Saturday, April 27, 2013

Nik Aziz Kempen Di Kelantan Cukuplah.. Tak Perlu Pergi Jauh-jauh.

 
  
Kenapa sampai jadi begini ni...????
 
 
Badan tu uzur, tak berapa nak sihat, namun demi seorang 'budak cerdik' digagahi juga untuk turun berkempen di Putrajya dan Lembah Pantai..
 
Punyalah sayangnya Nik Aziz kepada Nuar Brahim, sanggup dia datang ke Lembah Pantai untuk membantu kempen Nurul Izah anak kesayangan 'budak cerdik' tersebut. Menyedari kedudukan calon PKR Lembah Pantai ini berada di dalam keadaan kritikal dalam PRU13 ini maka Nuar mungkin meminta bantuan Nik Aziz sebagai crowd puller untuk meramaikan penyokong tegar PAS supaya datang menghadiri ceramah pakatan di sana.
 
Nik Aziz juga mungkin menyedari bahawa anak budak cerdik ini telah gagal sebagai seorang wakil rakyat dan gagal membela rakyat sepanjang 1,825 dia menjadi Ahli Parlimen Lembah Pantai. Kawasan Lembah Pantai sebenarnya merupakan kawasan semi elit di pinggir Bandar Raya. Penduduknya bukan terdiri daripada orang yang buta huruf.
 
Pengundi Lembah Pantai telah melihat 'jasa dan sumbangan' ahli Parlimen mereka untuk tempoh 5 tahun yang lalu dan rasanya markah yang sesuai diberikan kepada wakil rakyat mereka hanyalah sekadar E-. Mengikut TPM jika itu gradenya maka jelaslah dia telah gagal.
 
Pengundi Lembah Pantai tidak mudah lagi dibuai dengan mimpi harapan dan janji kosong yang ditaburkan oleh pakatan. Mereka tidak mudah menerima bulat-bulat retorik pembangkang yang dihamburkan dalam setiap ceramah mereka.
 
Semakin dekat hari penentuan, maka semakin menipis pula sokongan terhadap pakatan dan di Lembah Pantai ianya tidak terkecuali. Sebelum hari penamaan calon, pemimpin pakatan masih boleh berarak ke mana sahaja untuk meramaikan kehadiran di ceramah mereka. Namun setelah calon-calon dinamakan setiap orang kelihatan sibuk untuk meraih sokongan daripada pengundi di kawasan yang mereka tandingi.
 
Masa sudah tidak ada lagi untuk berarak ke sana ke mari bagi memenuhkan majlis ceramah yang diadakan oleh pemimpin pakatan. Masing-masing terpaksa memberikan perhatian di kawasan sendiri dan tidak lagi boleh bergerak dengan bebas, nanti yang di kejar tidak dapat, yang dikendung pula berciciran.
 
Fenomena ini menyebabkan semua ceramah atau kempen puak pakatan menjadi hambar, lesu, tidak bertenaga dan kurang sambutan. Keriuhan suara dari kaset juga sudah tidak mampu lagi untuk menarik pendengar. Air batu atau buku-buku yang dijual  pada setiap kali ceramah diadakan sudah menjadi satu pembaziran kerana sudah tiada sesiapa yang ingin membelinya. Malah peniaga gerai segera yang sinonim dengan ceramah PAS juga dan pembangkang juga sudah begitu berkurangan.
 
Di depan Jokiden petang tadi di luar pagar Pusat Rekreasi Air Panas Pedas, seorang peniaga yang mengibarkan jentera PAS berhenti membeli 5 paket ais ketul untuk dijual pada sesi ceramah malam ini berhampiran rumah Jokiden. Jokiden tidak pasti kerana tidak menghadiri ceramah tersebut kerana terpaksa berada di Kuala Pilah, namun ketika melalui melalui kawasan ceramah untuk kembali ke rumah hampir jam 2.30 pagi, tiada langsung kesan-kesan yang menunjukkan ramai pengunjung yang datang. Yang banyak hanyalah bendera yang telah siap di pasang di depan bilik gerakan tersebut.
 
Dilaporkan oleh media di sana sini, kehadiran di ceramah pembangkang hanyalah setakat puluhan orang sahaja, tidak seperti sebelum hari penamaan calon tempoh hari. Malah di ceramah tokoh hebat atau 'tokoh besar' pakatanpun kehadiran amat merunsingkan para petugas yang ingin membuat kutipan 'derma jihad' 
 
Pasti dan sohih, kutipan derma jihad turut merudum dan PAS kenalah menggunakan derma Tabung Lahad Datu atau derma jihad Lebuhraya Rakyat untuk membiayai majlis kempen mereka sekiranya DAP dan PKR tidak mahu menyumbangkan derma dari dana Yahudi kepada PAS..
 
Jika Nuar dan Kit Siang atau Mat Sapu sudah tidak dapat lagi menarik minat pengunjung ceramah, maka Nik Aziz terpaksalah digunakan sebagai senjata terakhir untuk menjemput orang PAS supaya datang ke ceramah pakatan. Inilah yang dilakukan oleh Nuar dan Nurul Izah yang turut memberikan slot ceramah kepada Nik Aziz di Lembah Pantai.
 
Nik Aziz masih boleh meninggalkan songkoknya di DUN Cempaka sebagai alat berkempen dan dia akan mendapat undi. Nik Aziz masih boleh meninggalkan kubunya dan membantu calon-calon yang bermasalah. Nik Aziz masih yakin dia akan menang walaupun tidak berkempen di kawasannya. Nik Aziz tahu lawannya tidak akan mampu mengalahkan dia kecuali UMNO meletakkan Tok Mon sebagai calon untuk menentang dia di DUN Cempaka tempoh hari.
 
Di saat gelombang merah sedang mengganas di seluruh Kelantan dan Kelantan sudah hampir pasti akan tumbang, amatlah menghairankan kenapa Nik Aziz sanggup meninggalkan negerinya semata-mata untuk berkempen bagi pihak anak emas dia di Putrajaya dan anak budak cerdik di Lembah Pantai.
 
Puak Pakatan telah mengambil kesempatan daripada sedikit kelebihan yang diberikan oleh pihak SPR yang akur dengan desakan pembangkang supaya tempoh berkempen dipanjangkan dari 7 hari ke 11 hari dan mereka mendapat 15 hari. Ini memberikan ruang kepada Nuar Brahim untuk meninggalkan Permatang Pauh dan memberi ruang kepada Nik Aziz untuk meninggalkan Kota Bahru. Mereka merasakan masih mempunyai masa untuk memperbetulkan keadaan di tempat sendiri pada saat-saat akhir kelak.       

Tidak ada mana gahnya perkara yang disampaikan oleh Nik Aziz kepada pengundi Lembah Pantai selain daripada kata-kata berikut:

"Kalau BN bagi duit, kain atau gula kita ambil tetapi apabila mengundi nanti pilih calon dari Pakatan Rakyat.

"Kita kena lebih cerdik dari BN baru mereka tidak boleh mempermainkan kita," kata beliau.


Nik Aziz terlupa dia sedang berkempen di kawasan Lembah ilmu dan bukannya di Hulu Kelantan. Nik Aziz terlupa ayat puaka Nuar Brahim yang telah kerapa memakan dirinya sendiri iaitu "rakyat bukan lagi mudah diperbodohkan. Rakyat tidak lagi bodoh, rakyat sudah cerdik dan rakyat sudah mampu menilai."

Nik Aziz mesti bijak membezakan cara berkempen di Kelantan dengan cara berkempen di Lembah Klang. Isu di Kelantan tidak sama dengan isu di Lembah Klang dan di Lembah Pantai. Ayat dia di atas mampu membuatkan pengundi di Lembah Pantai ketawa terbahak-bahak.

Calon UMNO/BN di Lembah Pantai Datuk Raja Nong Chik sendiri tidak berani mengeluarkan kata-kata seperti yang diungkapkan oleh Nik Aziz di atas. Calon BN tersebut ternyata tidak berani untuk meletakkan IQ pengundi di Lembah Pantai serendah andaian Nik Aziz tersebut. Malanglah Nurul Izah mendapat bantuan kempen daripada Tok Guru. Apapun mungkin dari segi kutipan derma jihad Calon PKR itu boleh menarik nafas lega, kerana pasti bertambah sedikit.

