Saturday, March 17, 2012

OBAMA HISAP ROKOK KRETEK..DIA FAHAM AYAT NI..

"I support  all efforts to protec the security of the state of Israel" said Mr Anwar, although he stopped short of saying he would open diplomatic ties with the Jewish State, a step which he said remain contingent on Israel respecting the aspiration of Palestinian" WSJ. 

Nik Aziz faham maksud ayat tersebut, Azmin Ali Faham, Majlis Syura PAS faham. Nurul Izzah lagi faham. Obama pun faham tu. Mudah je ayat tu. Semua orang faham, tetapi agak menghairankan juga apabila ahli-ahli Parliamen sanggup bertegang leher untuk mencari maksud yang tersurat dan tersirat dalam kenyataan tersebut.

"Putar dan belit???", siapa yang putar dan siapa pula yang belit. Baca habis ke, baca separuh ke, maksudnya tetap sama, Nuar menyokong segala usaha untuk menjaga keselamatan Israel, kalau perlu gugurkan bom atom ke atas Ghaza, gugurkanlah, asalkan Israel selamat.

Mana ada Utusan putar belit, mana ada UMNO putar belit, mana ada Nahdatul Ulama putar belit, mana ada ABIM putar belit. mana ada???   

Apa komen pembaca jika sekiranya penutur ayat ini ialah orang lain misalnya, lihat di bawah:

"I support  all efforts to protec the security of the state of Israel" said Mr Putin, although he stopped short of saying he would open diplomatic ties with the Jewish State, a step which he said remain contingent on Israel respecting the aspiration of Palestinian"

Bagus statemen Nuar tu..
   
"I support all efforts to protec the security of the state of Israel" said Mr Ibrahim Ali Perkasa, although he stopped short of saying he would open diplomatic ties with the Jewish State, a step which he said remain contingent on Israel respecting the aspiration of Palestinian" Kalau ini mahu tak cukup ruang dalam harakah dan Sinar atau blog untuk kutuk ni.


"I support all efforts to protec the security of the state of Israel" said Dr Mahathir Mohammad, although he stopped short of saying he would open diplomatic ties with the Jewish State, a step which he said remain contingent on Israel respecting the aspiration of Palestinian"

Dalam soal keselamatan Israel bagi Nuar tidak ada kompromi, tidak ada dolak daleh dan tidak ada dakwa dakwi..sokong!!!!! Dalam menjalin hubungan diplomatik ada syarat iaitu Israel mesti menghormati hak-hak Palestine.

Negara Islam je yang menyanggah dan menyampah dengan kenyataan Nuar tu, selebihnya memuji, gembira dan kata bagus. Jurusalem Post lagi puji. Jadi tak perlulah nak bertegang leher kalau dah kantoi, kalau dah terjebak tu. Memang itu yang ada dalam kepala Nuar tu demi dana!!!!.

Jokiden nak tukar sikit ayat tu:

"I support all efforts to protec the security of Proton" said Mr Nazmi Salleh, although he stopped short of saying he would buy one P3-21A model, a step which he said remain contingent on Syed Mokhtar Albukhary respecting the aspiration of Tun M to get rid of Syed Mohammad.
P3-21A

  P4 22B
"I support all efforts to build a second Penang Bridge" said Mr Pak Lah, although he stopped short of saying he would take his P3 21A overthere a step which he said remain contingent on LGE respecting the aspiration of the people..

NIK AZIZ SELAR PIHAK YANG DAKWA KELANTAN NEGERI TERMISKIN

Terkejut Jokiden membaca kenyataan Tuan Guru ni kalau benarlah seperti apa yang dilaporkan oleh Utusan. Kalau tak benar maknanya ini 'putar belit' utusan lah.

 
"Sedangkan duit yang dibelanjakan kerajaan Persekutuan untuk pembangunan adalah milik rakyat dan bukannya milik 'mak bapak' mereka.
"Sebab itu saya tidak akan halalkan sedikitpun harta Kelantan (royalti minyak) yang dinafikan sekian lama, saya tidak akan halal sesen pun dan mengajak semua rakyat menuntutnya di hadapan Allah di akhirat nanti," ketika menyampaikan kuliah Jumaat di hadapan pejabat Badan Perhubungan Pas Negeri di sini hari ini. Utusan

 Kalau dah orang politik tu, bahasanya pun bahasa orang politik juga. Seorang ulamak tidak akan terkeluar dari mulutnya bahasa sekesat itu. Lidahnya sentiasa terpelihara. 

