, seperti kisah orang buta yang tidak mahu mengaku dia buta, maka Hj Hadi dan Mahpooozzz Bean pastilah ada alasan yang munasabah kenapa mereka beria-ia sangat menabur benih padi ke dalam bendang yang penuh dengan air.

Setidak-tidaknya esok apabila padi tidak tumbuh kerana semua benih telah dihanyutkan oleh air, maka mudahlah mereka nak menuduh ini semua salah UMNO.. Kah..kah..kah..kah.. kihkihkih..

Sebagai 'pengamal agama' tak kan puak-puak PAS ini tidak menyedari bahawa menyerahkan sesuatu amanah kepada yang bukan ahlinya maka tunggulah kehancurannya. Kepakaran Hj Hadi ialah sebagai Nelayan. Jika dia tidak lagi memimpin PAS dan berhenti daripada menjadi YB, makan duit pencen selepas itu dangan isteri-isterinya maka dia mengatakan dia akan kembali menjadi 'Nelayan' 

Yang si Mahpooozzz Bean ni mengajak Hj Hadi membuat gimik menabur padi dalam bendang yang penuh dengan air, maka makan diri strategi ini nampaknya. Orang PAS merungut dan merasa malu dengan gimik tersebut sementara jentera BN ketawa terbahak-bahak dan terguling-guling. Mahpooozzz dikatakan sudah hilang idea dan keyakinan diri.

Mahpooozzz mengatakan majoriti lantai PAS hanya tinggal 500 sahaja. Maknanya jika jentera BN masih mampu menarik dalam 300 undi lagi maka calon PAS boleh bungkus di Sungai Limau ini.

Mahpooozzz nampaknya terdesak menggunakan taktik yang biasa sangat digunakan oleh lim Kit Siang setiap kali dia terdesak. Kit Siang akan mengatakan BN kuat, susah nak lawan BN, harapan kita kabur dan bla..bla..blaa... maka itu cara Kit Siang merayuuuuuuu undi pada saat-saat akhir. Bila Mahpooozzz mengatakan majoriti lantai PAS sudah tinggal 500 daripada 2700 undi maka kelihatan dia cuba meniru cara 'mentor' DAP dia itu. Untung-untung pengundi akan bersimpati dan mana-mana yang awal-awal lagi telah membuat keputusan untuk berhijrah, ada kemungkinan akan berpatah balik. Atau ada pengundi yang pada awalnya tidak mahu keluar atau pulang mengundi maka mungkin rayuan Mr Bean ini akan membuatkan mereka berfikir semula.

Secara kasarnya Sg Limau dikatakan sebagai 'kubu kuat PAS' sejak 5 penggal lalu menguasi DUN tersebut. Realitinya bukan mudah untuk BN untuk mengurangkan majoriti PAS di situ apa lagi untuk memenanginya. Lalu jika BN keluar sebagai pemenang maka pujian haruslah diberikan kepada YAB DSMM. Faktor dia yang memungkinkan pengundi beralih angin.

Di Sungai Limau dikatakan pengundi tegar UMNO/BN ialah 30.2%. Sementara pengundi tegar PAS pula ialah 32.3%. Pengundi di atas pagar dikatakan ada seramai 3000 orang lebih untuk direbutkan oleh UMNO dan PAS.

Sifir mudahnya ialah jika semua pengundi tegar PAS keluar mengundi, maka peluang BN adalah tipis. Namun jika pengundi tegar PAS ramai yang tidak keluar dan di pihak UMNO/BN pula berjaya menyakinkan lebih ramai pengundi pulang mengundi maka keputusan pasti akan memihak kepada calon BN walaupun dengan kelebihan yang tipis seperti di bawah 50 undi. Rasanya perhitungan ini ada di dalam pemikiran jentera kedua-dua pihak.

Kepada pengundi Sg Limau berhijrahlah kepada keadaan yang lebih baik.