Kepada Nik Aziz diingatkan, jangan sekali-kali cuba merendahkan daya fikir dan daya nilai pengundi di Lembah Pantai. Sesungguhnya pengundi di Lembah Pantai tidak memerlukan kain atau gula, sebaliknya mereka memerlukan seorang wakil yang tahu bekerja, kuat bekerja dan sentiasa bekerja. Mereka tidak memerlukan seorang wakil yang hanya bijak menghamburkan kata-kata tetapi mensia-siakan amanah yang diberi.

UMNO/BN juga tidak pernah cuba mempermain-mainkan pengundi seperti sangkaan Nik Aziz. BN adalah pengamal Janji ditepati. Nik Aziz tidak perlu menyindir pengundi Lembah Pantai.


   putrajayareal
Cerita di Mykmu.. 10,000 orang hadir.

 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

Friday, April 26, 2013

Terbongkar Rahsia Kenapa Program Tun Mahathir Mendapat Sambutan...


 


Jasamu dikenang. Segunung harapan masih diharapkan daripada beliau sebagai penyelamat orang Melayu, seluruh rakyat dan negara ini. Walaupun sudah lama meninggalkan persada politik tanah air, aura Tun Dr Mahathir nampaknya masih belum surut. Jikapun ada waktunya di mana beliau seolah-olah dilupakan ialah antara 2004 sehingga 2007.
 
Mulai 2008 beliau kembali mewarnai gelanggang politik negara dan terlibat secara aktif dalam pelbagai peristiwa melalui pelbagai cara. Janji beliau ialah untuk membantu jentera kempen UMNO/BN dalam PRU13 ini bagi memastikan kelangsungan kuasa yang dimiliki oleh BN hari ini.
 
Masih teringat akan kata-katanya iaitu "saya akan bekerja kuat" tidak lama dahulu, apabila ditanya apakah beliau akan turun berkempen pada kali ini.
 
Terdengar juga kepada kita alasan beliau untuk turut serta dalam PRU13 ini ialah untuk membalas jasa dan budi UMNO yang telah memungkinkan dia menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun.
 
Kebelakangan ini kemana sahaja beliau menghadirkan diri majlis atau program beliau nampaknya tetap mendapat sambutan luar biasa. Ribuan 'peminat' beliau akan sanggup bersusah payah datang untuk mendengar ucapan beliau.
 
Kehadiran di majlis beliau jauh mengatasi kehadiran di majlis sesetengah tokoh popular pakatan. Impak yang beliau bawa tidak dapat dinafikan masih mampu memberikan markah tinggi kepada UMNO/BN. keadaan ini sememangnya menggusarkan pakatan dan beliau tidak lepas daripada cacian serta kejian para penceramah pakatan.
 
Tidak pernah berubah, sejak dahulu kemana sahaja beliau pergi penyokong setia beliau tetap berada di samping beliau iaitu Tun Dr Siti Hasmah. Pasangan ini nampaknya sehati sejiwa dan menjadi teladan kepada pasangan lain.
 
Tanpa jemu, tanpa merasa penat dan masih memikirkan tentang masalah negara, maka kehadiran orang ramai di majlis beliau ialah untuk mendengar sendiri amanat beliau dalam mengharungi PRU13 ini.
 
Jika dahulu ramai rakyat yang masih belum berpeluang untuk melihat beliau dari dekat, maka kini peluang itu terbuka luas. Agaknya ini merupakan antara sebab kenapa majlis beliau sentiasa mendapat sambutan hangat kerana rakyat masih ramai yang ingin melihat beliau dari dekat. 
 
Pendapat dan buah fikiran beliau masih diberikan perhatian oleh semua pihak tidak kira dari kawan ataupun lawan. Sumbangan beliau amat besar dalam membantu calon-calon BN. Malah ada yang berkata kembalinya sokongan rakyat kepada UMNO/BN antara penyebabnya ialah Tun Dr Mahathir yang telah tampil tanpa berbelah bahagi memberikan sokongan padu kepada DS Mohd Najib dan BN.

Bukan sedikit pemimpin pakatan yang merasa tercabar dengan penglibatan Tun Mahathir dalam kempen PRU13 ini. Impak yang besar ini membuatkan mereka meroyan. Salahuddin mengutuk beliau, Lim Kit Siang memaki beliau, Mat Sapu dan ramai lagi.

Malah Nuar Ibrahim paling teruk sehingga sanggup mendoakan Tun Mahathir supaya mati. Memang tidak ada karektor pemimpin langsung dalam diri Nuar ni. Karektor sebagai samseng adalah.

“Sudah mau mati, dah 83 tahun. Berapa la lama lagi? Kalau dah nak mati, mati saja lah (It’s almost time for him to die, at 83 years old. How long more? If you are going to die, just die),” he said at a ceramah in Kampung Abdullah here.

Itu kata Nuar semasa menyampaikan ceramahnya di Segamat dua hari lalu. Selepas ini ramai yang bakal kena demam panas ni akibat kesungguhan Tun Mahathir berkempen.   
 
Terima Kasih Tun.
 
 
 
  
Semalam di Kuala Kedah..
 

1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

(15) Ini Yang Saya Tidak Suka Ni... Nik Aziz

  
Lain macam ni...
 
 
Tuan Guru Nik Aziz pernah melarang kaum muslimah PAS menjadi calon dalam mana-mana PRU atau PRK. Keselamatan calon wanita katanya belum tentu selamat jika berkempen ke sana ke mari.
 
Gambar di atas yang diambil pada beberapa hari lalu 20 April 2013, mengesahkan kebenaran kata-kata Nik Aziz tersebut. Tidak pasti siapa dalam gambar di atas. Ada yang kata Wan Jijah, ada yang kata Abby Abady, ada yang kata Nurul Ijah. Malah ada yang kata itu Zuraidah. Pedulilah siapa dia.
 
Yang pastinya tanggung-jawab pengawal peribadi amatlah berat untuk mempastikan keselamatan tokoh yang mereka lindungi. Peristiwa begini bukannya kali pertama berlaku, malah biasa terjadi di mana-mana perhimpunan yang melibatkan ramai orang.
 
Memang nyata pelukan 'padat' si pengawal peribadi berjaya menyelamatkan tokoh wanita tersebut daripada menerima rempuhan oleh penyokong. Jika begitu caranya mengawal calon atau tokoh wanita tentulah ramai pengawal peribadi yang sanggup menawarkan diri untuk tugas tersebut walaupun tanpa bayaran.
 
Jika Abby Abadi atau Nurul Ijah memerlukan pengawal yang tegap-tegap untuk menjaga keselamatan beliau semasa berkempen ini pastilah ramai yang menawarkan diri kerana mereka akan memperolehi peluang untuk memeluknya dengan  padat atas alasan tidak mahu sesiapa merempuhnya. Hahaha...
 
Untuk kali inilah dan untuk perkara sebeginilah, Jokiden bersetuju dengan Nik Aziz supaya calon wanita tidak menyertai mana-mana rapat umum. Boleh jadi calon, namun tidak perlulah pengawal peribadi memeluk padat sangat. Sepatutnya pengawal peribadi berpegangan tangan untuk mengawal calon wanita mereka sama seperti polis-polis Arab Saudi yang membuat rantai tangan semasa mengiringi Perdana Menteri untuk bertawaf di Masjidil Haram. Cerita asal dan komen banyak  di sini. 

 
 
PARLIMEN BUKIT KATIL BN.

BN 15, PAKATAN 2.1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

Memang Tidak Boleh Pakai Cakap Dia Ni..

 
 

Semalam Jokiden agak sibuk, banyak juga program untuk dihadiri, termasuk menghadiri Penerangan LGBT oleh seorang pakar runding@pakar motivasi. Blogpun tidak sempat di updatekan. Maka Jokiden sekadar ingin mencatatkan perjalanan sepanjang hari semalam  sahaja.
 
Sebelum itu dalam satu majlis ceramah Jokiden memberitahu bahawa Nuar Brahim bukannya manusia setakat dua alam, tetapi 8 alam. Di sini dia cakap lain, di sanun dia cakap lain. Depan orang Cina dia putar lain, depan orang India dia belit lain.
 
Sekejap dia kata dia ingin menjadi Perdana menteri supaya dia dapat membongkar segala salah laku pemimpin UMNO/BN termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad. Sekejap lagi dia kata dia memaafkan Tun Mahathir dan sekejap lagi dia kata dia akan menghereeeeeeeeeeeetttttttttttttttt!!! bekas Perdana Menteri itu ke mahkamah dan 'menghumbannya' ke penjara.