Berjiwa besarlah sikit Tuan Guru, Nelson Mandela dipenjarakan selama lebih 30 tahun, apabila dia keluar dan akhirnya menjadi Presiden dia telah memaafkan kesemua mereka yang terlibat memenjarakan dirinya.
  
Sebenarnya pentadbiran di Kelantan dipenuhi dengan pelbagai slogan sejak 22 tahun dahulu. Rakyat dibiasakan dengan sikap 'tak apalah' 'cukuplah' sebab itu kurang maju, bukannya tak maju langsung. Orang ramai ke sana, pantang cuti sekolah berduyun-duyunlah wanita UMNO dan Puteri UMNO pergi melancung dan membeli belah di sana.
  
Banyak pihak yang menyumbang kepada kemunduran Kelantan ni, Orang Politik, pegawai kerajaan, orang koperat, peniaga kecil, para perantau yang keluar bekerja di luar Kelantan dan apabila tiba musim pilihanraya balik memberikan undi kepada PAS semuanya terlibat dan ada saham dalam kemunduran Kelantan. Cerita penuh di sini

Friday, March 16, 2012

TERUK BETUL PM DAN TPM

Kelihatan seolah-olah PRU13 merupakan PRU paling getir dalam sejarah Malaysia. Ramai yang berkata begitu. TPM juga berkata begitu. Tun Daim berkata begitu. Para Menteri juga berkata begitu. Ramai pemimpin BN dan pembangkang merasakan suasana akan menjadi lebih sengit. Mana ada.. yakinlah BN akan menang besar kali ini. Namun cuba kita perhatikan petikan berikut dan kena akurlah:

 
 Muhyiddin: Set aside differences to face ‘do-or-die’ battle

 
SEREMBAN: Tan Sri Muhyiddin Yassin questioned the need for a caveat that Barisan Nasional members should work out their internal differences first before they can gain a landslide victory in the general election.

 
“I am told that there is a caveat – that we will only be able to win a particular seat if the (problematic) division members are united. Why aren’t we able to put aside our differences once and for all for the sake of our party?” he said in his speech to state Barisan leaders during his one-day working visit to Negri Sembilan yesterday.

 
The Barisan Nasional deputy chairman said the fact that the coming polls would be a “do-or-die” battle for the coalition was already a strong enough reason for all party members to stop their bickering.
“I have been to several states and I have witnessed the disunity of some divisions.
“Are you trying to tell me that we will need a third party to settle their differences?
“Even then, what guarantee is there that they will not be at loggerheads again?” he added. Sumber di sini 

Jangan main-main, itu Timbalan Presiden dan Timbalan Perdana Menteri punya penilaian tu.

Apa masalah sebenarnya? Apa masalah dalaman tu? Memanglah jika pemimpin di peringkat negeri dan bahagian masih bercakaran sesama sendiri alamatnya akan guyuplah BN. Tengoklah di Kelantan, Kedah, Perak dan Selangor. Perlis dan Negeri Sembilan pun nampaknya jika silap pertimbangan akan terlepas jugak kali ni. Melaka??? Selamat, kompem. Johor lagilah selamat, Sallehuddin Ayub akan hilang wang pertaruhan jika salah pilih tempat bertanding.

 
Hahaha sesekali jadi peramal ni syok jugak, biarlah orang kata syok sendiri. Bila bercakaran, tak sanggup berkorban, dengan sedikit usaha sahaja pembangkang sudah boleh menang. Pahang??? kompem selamat walau sekuat mana si Poziah tu menjerit. Sarawak? BN masih kuat, DAP setakat DUN tu bolehlah. Sabah...susah sikit nak ramal ni, orang kata fixed deposit BN, betul ke?. Pulau Mutiara? Tak dengar pulak percakaran antara pemimpin BN, aman damai je, tapi bagilah kat puak pembangkang tu, tak yah buang masa sangat, cuma kerusi UMNO tu ok, tak ada masalah boleh pertahankan dan boleh dapat balik yang hilang dulu. Orang Penang jangan kecil hati pulak, kerja keraslah.
. 
Terengganu? Selamat kot, tak ada apa, jarang dengar pemimpin sana bercakaran sejak kebelakangan ini. Apapun melihat kepada kegigihan PM dan TPM, nampaknya BN akan tetap terus menguasai Putra Jaya.  Pembangkang kena tunggu lagilah sekurang-kurangnya dua kali pilihanraya..