Sekejap dia menunjukkan watak seolah-olah dialah lelaki paling budiman dalam dunia ini dan tidak akan berdendam dengan sesiapa sahaja musuh politiknya. Sekejap lagi dia kata dia hendak mengajar TV3 dan Utusan.
 
Kelentong di depan orang PAS lain, di depan Kristian di Sarawak lain, di depan Kedazan Dusun lain dan di depan pengundi orang Asli juga lain. Itulah kehebatan dia.
 
Bukan sahaja orang di dalam negara yang menggelarnya sebagai sesumpah politik, tetapi juga penulis di luar negara juga menganggapnya begitu. Memang tidak boleh pakai dan tidak boleh dipercayai kata-katanya.
 
Tetapi apa nak dikata Husam Musa masih ingin menabalkan dia sebagai Perdana Menteri kerana Husam Musa sudah tidak lagi nampak orang lain yang lebih baik daripada Nuar. Alahai Husam.
 
Di Sabah dia hina Nik Aziz, penyokong Nik Aziz sengeh saja dan Nik Aziz pula tersenyum simpul dengan hinaan Nuar. Di Sabah juga dia hina Hj Hadi yang lebih muda sedikit dari Nik Aziz, namun Hj Hadi Reda sahaja seolah-olah tiada apa yang berlaku.
 
Di Kota Bharu dia kata HJ Hadi yang menulis setiap patah perkataan dalam mesyuarat pakatan bagi diistiharkan sebagai hujah untuk mempertahankan penggunaan Kalimah Allah oleh orang bukan Islam. Walaupun di Sabah dia kata Hj Hadi tidak tahu apa-apa, tetapi di Kota Bharu dia kata dia tidak ubah walaupun sepatah ayat yang ditulis oleh Hj Hadi kerana Hj Hadi faham agama. Hj Hadi tetap sengeh dan tersenyum simpul dengan hinaan Nuar tersebut.
 
Setakat itu dulu, kini disambung semula kisah perjalanan Jokiden semalam.
 
Kembali ke rumah lewat pagi, minda terasa letih, idea untuk menulis hilang entah ke mana. Sebelum merihatkan badan sempat juga membaca blog rakan-rakan dan membuat komen di mana patut.
 
Terasa resah membaca kaji selidik UMCEDEL namun terasa damai semula apabila melihat kegigihan calon BN di Permatang Pauh. Responden yang dikaji oleh UMCEDEL 1,400 orang/13 juta pengundi. Hasil kaji selidik mengikut Harakah Nuar mendahului PM.
 
Jokiden juga membuat kaji selidik, namun jumlah responden jauh lebih kecil iaitu 270/13.3 juta. Tentulah ia tidak menggambarkan kedudukan sebenar keputusan PRU13.
 
270 yang dikaji ialah pengundi di kampung Jokiden. 235 memilih DSMN sebagai PM iaitu sebanyak 87%. Sementara 35 orang memilih Nuar = 13%. Untuk bergembira sebentar bolehlah. Pada hari pengundian Jokiden amat pasti peratusan di atas akan berubah dimana kemungkinannya 79%/21%.   
 
Program di DUN Ampangan yang sempat Jokiden hadiri, rasanya calon BN kali ini dengan mudah akan dapat menewaskan calon PKR@bakal MBNS. Seorang aktivis masyarakat yang suka merendah diri dan mesra dengan panggilan Hj Abu, dikenali oleh masyarakat Ampangan, BN bolehlah mengambil kira satu kerusi telah selamat.
 
Calon DUN Sikamat, nampaknya cepat menyesuaikan diri dengan suasana. Tidak ada suara tinggi seperti yang selalu beliau lakukan sekiranya memberikan ceramah pada masa lampau. "Saya membawa panji-panji BN, tolonglah sokong saya.." itu antara katanya. Tambahkan sedikit usaha lagi Sikamat juga bakal kembali kepangkuan BN. Insyaallah.
 
Bekas ADUN Pilah Tuan Hj Adnan pada malam tadi melancarkan Jentera Pemudanya. Meriah, bersemangat, teruja dan jumlah kehadiran agak ramai. Dia mungkin menghayati nasihat Perdana Menteri bahawa jika hendak merajukpun cukuplah sekadar 24 jam, kemudian turunlah bekerja semula.
 
Calon Parlimen Kuala Pilah, Dato' Hassan Malek, jika semalam telah menyambut hari lahirnya dengan menjemput Sdr Azwanddin Hamzah sebagai penceramah undangan, pada malam tadi masih kelihatan bersemangat. Kehadiran beliau di Bilik Gerakan DUN Pilah telah menambahkan lagi keghairahan dan berjaya menyuntik semangat jentera pemuda. Calon baru DUN Pilah, Dato' Norhayati Omar, jelas tenang sepanjang majlis.
 
Di Juasseh calon BN yang dikatakan mendapat saingan sengit dari calon PKR, seorang anak watan Juasseh rasanya perlu bekerja lebih masa untuk meraih sokongan. Beliau pada malam tadi berkempen nun jauh di penghujung kawasan iaitu di Tengkek bersama barisan jenteranya yang tetap gigih menjawab segala tuduhan pihak pembangkang.
 
Jokiden sempat ke Jempol selepas tamat waktu kempen. Bendera DAP sudah banyak terpasang di Pekan Bahau tidak seperti dua minggu lalu hanya 3 helai. Bahau sudah meriah dengan perang poster, namun dengan Tan Sri Isa menjadi calon di Parlimen Jempol, DUN Bahau sudah hampir pasti akan jatuh ke tangan BN kali ini.
 
Bilik Gerakan UMNO/BN masih ada penunggu. Namun bilik Gerakan Pakatan sudah tidak ada penghuninya kecuali lampu yang dipasang.
 
Lewat pagi, dalam perjalanan pulang sepanjang dari Kuala Pilah ke Seremban, Jokiden dapati ke semua bilik Gerakan BN tetap ada petugas sedang duduk-duduk. Sementara hanya beberapa buah sahaja bilik Gerakan pakatan yang masih ada petugas, selebihnya hanyalah lampu. Ini semua memberi petanda bahawa jentera BN di Parlimen Kuala Pilah masih mengatasi jentera pakatan.

Letih, penat dan sedikit moody, namun sebelum melabuhkan badan Jokiden terasa terhibur juga disebabkan dua perkara. Pertama video ZAM yang mengatakan Aizan Razak sudah tidak peduli samada PAS menang atau kalah di Kedah dan dia juga mengesahkan betapa bencinya Azizan kepada Nuar.

Keduanya Jokiden terhibur kerana ceramah Nuar Brahim di Kuantan hanya di hadiri oleh sekitar 100 orang pendengar sahaja, sementara ceramah Salahuddin Ayub hanya mampu mengundang 40 orang pendengar. Apakah maknanya itu semua???? 
 
 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

Thursday, April 25, 2013

Bangkang Dari Longkang...


Haiiyaa...masalah mudah tak boleh selesai maa..
 
   


1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.

(13) (14) (2) Akibat Kuat Sangat Menipu, Inilah Jadinya, Nuar Lupa Siapa Dirinya..

 
"Eden glamour balik..tq PAS"

Jokiden nak komen pasal artikel Utusan ini. Nuar ini seolah-olah sudah tidak dapat lagi mengawal dirinya dalam menghadapi kegetiran PRU13. Situasi langsung tidak menyebelahi beliau. Apa sahaja yang beliau cuba lakukan akhirnya akan memakan diri sendiri.
 
Sepatutnya dia berhenti memainkan sentimen kebencian terhadap pemimpin kerajaan, pemimpin UMNO/BN kerana kaedah ini sudah tidak dapat lagi menyakinkan rakyat.
 
Dia sepatutnya menerima hakikat bahawa UMNO/BN terpaksa bertindak balas bagi menjelaskan kepada pengundi terhadap segala tuduhan serta fitnah yang beliau hamburkan kepada lawannya sepanjang karier politik beliau.
 
Cara beliau, kaedah beliau dan pendekatan beliau telah membuatkan UMNO/BN juga terpaksa mengikut rentak beliau dan tentulah kesannya lebih besar lagi.
 