 
Bukannya nak mengajar sesiapa, posting kali ini sekadar pendapat Jokiden. Takkan semua pemimpin BN berpuas hati sekadar menjadi turut serta dalam setiap program PM dan TPM turun padang. Kedua-duanya sudah kelihatan letih ke sana ke mari. Bila mereka balik ke KL, pemimpin BN di peringkat negeri buat apa? Termenung, teruja, berihat, puas hati dengan sambutan rakyat atau terus bekerja. Mungkin ada tindakan susulan yang tidak diketahui ramai, baguslah kalau ada, kalau tak ada macam mana?.

 
Pembangkang nampaknya tengah menyusun strategi hebat ni, mereka tengah teruja gila nak ke Putra Jaya. Mereka kerja kuat. Tak cukup siang bawak ke malam, tak habis malam bawak semula ke siang. matalamat mereka nampaknya jelas, bukan lagi untuk mengurangkan 2/3 BN, tapi untuk merebut takhta pemerintahan.

Diketuai oleh PKR mereka mencatur pelbagai strategi, mereka mengumpul wang dan dana, mereka mengadakan ratusan ceramah setiap malam, mereka hantar jenteranya berkursus ke luar negara, mereka gunakan provokasi, mereka gunakan semaksimum mungkin media baru, mereka minta nasihat yahudi, mereka..mereka..dan mereka..

Hairan juga kita ahli PKR cuma 60,000 orang kurang lebih dan jika dibandingkan dengan ahli Puteri UMNO seramai 300,000 orang sepatutnya PKR ni tak mampu nak buat onar.

Ada strategi puak pembangkang ni yang berjaya dihidu dan diketahui, namun jangan sekali-kali kita lupa bahawa mungkin ada strategi yang kita tidak jangkakan. Tetiba je meletup satu-satu perkara yang diluar jangkaan dan BN tidak bersedia, hah kalut sok.

Lagi lambat Parliamen dibubarkan, lagi pembangkang suka sebabnya:

Pertamanya mereka masih punya banyak masa untuk merancang pelbagai strategi dan mengumpul lebih banyak dana.

Keduanya lagi lambat, lagi lama mereka berkuasa di lima buah negeri tu dan masih boleh dapat elaun bulanan bagi YB2 mereka. Tentu ada yang berfikir selepas ni aku YB lagi tak? aku MB lagi tak? aku ahli majlis lagi tak? aku exco lagi tak? his!! banyak yang mereka kena fikirkan.. YB BN pun sama tu!!!, aku kekal tak?, aku bertanding tak, aku ada harapan tak jadi MB?, jadi menteri? Ah biarkanlah.

Kalau pembangkang boleh mampu mengadakan lebih 100 ceramah setiap malam BN sudah tentu lagi mampu. Tetapi soalnya adakah ceramah penerangan BN diaturkan pada setiap malam?

Masa yang masih ada sedikit lagi ni seharusnya digunakan sebaik mungkin. PM dan TPM amat sedar tentang hal tersebut, sebab itu mereka berdua sanggup turun ke setiap negeri dan daerah pada setiap hujung minggu. Mereka berusaha gigih untuk meraih sokongan semaksimum yang boleh.

Mungkin PM dan TPM berpuas hati dengan peranan media baru, media sosial, para blogger, media arus perdana. Namun PM dan TPM sedar bukan semua orang tengok TV, bukan semua orang baca akhbar dan bukan semua orang baca blog. Hit yang tinggi dalam blog seperti 21 juta, 8 juta, 7 juta, 5 juta atau 4 juta, tidak memberi gambaran sebenar kerana pembaca yang sama membuka dan membaca blog berulang kali. Samalah dengan jumlah pelancong yang datang ke Malaysia pada tahun lepas 8 juta adalah terdiri daripada pelancong Singapura. Mana datangnya seramai itu sedangkan penduduk Singapura hanya 4 juta lebih saja.