Sementara PAS dan DAP jika ingin kembali kepada strategi merayu dan memohon simpati dari rakyat dikhuatiri pula akan diketawakan kerana selama ini mereka terlalu angkuh kononnya mendapat sokongan majoriti rakyat.
 
Nuar telah terlalu mengwar-warkan bahawa mereka akan menang besar, mereka akan menawan Putrajaya, mereka kuat dan bakal menubuhkan kerajaan tentulah sekarang ini tidak sesuai lagi untuk merendah diri, merayu dan merintih dan hendak pula mengaku kalah sebelum hari pengundian. 
 
Kusut masai, berserabut dan kelihatan tidak bermaya, Nuar ternyata sudah tidak mampu lagi menanggung segala beban yang beliau sendiri timbulkan. Rakan-rakan juga nampaknya sudah tidak dapat membantu lagi. 
 
Dan UMNO/BN pula kelihatan semakin bertenaga, mantap dan terus ceria meniti hari sehingga ke 5 Mei nanti. Sementara pertelagahan pastinya akan berterusan dikalangan pakatan. Rakyat terus melihatnya dan rakyat semakin mempercayai bahawa pakatan akan roboh juga akhirnya.
 
Jumlah pembahagian kerusi juga nampaknya amat menyakitkan hati walaupun PAS mendapat apa yang dimintanya. Mengikut Hj Hadi PAS bertanding 73 kerusi, DAP 51 dan PKR 99 (lebih satu iaitu 223 sedangkan kerusi Parlimen 222) merupakan pembahagian yang tidak praktikal seperti kata Abdul Wahud "ini tidak adil"
 
Adakah patut parti yang paling lemah pula mendapat kerusi yang paling banyak. Parti yang paling tidak tersusun pula mendapat lebih. Pakatan selepas PRU13 nanti pastinya melonggokkan segala kesilapan dan kesalahan kepada bahu Nuar. Tengoklah nanti dalam post mortem mereka. Pakatan akan mengutuk Nuar kerana berkempen menggunakan video lucah untuk meraih undi.

Nuar mesti faham dalam politik hari ini, jika dia baling batu, orang akan baling semula. Jika dia fitnah, orang akan fitnah balik. Jika dia mencaci dan maki hamun, orang juga akan mencaci dan maki hamun dia. Jika dia menghina semua orang, orang akan hina dia balik.

Siapa sebenarnya yang memulakan semua budaya yang tidak sihat dalam politik negara Malaysia ini??? tidak lain dan tidak bukan ialah pembangkang. Dulu PAS dan DAP sahaja yang melakukan budaya buruk ini, kini ditambah lagi dengan wujudnya PKR, maka suasana politik Malaysia sudah menjadi haru biru.

Malangnya Nuar selalu terlupa ayat yang dia suka sebut iaitu rakyat bukan lagi bodoh. Rakyat sudah cerdik. Jadi dengan adanya pendedahan media massa dan media sosial, rakyat semakin dapat menilai. Betul UMNO/BN ada kelemahannya namun keburukan yang dibawa oleh pakatan adalah lebih besar daripada keburukan yang kononnya ada dikalangan BN.   
 
Ikhtiar terakhir rasanya hanyalah penggunaan wang yang tiada hadnya menjelang hari pengundian. Namun jika itupun dilakukan oleh pakatan haram, rakyat telahpun membuat pilihan di hati. Duit yang bakal ditabur oleh pakatan mungkin akan diambil oleh pengundi, namun mereka telah menetapkan undi mereka hanya untuk BN demi masa depan yang lebih cerah.

Di Johor Nuar sudah mula memainkan nada mohon simpati, iaitu dia mengatakan jika dia kalah dia akan ke luar negara untuk mengajar. Dia suka mengajar. Disini. Kah..kah..kah..kah..Habis kau Nuar.  
 
  

PRU-13: Anwar 'kata dulang paku serpih' dalam ceramah

BATU PAHAT 25 April - Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim umpama 'kata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih' apabila mempersoalkan akidah pemimpin Barisan Nasional (BN) ketika berceramah di Parit Raja, di sini malam tadi.
 
Beliau yang terpalit dengan isu moral termasuk dua kali dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan meliwat itu menuduh pemimpin BN mempunyai masalah akidah kerana terlibat dengan rasuah.
 
Malahan, beliau tanpa rasa bersalah mendakwa pemimpin BN mengamalkan kronisme walaupun kepimpinan partinya sendiri dibarisi oleh kaum keluarganya iaitu isterinya selaku presiden parti dan anaknya pula sebagai naib presiden.
"Pilihan raya kali ini (adalah) pertembungan akidah dan nilai, bukan seperti BN yang ambil semua dan mengambil rasuah serta membebankan rakyat. Akidah Islam bukan hina dan cerca orang merata tempat," katanya dalam ceramah yang hanya dihadiri kira-kira 600 daripada lebih 40,000 pengundi bagi Parlimen Sri Gading.
 
Anwar turut menuduh BN menjadi dalang sehingga menyebabkan DAP tidak mendapat pengiktirafan daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS) sedangkan kenyataannya ia disebabkan oleh berlakunya "salah kira" ketika pemilihan Jawatankuasa Eksekutif (CEC) parti sekutunya itu.
 
Mengenai pertindihan calon PKR dan Pas di beberapa kerusi, calon PKR bagi Parlimen Permatang Pauh itu mendakwa ia telah berjaya diselesaikan dalam tempoh 10 minit.
 
"Begitu juga pertindihan calon yang telah diselesaikan dalam masa 10 minit... cuma hari itu tidak dapat diselesaikan kerana saya dan Hadi (Presiden Pas, Datuk Seri Badul Hadi Awang) juga perlu serah borang pada hari penamaan calon," katanya walaupun kenyataannya isu tersebut masih lagi menjadi kemelut di peringkat akar umbi.
 
Anwar ketika meninggalkan lokasi ceramah itu sempat "mengejutkan" penduduk apabila mengerahkan pengawal peribadinya berlari sejauh lebih 200 meter semata-mata untuk mengawal kereta yang beliau naiki. - UTUSAN ONLINE

      
 
 
 
 

Bertambah lagi kerusi BN.

PARLIMEN KUALA PILAH BN.

BN 13, PAKATAN 2.

PARLIMEN BALIK PULAU BN.

BN 14, PAKATAN 2.


1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

Wednesday, April 24, 2013

(11) (12) (2) Karpal Meroyan Selepas Tersembam....Mat Taib Pemimpin Buruk..

 


Karpal Singki ni biar betul. Sedar ke tidak dia dengan apa yang dia cakap ni??? Atau memang begitu antara kesan orang yang baru jatuh tersembam??

Di kala penyokong PAS sedang berpesta meraikan kemasukan Mat Taib ke dalam PAS, tetiba pulak si OKU ni bernada lain. Dia tidak bersetuju dengan kemasukkan Mat Taib ke dalam PAS. Jagalah DAP tu, tidak perlulah semua urusan PAS hendak dicampuri.

Di saat pemimpin dan ahli PAS sedang giat mewangikan Mat Taib, Karpal Singki pula hendak membusukkan dia. Bukankah PAS dan PKR itu menerima ramai  daripada bekas-bekas, termasuk bekas tentera dan polis?? Kenapa Karpal hairan pulak.

Ish..ish..ish.. meroyan pulak Karpal Singki ni, sedap mulut je dia mengatakan rekod Mat Taib sangat buruk dan sesiapa yang mempunyai rekod buruk tidak harus diterima menjadi ahli parti. Apakah dia tidak sedar dengar rekod Nuar Brahim???

Apakah dia ingat rekod Nuar Brahim begitu cantik sehingga dia sanggup melupakan apa yang dia pernah sebut dalam Parlimen pada tahun 1997 dulu????

Patutlah tidak langsung kedengaran kepada kita mana-mana pemimpin yang menyertai DAP sejak kebelakangan ini, rupanya tapisan kebaikan begitu ketat dalam DAP dan bukan sebarang orang boleh menyertainya.
 
Sebenarnya wahai Karpal Singki, reputasi DAP amatlah buruk sehinggakan begitu ramai ahlinya yang meninggalkan parti sejak kebelakangan ini. Kemelut yang melanda DAP termasuk yang terkini semasa pemilihan CEC membuatkan orang meluat untuk menyertai DAP.
 