Masa tokoh-tokoh tertentu sedang muncul di TV, ada rakyat yang sedang berada di pasar malam, di pusat hiburan, di pusat membeli belah, di dalam stadium, di tengah laut memancing ikan, di dewan makan dan pelbagai urusan lagi, lantas tidak berkesempatan untuk menonton apa yang tv siarkan.

Kaedah berkempen terpaksa diperluaskan dan PM serta TPM terpaksa turun padang. Larat ke mereka dan terliputkah oleh mereka. Bila mereka balik pembangkang pulak datang untuk meracuni pemikiran rakyat. Jadi pemimpin BN di semua peringkat kenalah bantu PM dan TPM. Memang ada majlis penerangan di sana sini, namun tidak seagresif yang pembangkang adakan. Kena seimbang. Pembangkang buat ceramah dan jumpa pengundi 100 kali setiap hari, BN kena juga buat 100 kali. Jika pembangkang buat 50 kali BN kena buat 50 kali juga dan di tempat yang meraka racuni itu.

Unit-unit tertentu dalam BN kena tahu apa isu yang pembangkang bawak di satu-satu tempat dan esoknya isu-isu tersebut hendaklah dijawab dan dijelaskan kembali. Tidak mengapa menjawab isu remeh temeh, asalkan pemikiran pengundi tidak menjurus kepada sokongan kepada pembangkang. Kena beri penjelasan. Kena ada pusat yang mencetak segala penjelasan tersebut dan sambil berceramah sambil mengedarkan risalah. 

Jentera BN kan ramai, di setiap Bahagian ada AJK, ada wanita, ada pemuda dan ada puteri. Semua ini kena bergerak di Bahagian setiap hari dan malam sehinggalah Parliamen dibubarkan. Lupakan soal hendak pergi berihat dan bercuti dihujung minggu buat masa ini. Selepas PRU13 kelak pergilah ke mana sahaja hendak pergi. Sekarang tumpuan mestilah diberikan kepada pilihanraya sepenuhnya, maklumlah ada yang menggelarkan pilihanran raya 13 ini sebagai "ibu segala piliharaya" Ngeri!!!.Maaflah Jokiden tidak berasakan begitu.   

PM pesan, dekati rakyat, dekati pengundi..pergilah, mesti ada program, takkan nak pergi saja. Buatlah program, futsal ke, bolasepak 7 sebelah ke, pertandingan takraw ke, karoeke ke, jejak kasih ke, main layang-layang ke, jelajah basikal ke, gotong royong ke, forum perdana, membaca yasin, minum teh tarik dan pelbagai lagi. Jangan lupa bawa risalah, taburkan dan jelaskan semua isu yang pembangkang mainkan. ini jentera kena lakukan.

Program rasmi biar pemimpin yang buat, biar YB buat, biar exco buat, biar MB buat dan biar menteri yang buat. Program ceramah libatkan semua pihak. Orang BN ni pantang diberi microphone, tahulah mereka apa nak diceramahkan. Jangan tunggu waktu 9 atau 10 hari kempen yang dibenarkan oleh SPR, masa tu waktu dah suntuk.

Mulai sekarang kena ada program. Libatkan bekas-bekas wakil rakyat, bekas2 menteri, bekas exco, penceramah bebas, bekas pegawai kanan kerajaan, bekas polis, bekas tentera, bekas imam, bekas kadi, bekas mufti, artis, ahli sukan, tokoh koperat, tokoh akademik, pemimpin belia dan pelbagai pihak lagi.  Mereka ini tentu mempunyai banyak perkara baik tentang kerajaan dan BN yang boleh mereka kongsikan. Jangan pinggirkan mereka, bawa mereka semua ke dalam ibu segala pilihanraya ini.. hahaha.. Mereka ini pun tidak memerlukan bajet yang besar. Sediakan duit minyak, pasti mereka akan datang. Setiap program sebolehnya atas nama BN, bukan hanya atas nama parti UMNO, MCA, MIC, GERAKAN, PBS, PBBS atau secara bersendirian.

Lupakan tentang inner circle, kalau adapun bubarkan, ia bukan menambah kebaikan, sebaliknya lebih banyak membawa keburukan, rasa iri hati, rasa ego, rasa terpinggir, membawa perpecahan, pra sangka dan lain-lain gejala negatif. Selepas piliharaya jika nak wujudkan inner circle tak apa, sekarang tak sesuai.

Dalam BN ada berapa ratus ahli parliamen, ada berapa ratus ADUN, ada berapa ribu pemegang jawatan dalam parti..jika semua ini dapat digabungkan dan digerakan, impaknya tentu besar dan PM serta TPM taklah letih sangat. Betul,  kesian pada mereka berdua, teruk, jadual terlalu ketat, semua masalah hendak difikirkan dan hendak diuruskan.

YB Ketua Penerangan UMNO dan BN, aturkanlah segera, Orang Gerik datang berceramah di Jelebu, Orang Tampin pergi ke Sandakan, Orang Kangar pergi ke Cheras, Ketua Bahagian Merbuk pergi ke Sabak Bernam dan sebagainya. UMB mesti ikut di mana-mana program dan bawa risalah, edarkan. Bahan banyak dalam blog, cetak sahaja dari Blog Parpukari, Gomo, MPP, MIM, MIK, Kepal Nasi Kepal Beras,Mat Kilau Penang, GAP dan sebagainya.

Wahai pemimpin BN, renunglah kiri kanan, semak peranan masing-masing setiap hari, apa yang dilakukan, lupakan hasrat bercuti, lupakan hasrat berihat, lupakan minum kopi di hotel-hotel, mainkanlah peranan dan bantulah PM, bantulah TPM.

Jauhi perasaan iri hati, syak wasangka, biarkan semua orang sesiapa sahaja yang ingin membantu, persilakan. Jangan ada anggapan ingin menonjolkan diri, ingin mencipta nama, jangan tohmahkan jentera, jangan ada tanggapan hendak merampas kuasa atau mengambil tempat seseorang. Bersangka baiklah kepada sesiapa sahaja yang menawarkan khidmat bakti..BN akan menang besar.

Thursday, March 15, 2012

NUAR MEMANG HEBAT??? SOHEH!!!

 Ramai sangat yang mengakui bahawa Ketua Umum PKR @ Ketua Pembangkang adalah seorang yang hebat dalam serba serbi. "Anwar seorang yang hebat" Nurul Izzah pernah berkata begitu. Pencacai Pakatan pernah berkata begitu. Orang PAS beranggapan demikian. Orang UMNO juga ramai yang berpendapat begitu. Orang BN ada yang terpegun dengan Nuar.