Mereka yang menyertainya pula akhirnya tertipu dengan pelbagai janji yang mungkin diberikan kepada mereka yang ingin menyertai parti itu. Ramai juga yang kena 'kencing' dan cara LGE dan LKS menguruskan parti membuatkan ramai yang merasa muak. 


PRU-13: Karpal tolak Mat Taib sertai pembangkang

PULAU PINANG 24 April - DAP mempertikaikan tindakan Pas menerima kemasukan bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib ke dalam parti itu.
 
Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata, Muhammad tidak layak untuk menyertai Pas sekali gus duduk di dalam pembangkang kerana mereka yang mempunyai rekod buruk tidak seharusnya diterima sebagai ahli dalam mana-mana parti.
 
"Itu pandangan peribadi saya memandangkan Muhammad mempunyai rekod buruk sepanjang bersama Barisan Nasional (BN) dahulu.
 
"Hanya mereka yang mempunyai rekod baik layak diterima untuk menyertai parti politik tidak kira pembangkang atau BN," katanya kepada pemberita di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE
 

Kerusi BN bertambah lagi.

PARLIMEN TAMPIN BN.

BN 11, PAKATAN 1.

PARLIMEN JELI BN.

BN 12, PAKATAN 1.

PARLIMEN BUKIT GELUGOR DAP.

BN 12, PAKATAN 2.


 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

UMNO/BN Janganlah Khianat Sangat, Nanti Simpati Melimpah Ruah Kepada Pakatan....

 
Akhirnya apa yang Jokiden bimbangkan berlaku juga.
 
Punyalah bangangnya Nuar Brhaim yang menyalahkan SPR apabila deposit calon-calon Pakatan yang menarik diri akibat paksaan hangus begitu sahaja. Peraturan sudah sedia ada, janganlah nak pandai-pandai ubah sendiri.
 
Dia kata SPR masih mempunyai masa untuk menerima penarikkan diri calon-calon mereka. Kenapa hendak dilonggokkan kesalahan tersebut ke atas bahu SPR.
 
Pakatan yang gagal memilih calon walaupun mempunyai masa selama 5 tahun untuk menamakan calon, SPR pula yang dikatakan silap. Kegagalan mereka menyelesaikan masalah kerusi dan calon-calon membuatkan berlakunua pertindihan antara satu sama lain.
 
Itu satu bab, kemudian Hj Hadi walaupun sudah tahu PKR dan DAP akan meletakkan calon di kawasan tertentu namun masih ingin melatakkan calon PAS juga. Tindakan Hj Hadi ada munasabahnya kerana dia tidak percaya kepada calon PKR.
 
Bagi Hj Hadi calon PKR ada yang terdiri daripada Komunis, penjual pil kuda, kaki kuda, nafsu kuda dan akhirnya kena kuda, lalu kononnya untuk menyelamatkan pakatan PAS meletakkan calon-calon mereka. Ish..ish..ish.. Sendiri yang gagal menamakan calon, orang lain pula yang terpaksa memikul kegagalan tersebut.
 
Sendiri yang gagal mendapatkan calon lalu memasukkan 'calon tangkap muat' orang lain pula yang terpaksa menerima padahnya. Jelaslah tiga parti pakatan ini tidak seia dan sekata dalam banyak perkara dan malang sungguh sekiranya masih ada rakyat yang mempercayai sandiwara mereka.

JOHOR BAHRU 24 April - Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak seharusnya mempersoalkan undang-undang penarikan diri calon, kerana beliau sendiri turut terlibat dalam proses membuat keputusan berkenaan di Parlimen pada tahun 2011.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar yang kesal dengan tindakan Ketua Pembangkang itu menegaskan, peraturan 'tempoh tiga hari' untuk calon bertanding pilihan raya menarik diri telah dipinda ketika Sidang Dewan Rakyat pada 2011.

"Itu undang-undang baharu yang kita pinda pada 2011, dulu ada tempoh tiga hari calon tarik diri tetapi banyak sangat kerenah SPR tidak boleh cetak kertas undi sebaliknya perlu tunggu hari keempat. Ini bukan keputusan budi bicara SPR tetapi undang-undang yang diwartakan di Parlimen.

 
Semua kesalahan hendak mereka letakkan ke bahu SPR, UMNO/BN dan kerajaan. Mana boleh wahai pakatan. Nik Aziz berdukung juga disalahkan UMNO. Azizan terjatuk jelepok juga nak disalahkan UMNO. Nuar jatuh terkelepot juga nak salahkan UMNO. Dan terkini apabila Karpal Singki tersembam apakah UMNO juga yang terpaksa memikul kesalahan body guards Karpal Singki tersebut. Apakah UMNO juga akan dituduh mengsabotaj Karpal Singki. Apakah UMNO juga akan dituduh telah membayar pengawal Karpal Singki supaya 'menjatuhkan' dia.
 
Jokiden sudah menulis beberapa kali dan telah menyebutnya di dalam ceramah bahawa Karpal Singki dan Nik Aziz sudah tidak mampu lagi untuk menguruskan dirinya sendiri, apa lagi untuk menguruskan hal rakyat dan negara. Insaflah dan berundurlah sebelum lebih banyak kemudaratan yang menimpa.
 
Rakyat dan khususnya penyokong tegar, sedarlah, janganlah memilih calon sebegitu kerana pasti kelak segala-galanya tidak terurus dan terpaksa meminta bantuan pihak lain pula untuk meneruskan khidmat. Namun apa nak buatkan, mungkin mereka juga seperti Jokiden kesetian kepada parti menyebabkan Jokiden akan mengundi songkok sekiranya songkok tersebut meruapkan calon BN.
 
Barbalik kepada Karpal Singki ini, lama dulu, setiap kali melihat dia dipikul oleh pembantunya semasa hendak ke sana sini terutamanya hendak ke mahkamah, terdapat semacam perasaan dalam hati Jokiden bahawa suatu hari mungkin pembantunya tersilap langkah dan dia jatuh tersungkur.
 
Hari ini berlaku juga insiden yang tidak ingin kita lihat dan Jokiden berasa ngeri sekali. Pembantu beliau sepatutnya lebih berhati-hati. Kesian dan malu keseluruh dunia jika ditonton oleh orang lain, macam video prank pulak.
 
Setiap kali PM, TPM menaiki pesawat terutamanya semasa mengadakan lawatan atau kempen ke Sabah dan Sarawak, Jokiden akan merasa risau dan cemas dan Jokiden tidak henti-henti mendoakan keselamatan mereka.
 
Dulu sewaktu Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri Jokiden sentiasa resah apabila beliau mengadakan lawatan ke luar negara. Jokiden resah dengan keselamatannya. Isterilah yang selalu menjadi sasaran kerana terpaksa memberikan jawapan kepada soalan Jokiden "PM dah selamat mendarat lum4?? Bila dia sudah selamat mendarat barulah Jokiden senang hati untuk kena teh tarik. Begitulah sayangnya Jokiden kepada pemimpin kita. Kini perasaan yang sama Jokiden alami semula apabila DS Mohd Najib menaiki pesawat.
 
Jokiden berharap selepas ini Karpal Singki akan segera memecat pembantu-pembantu beliau yang telah ternyata gagal menjaga keselamatan dia. Cari orang lain yang lebih bertanggung-jawab dan berhati-hati. Dia sudah tentu tidak mampu untuk berbuat apa-apa apabila jatuh tersembam begitu.
 
Namun jika itu sengaja dilakukan oleh Karpal Singki demi untuk menarik simpati pengundi, maka Jokiden ingin memberi amaran kepada si tua OKU ini, jangan sekali-kali merendahkan daya fikir rakyat Malaysia. Bagitu juga dengan Nuar dan Nik Aziz, jangan menggunakan kaedah tersebut untuk memancing undi kerana amatlah jijiknya perbuatan tersebut. 
 
 
 
Ado alasan nak borihat di ghumah lopeh ni..
 
 
Jangan doge.. duduk ghumah yo..
 
 
"Apo kojo kau jang..."
 
 
"Eden ghaso poning sikit..."
 
 
Tengok gambar-gambar di atas, apakah ini untuk menyusahkan rakyat, pembantu atau semuanya disabotaj oleh UMNO/BN ni.
 
      

1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

(9) (10) Lagi Kerusi Untuk BN....