Dari segi berpidato ada yang menyamakan beliau setaraf dengan Bung Karno, Presiden Indonesia dahulu. Kehebatan beliau memukau hadirin di mana-mana pentas ceramah diiktiraf oleh kawan dan lawan. Tidak ramai yang berani berhadapan dengan Nuar di pentas debat. Pernah Menteri Penerangan suatu ketika dahulu berhadapan dengan beliau secara terkawal dalam satu pentas debat dan persepsi ramai ketika itu ialah "Menteri Penerangan itu tergolek lumpuh akhirnya.." Hahaha!!!!
.
Kemuncak segala pengiktirafan tersebut datangnya daripada isteri kesayangan Nuar iaitu Presiden PKR sendiri dengan mengatakan bahawa Anwar adalah anugerah Tuhan.. Jokiden no komen.
 .
Pertayaan, hebat apa? mungkin senarainya ialah hebat berlakon, hebat mengkritik, hebat manipulasi, hebat membuat penafian, hebat putar belit, hebat memfitnah, hebat mengalihkan isu, hebat memindahkan isu, hebat berpidato, hebat ekonomi, hebat saiko, hebat berpakaian, hebat menari, hebat menyanyi lagu Bengawan Solo, hebat mengumpulkan orang, hebat berdemontrasi, hebat menangguhkan kes, hebat keluar negara, hebat mengeluarkan kenyataan, hebat memaki hamun, hebat berkhutbah, hebat menabur janji dan banyak lagi kehebatan Nuar yang orang nampak. Kehebatan tersebut membuatkan beliau disanjung sana sini dan disandarkan harapan menggunung oleh segelintir rakyat. Tidak salah untuk menjadi hebat.
.
Pengurusan ekonomi dalam sesebuah negara amatlah penting. Tanpa pengurusan ekonomi yang baik negara boleh porak peranda dan boleh muflis. Rakyat boleh hilang pekerjaan dan mala petaka mungkin terjadi. Selain daripada pegawai tinggi kerajaan, tokoh-tokoh koperat, pengurus bank, ahli politik dan seseorang yang bakal menerajui sesebuah kerajaan juga seharusnya tahu tentang selok belok ekonomi.
.
Suatu ketika dahulu Tun Dr Mahathir selaku Perdana Menteri telah menlantik Anwar Ibrahim sebagai Menteri Kewangan. Yang tersurat daripada perlantikan tersebut ialah keyakinan Dr Mahathir terhadap Anwar selaku pengawal dan pengurus kewangan yang baik untuk negara. Sementara yang tersirat pula ialah harapan Dr Mahathir agar Anwar mempelajari dan memahami tentang masalah kewangan dan selok belok ekonomi sebagai persediaan beliau untuk mengambil alih teraju pemerintahan negara. 
.
Walaupun negara mempunyai pakar-pakar ekonomi dalam pelbagai sektor, dan boleh dijadikan penasihat kepada kerajaan, sebagai ketua peneraju seseorang Perdana Menteri mestilah tahu tentang ekonomi supaya tidak mudah dikelentongkan oleh para pegawai dan penasihat, supaya tidak tersilap dalam membuat sebarang keputusan penting.
.
Penilaian Dr Mahathir akhirnya ialah "he knows nothing about economic..." Peristiwa kegawatan ekonomi 1997/1998 menyerlahkan kegagalan Anwar dalam bidang tersebut.
.
Tun Daim Zainuddin baru-baru ini membuat temu-bual dengan Mingguan Malaysia dan beliau juga sependapat dengan Tun Dr Mahathir, bahawa Nuar tidak memahami permasalahan ekonomi. Bercakap secara retorik bolehlah namun untuk berhujah secara ilmiah dan fakta dalam bidang tersebut dia tidak mampu, begitulah kesimpulan Tun Daim.

YB Datuk Zulkifli Noordin yang suatu ketika dahulu amat rapat dengan Nuar dan pernah menjadi peguam belanya ada memberitahu bahawa muka Nuar pucat lesi 'dituris pun tak berdarah' semasa di Hotel Quality Shah Alam ketika dia dapat tahu yang Saiful telah membuat lapuran polis tentang dia diliwat. Kemudian dengan pelbagai alasan keselamatan dia menyurukan diri ke Kedutaan Turki. Dia tidak lupa tu, Zulkifli tidak lupa dan rakyat tidak lupa. Bila dia keluar dari Kedutaan Turki, bukan main lagi dia puji polis-polis yang ada di situ, tetapi pada masa yang sama dia memaki pegawai-pegawai polis yang berpangkat tinggi, mengatakan itu semua konspirasi jahat polis.
.
Pernah dinobatkan sebagai Menteri Kewangan terbaik Asia, namun itu sebenarnya adalah penghargaan  terhadap kerajaan Malaysia sendiri.
.
.Kadang-kadang Nuar ni bercakap bukan perlu berfikirpun, kerana dia mengharapkan semua orang akan terpegun dengan mimik mukanya. Suatu ketika dahulu di dalam Parliamen masa pembentangan Bajet 2012, apabila Nuar cuba memanipulasi tentang jumlah peruntukan JPM, dengan garangnya dia menyebut RM3 billion...billion...billion. Apabila KJ bertanya balik mana ada billion..billion.. RM300 juta je..Nuar lari lintang pukang, tak cukup tanah, keluar Dewan. Namun dia nak berhujah kembali tidak sekali-kali, dia takut!!!!!!, dia memang pengecut!!!!!!
.
Baru-baru ni dia ingat semua orang malaysia tidak faham dengan maksud 'contigent', dia ingat orang Israel tak faham, dia ingat rakyat Palestine tak faham dan dia ingat orang Amerika memang tak faham apa yang dia cakap dalam WSJ tu. Bila KJ cuba berhujah dengannya di dalam Parliamen...untuk sebentar dia benarkan, bila dia tersepit langsung dia tak benarkan lagi..Nak berhujah secara ilmiah lupakan, Nuar takut!!!!! tak berani!!!!! kantoi!!!!

Bila Yb Zahrain, YB Woo Chee Keong dan YB Zulkifli Noordin berhujah di Parliamen, berkenaan dengan penipuan 16 September, dia langsung tidak berani duduk di dalam Dewan.