 
 
 

Ada ke lagi yang tinggal untuk membawa bendera PKR kalau sudah 200 orang keluar parti. Rasanya itu sahaja jumlah ahli PKR yang ada di sana.
 
Dikawasan ini dalam PRU12 dahulu dia mewakili BN. Dia menang dengan majoriti 10,914 undi. Hari ini dia bertanding di tempat yang sama tetapi atas tiket PKR. Entah dimana silapnya sehingga dia terpedaya dengan janji-janji Nuar Brahim untuk memberikan kuasa penuh sebuah negeri kepadanya.
 
Janji tentulah hebat, jika tidak mana mungkin dia tidak teruja untuk melepaskan kerusi empuk yang dia miliki selama ini sewaktu menjadi wakil BN di sana.
 
Dalam PRU 13 ini dia ditentang oleh calon BN dan calon STAR. Tentulah sukar untuk dia memenangi kembali kawasan ini tambahan jentera parti termasuk adik beliau sendiri telah cabut meninggalkan dia. Hendak minta sokongan Nuar, susah pula kerana Nuar terpaksa berhempas pulas untuk mengekalkan kerusinya di Permatang Pauh.
 
Tahulah kita kini bahawa di wajahnya sudah ada tanda-tanda kekesalan yang amat sangat. Lajim Ukin ditentang oleh Datuk Azizah Mohd Dun dari BN dan Guan Dee Ko Hoi dari STAR.
 
Pecahan pengundi ialah 62.63% BI, 25.74% BBI dan 11.48% Cina. Pembaca blog ini boleh kira sendiri jumlah undi yang bakal diperolehi oleh calon-calon yang bertanding.


PRU-13: 200 ahli PKR Beaufort keluar parti, sertai BN

BEAFORT 23 April - Seramai 200 ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang diketuai Abdul Jarih Ukin hari ini bertindak keluar parti dan menyertai Barisan Nasional (BN).
 
Abdul Jurih merupakan adik kepada penyandang kerusi Parlimen Beaufort, Lajim Ukin.
 
Beliau yang juga Ketua Cabang PKR Beaufort menyerahkan borang keahlian BN kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada majlis Yayasan Sabah Bersama Rakyat di padang Pekan Kuala Penyu di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE
 
 
PARLIMEN BEAUFORT BN.

BN 9, PAKATAN 1.

PARLIMEN PENGERANG BN.

BN 10, PAKATAN 1.


 
 

 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

Amik Kau Mustopo....

  
 

Baiknya UMNO/BN ini ialah, jika menyaman pihak-pihak tertentu, jumlah tuntutan adalah munasabah atau dibiarkan sahaja mahkamah yang menentukannya.
 
Berbanding dengan pakatan jika membuat sama, maka jumlah yang dituntut amat dasyat sehingga mencecah RM100 juta. Kononnya lagi besar jumlah tuntutan, lagi kuat kes mereka. Lagi banyak tuntutan kononnya lagi menggambarkan mereka tidak bersalah.
 
Dalam kes Mustopo spender gergasi ini, sendiri berak, sendiri tuduh orang lain yang berak. Bukankah lebih baik pihak PAS dan pihak dia sendiri menyelesaikan masalah peribadi dia daripada menuduh orang lain yang tidak ada kena mengena dengan penyibaran video spender besar itu di alam siber.
 
Kadang-kadang kita pelik dengan perangai puak PAS yang kononnya memperjuangkan Islam ini, namun hakikatnya puak merekalah yang selamanya memperlekehkan Islam dan meletakkan Islam di tempat yang rendah.
 
Bila timbul kes video lucah SUA PAS maka kebanyakan pemimpinnya mengatakan itu isu kecil, isu yang tidak membebankan, isu remeh. Eh.. mulut tidak kering menyebut pasal Islam, namun perlakuan bertentangan pula dengan ajaran Islam.
 
Tak mengapalah kalau itu fitnah, pastilah dapat pahala percuma. Kalau itu betul bagaimana??? masih layakkah untuk membicarakan soal Islam sedangkan penghayatan tentang Islam tidak ada langsung. Jika itu semua tidak benar ambilah tindakan sewajarnya.
 
Report polis ke, bersumpah ke, membuat sidang akhbar tergempar ke, menangis ke atau paling tidakpun samanlah mereka yang didakwa bertanggung-jawab mengedarkan video itu. Ini tidak, selamba je seolah-olah tidak ada apa yang berlaku dalam dirinya dan dan dalamPAS.
 
Kalau berlaku kepada orang lain terutamanya UMNO/BN, maka tahu pulak mereka sibuk mendesak itu ini sehingga menubuhkan Suruhan Jaya Diraja untuk menyiasat kes itu. Paling tidak pun puak pakatan akan mendesak 'pesalah' yang belum tentu bersalah itu meletakkan semua jawatan jika ada.
 
Bila terkena ke batang hidung sendiri, maka mereka bersikap sebaliknya seolah-olah itu semua tidak menjejaskan imej parti dan paling teruk untuk membersihkan nama mereka, maka dikatalah semua itu konspirasi UMNO/BN.
 
 

Video lucah: UMNO fail saman terhadap Mustafa Ali

KUALA LUMPUR 23 April - UMNO telah memfailkan saman terhadap Datuk Mustafa Ali, berhubung dakwaan yang mengaitkan pertubuhan itu dengan penyebaran video lucah di laman sesawang.
 
Saman itu difailkan oleh Datuk Abdul Rauf Yusof atas kapasiti Pegawai Awam bagi Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan juga plaintif, melalui firma guaman, Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.
 
Selain Mustafa, Abdul Rauf selaku pihak plaintif, turut menamakan peguam, Asmuni Awi dan Ketua Pengarang HarakahDaily.net, Zulkifli Sulong sebagai pihak defendan.
 
Pihak plaintif antaranya menuntut ganti rugi am dan khas, ganti rugi teruk, ganti rugi keterlaluan dan injuksi serta menuntut permohonan maaf. - UTUSAN ONLINE


 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

Tuesday, April 23, 2013

Nak Tahu Bila Masanya Dia Ni Kelihatan Dunggu Dan Kerdil...


Dia ni kononnya hebat sangat. Hebat berpidato, hebat mengumpul orang, hebat mempergaruhi orang dan hebat berasmaradana. Namun setiap orang itu ada kelemahannya. Mari kita perhatikan gambar-gambar di bawah dan ketika itulah dia kelihatan lebih kerdil daripada insan kerdil dan lebih dunggu daripada insan dunggu.
 
  
7  kerusi untuk den soghang.. 
 
 
Eden rela makan babi dengan Guan Eng daripado...
 
 
 
 
huhuhuaaawaaa!!! hih..hih..hih..
 
 
Hahaha...
 
Diharapkan pengundi Pendang tidak tertipu lagi dengan apa yang terkeluar daripada mulutnya.
 
 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

Mulanya Nizar Lambai Senyum Simpul, Kemudian Menyeringai Kelat..

  
Di Bukit Gantang.. 
 
Nuar ni memanglah kaki penipu sebab itu tidak ada yang mempertikaikan gelaran yang diberikan khas kepadanya oleh Gomo iaitu 'Ketua Penipu'
 
Sudahlah semalam dia menyediakan skrip ilusi dia menjadi Perdana Menteri, hari ini dia umumkan pulak si Nizar Lambai itu sebagai Menteri Besar Perak selepas PRU13.
 
Pada mulanya memanglah Nizar Lilin tersenyum, tersengeh meleleh sampai ke telinga kerana dia sudah terbayangkan kereta Camry baru yang bakal digunakannya kelak. Namun wajahnya tiba-tiba kelat dan dia terlopong sebab Nuar mengatakan sebagai MB Nizar akan melaksanakan segala manifesto pakatan di Perak dalam tempoh 24 jam setelah mengangkat sumpah jawatan.
 
Selalu dah kita dengar Nuar ni nak buat itu ini dalam masa 100 hari, dalam masa seminggu, dua minggu dan sebulan dan terkini dalam tempoh 24 jam pulak. Ish..ish..ish memanglah janji orang nak kalah dengar boleh percaya jangan.
 
Akhirnya nanti rakyat yang mengundi tertipu lagi dan selepas 1,825 hari tidak ada apa janjipun yang dia mampu tunaikan.. Meroyan jelah. Nak membakar semangat orang Perak dia setuju pula dengan langkah Nizar dulu yang memberikan hak milik tanah selama 999 tahun. Habislah kau Nuar dan Nizar..
 
 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

(1) (8) Yahoo!!!! Kerusi Pertama Untuk Pakatan..


  
Berdasarkan gambar ini BN akan menang..

Pada awalnya Jokiden mengatakan kerusi Parlimen ini akan dengan mudah menjadi milik BN dengan majoriti yang meningkat tinggi. Namun setelah selesai penamaan calon pada Sabtu lepas, andaian Jokiden terpaksa di ubah dan kerusi ini adalah milik pakatan haram.
 
Jumlah pengundi berdaftar di sini ialah sebanyak 102,507. Banyak tu. Terdiri daripada 43.67% pengundi Melayu, (44,765) 41.08% Cina (42,109), 13.69% India (14,033) dan Lain-lain 1.56% (1,600).
 
Parlimen ini ditandingi oleh tiga orang calon iaitu satu Melayu dan dua Cina. Secara tradisi kawasan ini ditandingi oleh MCA dan DAP dan kedua-dua parti tersebut secara bergilir-gilir memenangi kawasan ini.
 
Pada tahun 2008, kerusi ini di menangi oleh calon DAP dari keturunan India dan majoritinya amat kecil iaitu 3,000 lebih sikit.
 
Pada kali ini selain daripada  daripada calon BN dan DAP kawasan ini turut ditandingi oleh calon ISMA atas tiket Berjasa dan dua calon BEBAS. Alasan ISMA bertanding ialah kawasan ini majoritinya Melayu tetapi ditandingi oleh calon Cina. Isma juga mengatakan mereka bertanding kerana hendak 'menyelamatkan' undi Melayu, hendak menyelamatkan kuasa Melayu dan undi orang Islam.
 
Apabila ahli-ahli PAS mempertikaikan tindakan mereka bertanding di 19 kawasan dan mereka hanya memecahkan undi, maka mereka mempunyai hujah sebaliknya. Mereka marah dengan ahli-ahli PAS ini. Isma hendak memperjuangkan Islam, namun dengan jumlah kerusi yang mereka tandingi, suara mereka tidak akan didengar pun.
 
Sekali imbas percaturan Isma mungkin begini. Orang Melayu yang tidak mahu mengundi BN kerana bekerja sama dengan bangsa asing akan memberikan undi kepada mereka. Pengundi yang bersimpati dengan PAS pula yang tidak ingin memberikan undi kepada sekutu PAS akan juga memberikan undi kepada mereka. Kononnya mereka penyelamatlah. Namun hakikatnya mereka akan menafikan kemenangan calon lain. Dalam realiti politik Malaysia jika ingin berkuasa setiap parti mestilah berkerjasama antara semua kaum. Sebab itu PAS walaupun musuh DAP, namun sanggup melupakan soal maruah dan bekerjasama dengan DAP.
 
Berbalik kepada kawasan di atas, kita ambil kira jumlah pengundi yang akan keluar mengundi pada 5 bagi semua kaum puratanya ialah 80%. Ini bermakna sebanyak 35,812 orang pengundi Melayu akan membuang undi. 33,687 orang pengundi Cina, 11,226 orang pengundi India dan 1,280 lain-lain pengundi.
 
Apakah pengundi Cina dan India juga yang lain-lain tadi akan memberikan undi kepada calon Isma. Rasanya sukar. Kalau adapun sekadar 1 peratus. Lalu Isma akan mengharapkan calonnya mendapat undi daripada pengundi Melayu dan 'terselamatlah' undi orang Islam. Jika undi Melayu akhirnya terbahagi tiga, maka nyatalah calon BN amat sukar untuk memenangi kerusi ini. Sementara calon Isma yang hanya mendapatkan sokongan 1 % daripada undi kaum lain tentulah akan kalah dan yang menang tentulah DAP. Kesimpulannya Isma membantu DAP kafir Harbi yang memusuhi Islam untuk mendapat satu kerusi. Isma nampaknya tidak rela kafir Zimmi yang mewakili MCA untuk menang.
 
Jumlah undi ada di atas, peratusan undi juga ada di atas, jika pembaca ingin mengetahui siapa pemenang kerusi ini silalah buat pengiraan sendiri. Jika Isma berjaya melarikan 5,000 undi kaum Melayu, maknanya DAP akan menang.

Namun sekiranya bekas MP DAP dari kaum India, John Fernandez  yang dipecat yang bertanding atas tiket bebas berjaya melarikan banyak undi daripada DAP, maka peluang kawasan ini untuk dimenangi oleh BN masih ada. 
 
  
 
 
 
Eden dulupun adalah Kogho, goma pisang...(Kera..)
 
 
 
Kedudukan kerusi terkini:
 
Parlimen Seremban DAP.

Parlimen Johor Bahru BN
 
BN 8, Pakatan 1.
 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

Ish..Ish..Ish.. RM5 Juta, Takkan Tak Percaya Lagi..

 
Hahaha... duittttttttttttt!!!!!

“PAS bertindak, bertanding dibeberapa tempat, berlakunya pertindihan ini kerana nak menyelamatkan Pakatan Rakyat,” kata presiden PAS itu dalam klip video YouTube bertajuk “Kenapa Berlaku Pertindihan Calon PAS dan PKR” yang dimuatnaik pada 21 April 2013 melalui akaun Terengganukini.
 
Jokiden:  Memberi alasan tersebut biarlah logik Tuan Guru, jangan merapu. Esok setelah rakan sekongkolan tersinggung, mulalah katakan youtube salah lapor, TV salah siar dan Utusan memfitnah. Pakatan memang sudah tidak boleh hendak diselamatkan lagi. minyak dengan air selalunya sukar untuk bercampur. Pakatan berlaian ideologi walaupun kesemuanya palsu kerana matalamat akhir ialah hendakkan kuasa. Hendakkan elaun wakil rakyat.
 
Nampak sangat Tuan Guru tidak mempercayai kesetiaan ahli parti rakan sekongkolan, menghina mereka. Bukankah sudah ada baiah yang ditanda tangani oleh calon-calon pakatan termasuk kena bayar RM5 juta sekiranya melompat parti.
 
Sebenarnya pertindihan calon ini ialah kerana masing-masing berebut untuk menjadi calon kerana sudah nampak habuan dunia yang dinikmati oleh YB-YB pakatan di empat negeri tersebut. Tidak mahu beralah dan bertolak ansur, maka berlakulah pertindihan.
 
Apapun Jokiden ucapankan terima kasih kerana undi BN akan solid, sementara undi pakatan berpecah kepada dua. Terima kasih kerana membantu kemenangan BN.  

Kita tak mahu kerajaan kita jatuh macam Perak. Memerintah sekejap,” tambah Abdul Hadi merujuk kepada kejatuhan kerajaan PR Perak pada 2009 selepas dua ADUN PKR dan seorang ADUN DAP melompat parti.
 

Di Perak faktanya ialah disebabkan oleh perbuatan Ngeh dan Nga yang terlampau menunjukkan kuasa sehingga ADUN DAP dihina, diperlekehkan dan tidak dihargai. Malah ada kejian yang mengatakan dia OKU. Sebab itu dia nekad keluar DAP.
 
Kedua bukankah Allah telah memberi peringatan bahawa Allah SWT berkuasa untuk memberikan kuasa kepada sesiapa yang dikehendakiNYA dan Allah berkuasa menarik kuasa daripada sesiapa yang dikendakiNya. Jika Tuan Guru beriman, jangan salahkan mana-mana pihak sebaliknya redalah.
 
Bila Tuanku Sultan tanya 3 orang wakil tersebut betul ke kamu nak berikan sokongan kepada BN, mereka kata betul, maka terbentuklah kerajaan UMNO/BN di Perak. Selepas itu meroyanlah Nizar lambai mengatakan UMNO/BN merompak kerajaan pakatan. Tang mana rompakan tersebut berlaku???.
 
Apabila BN telah mendapat sokongan lebih dalam Dewan maka terbentuklah kerajaan baru. Tuan Guru, Nizar Lilin dan Ngeh meroyan sehingga ke hari dan memutar belitkan isu mengatakan UMNO/BN merompak kerajaan pakatan. Lupa mungkin kerajaan PAS Kelantan kekal memerintah walaupun dgn satu kerusi lebih. Sedangkan di Perak dengan sokongan 3 ADUN bebas tersebut BN sudah mempunyai kelebihan 3 kerusi. Mana rompaknya.
 
Nizar lambat bertindak membubarkan DUN Perak semasa dia masih berkuasa dan telah terdengar ura-ura ADUN mereka hendak cabut. Bila betul2 mereka cabut, kerajaan Perak secara automatik runtuh dan kerajaan yang runtuh mana ada kuasa untuk membubarkan dewan.
 
Malangnya ada rakyat yang terpedaya dengan sandiwara bersidang di bawah pokok dan putar belit Nizar Lambai dan Ngeh mengatakan UMNO merompak kerajaan Perak dan terus meroyan sehingga tidak mahu memulangkan kereta rasmi kerajaan.
Selepas pilihan raya 2008, kredibiliti PKR terjejas teruk selepas beberapa ahli Parlimen dan ADUN keluar parti.

Menurut Abdul Hadi lagi, didalam PR, PAS merupakan parti yang mempunyai jentera paling kuat dan sebenarnya tidak bermasalah untuk bekerjasama dengan PKR dan DAP.

...ada calon yang kita khuatir, calon yang tangkap muat, yang menyebabkan berbagai-bagai kemungkinan boleh berlaku, maka PAS mesti bertindak hingga berlaku pertindihan,” katanya lagi
 
 
Ini jelas penghinaan Tuan Guru terhadap calon-calon rakan sekongkolan mereka.
 
 
Tanpa menamakan calon, menurut Abdul Hadi, PAS mendapat maklumat terdapat calon PKR yang merupakan pengedar dadah “pil kuda” dan berideologi komunis.
 
Nak jadi calon macam mana edar pil kuda? Orang PAS tak boleh kerja calon macam ni, terang-terang saya sebut” tambah beliau.
 

Ini tuduhan berat oleh seorang yang bernama Tuan Guru terhadap calon rakan sekongkolan mereka.


Ada calon yang menjulang gambar Lenin, gambar Stalin. Macam mana orang PAS nak sokong? Orang PAS kerjasama dengan Keadilan .. dengan DAP je. Tak kerjasama dengan parti Lenin, parti Stalin,” kata beliau merujuk kepada pemimpin komunis Russia, Vladimir Ilyich Lenin dan Joseph Stalin.
 
 
Tidak ada bezanya Tuan Guru anatara calon-calon DAP dan sesetengah calon PKR dengan perbandingan yang tuan Guru buat di atas. Semua anutan dan faham tersebut ada dalam parti DAP dan PKR. Sebab itu ada kemungkinan kerjasama itu tidak mendapat restu Illahi.
 
 
Kenyataan di atas Jokiden ambil dari blog rakan-rakan. Jika nak tonton video klik sini.


1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

(6) (7) Lagi Kerusi Untuk BN....


Untuk kesekian kalinya, calon di Gua Musang adalah merupakan tokoh lama dan otai. YBM Tengku Razaliegh Hamzah dicalonkan bagi mengibarkan panji-panji kemenangan untuk UMNO/BN dalam PRU13 ini.
 
Kedudukan beliau di sana samalah dengan kedudukan Nik Aziz di DUN Cempaka. Cuma pada kali ini dijangkakan majoriti yang bakal diraih oleh Tengku Razaliegh akan bertambah jika dibandingkan dengan majoriti pada tahun 2008 dahulu.
 
Dengan semangat Gelombang Merah rasanya tidak ada masalah bagi beliau untuk mempertahankan kerusi tersebut dan janganlah puak-puak pakatan ini hendak memasukkan dalam senarai cai mereka bahawa Parlimen Gua Musang akan dapat mereka tawan.

  


Hari ini ditunjukkan potret bekas MB Selangor yang sedang menyerahkan borang keahlian untuk menyertai PAS. Terasa sayu juga melihat pejuang UMNO ini mengambil langkah yang sedemikian rupa. Hanya beliau yang tahu sebab musabab kenapa beliau mengambil tindakan itu.
 
Mungkin rasa tersisih, tidak dipedulikan, tidak dihargai, menantu tidak dapat menjadi calon dan pelbagai lagi andaian. Namun ini tidak mengwajarkan beliau meninggalkan UMNO dan menyertai PAS di saat UMNO tengah bertarung ini. Beliau tersisih mungkin disebabkan beliau ingin menjauhkan diri secara bersendirian daripada semua kegiatan UMNO. Sudah tentulah puak PAS akan menjadikannya sebagai bahan kempen yang berguna.
 
Di saat kredibiliti PAS tersangat teruk ini, dengan pelbagai penyelewengan dan kemungkaran yang mereka lakukan, kemasukan Tan Sri Muhammad Taib pastinyalah dapat sedikit sebanyak memperbaiki calar balar yang terdapat di badan PAS ketika ini.  Pastinya akan ada yang berkata bahawa 'perjuangan' adalah 'benar' dan 'betul' sebab itu orang sehebat Tan Sri MT sanggup menyertai PAS.
 
Walaupun suatu waktu dulu beliau ini lunyai dimaki hamun oleh puak-puak PAS dan PKR ini, maka setelah menyertai PAS tentulah dia tiba-tiba sahaja akan menjadi wangi dan segala tuduhan PAS terhadap beliau dulu akan terpadam dengan sendirinya. Menikam DS Mohd Najib dengan cara begini adalah sesuatu yang sukar diterima oleh ahli UMNO.

 
 
 


Bertambah lagi kerusi BN.

GUA MUSANG BN 6, PAKATAN 0.

KENINGAU BN 7, PAKATAN 0


1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.
 

Monday, April 22, 2013

Akhirnya Cita-cita Nuar Nak Jadi PM Tercapai Menerusi Ilusi...

  
Dia ni tengah menangis atau tengah ketawa??? Cuba Nuar jawab dulu..

Susah juga kalau orang sudah tidak dapat mengawal diri ni. Berilusi dan bermimpi kemudian menceritakan kepada orang ramai apa yang dia igaukan. Jika wartawan luar negara berada di hadapannya ketika itu, wartawan tersebut juga tidak sanggup melaporkan skrip yang dia reka itu.
 
"Mereka umum (kemenangan) lewat 2 pagi, jadi tidak boleh angkat sumpah sebab Yang di-Pertuan Agong sudah tidur, kena buat esoknya.

"Lepas (angkat sumpah) itu, TV3 dan RTM datang beratur nak temuramah. Saya kata pi belakang dulu, kasi pengajaran sikit," katanya dalam ceramah yang dihadiri kira-kira 1,500 penyokong pembangkang di Kampung Teluk Sena, Lambor Kiri di sini malam tadi. - UTUSAN ONLINE
 
Pernah dahulu ketika skim cepat kaya begitu menguasai kehidupan rakyat Malaysia, maka ramailah yang terperangkap akibat daripada kegagalan mengawal nafsu. Mereka ketika itu tidak peduli langsung dengan nasihat kerajaan dan menyertai skim berkenaan akibat godaan untuk menjadi kaya dalam sekelip mata.
 
Akhirnya ramai yang tergadai harta benda dan wang simpanan. Ramai yang beracakap seorang diri, ramai yang meroyan. Terdapat mereka yang mempunyai kereta juga akhirnya tergadai danterpaksa menjual kereta tersebut.
 
Pengusaha pam minyak ada yang menyaksikan betapa seseorang datang mengayuh basikal ke petrol pamnya kemudian menyuruh pembantu pam segera mengisikan minyak ke basikalnya. Itulah akibat apabila diri sudah tidak terkawal.
 
Kita bimbang juga sekiranya Nuar akan mengalami nasib yang sama selepas PRU13 ini nanti, malah mungkin lebih teruk lagi. Petunjuk mana yang dia guna untuk mengatakan akan diistiharkan menang pada jam dua pagi. Petunjuk sekarang ialah pakatan akan merudum dan kalah teruk.
 
PRU adalah perkara serius dan Nuar tidak sepatutnya menjadikan ia sebagai bahan lawak jenaka dalam ceramahnya. Juga Nuar tidak sepatutnya menghina Yang Dipertuan Agong dalam ceramahnya dengan mengatakan Yang Dipertuan Agong sedang tidur dan upacara angkat sumpah ditangguhkan kepada keesokan harinya. Bawak mengucap Nuar.     
 
 

1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA JANJI2 PAKATAN.