Di pentas ceramah dia kelihatan hebat sebab dia seorang sahaja yang memegang microphone, orang lain tak merasa, maka suka hati dialah apa yang dia nak cakap. Hujahnya tidak disanggah ketika itu. Cuba dia benarkan sebarang pertanyaan diajukan oleh pendengar yang hadir.. masak dia, silap haribulan cabut!!!!!

Dipentas ceramah bolehlah dia tunjuk berkeping-keping kertas, bukan orang dapat tengok pun. Entah apa-apa kertas dia angkat dan goyang, dia kata dokumen soheh, bukti soheh..ihihih!!! Di pentas ceramah juga dia boleh kata dia pergi sana, pergi sini, jumpa orang itu, rujuk orang ini, gambar superimpose dia jumpa pemimpin Hamas pun dia boleh tunjuk. Di pentas ceramah bolehlah dia kata orang tu call dia, pemimpin itu call dia, cakap bolehlah...

Kini sibuk dia nak mengajak orang berdebat, terutamanya PM. Kata PM dia bersedia, namun mesti secara rasional, langsung Nuar diam. Sebenarnya mencabar orang berdebat bukanya hendak mencari kebenaran, cuma nak mencari publisiti. Dia tahu menerusi debat perhatian orang akan lebih, masa itulah dia nak memutar belitkan isu dengan cara dia. Soal benar atau salah bukan pertimbangan dia, soal menang atau kalah juga bukan persoalannya. Yang penting orang dapat lihat dan dapat liputan CNN.

Dia cabar PM berdebat, sebab dia tahu PM tidak akan terima. Cuba dia cabar Dr Hassan Ali atau seorang lagi anak Ali iaitu Ibrahim Ali. ada berani??? Dia kaki putar belit, jadi yang harus berhadapan dengan dia ialah orang yang petah mematahkan hujah dia. Dalam hal ini Dato' Ali Rustam soheh tak sesuai, begitu juga dengan MB Perlis. Yang sesuai YB Tan Sri Isa Samad, Utz Fathul Bari Yahya, YB Ezam Md Nor, YB Zahraien Hashim dari Penang tu, YB Zulkifli Noordin, YB Khairy Jamaluddin atau YB Ahmad Maslan mungkin juga sesuai. Ada berani Nuar??? cabarlah..kalau nak tahu langit tinggi rendahnya.
   Bukti Anwar Hebat??? Klik Sini

Pertanyaan lagi, Karpal Singh tak tahu ke siapa Nuar ni?, kan ke dia beria-ia dalam Parliamen pada 1997 dulu nak mendedahkan salah laku Nuar. Dia tahu tapi apa pilihan dia? Hari ini dia sokong Nuar sebab Nuar boleh membantu menjayakan cita-cita politik DAP.

Mat Sabu tahu tak siapa Nuar ni, kan ke dia yang memberi gelaran istimewa kepada Nuar dan dicanang dalam setiap ceramahnya suatu waktu dulu. Dia tidak lupa, pendengar tidak lupa dan rakyat juga tidak akan lupa. Nik Aziz tahu tak?, Hj Hadi tahu tak?, LGE tahu tak? LKS tahu tak???? Khalid Samad tahu tak? Khalid Ibrahim tahu tak??? Mahfoozzz Bean tau tak!!!!!???? atau semua mereka kena masuk Haward atau Oxford dulu baru nak faham.

  Ini lama dulu. Hahaha!!

Mereka tentu tahu dan kenal Nuar ni. Tapi apa pilihan mereka??? Matalamat menghalalkan hubungan..

Monday, March 12, 2012

SOHEH, PEMBANGKANG RANCANG BERSIH 3

”Pihak kita dan rakan-rakan kita dari NGO sedang mmbuat penelitian, jikalau kami mendapati daftar pemilih dan lain-lain perkara masih lagi tidak diselesaikan oleh Umno-BN, kemungkinan besar kita akan berkumpul sekali lagi untuk BERSIH 3.0,” katanya dalam ucapan di Majlis Makan Malam sempena Sambutan empat tahun pentadbiran PR. 
.
” Kalau pilihanraya tidak bersih belum tentu kita dapat mengambil alih sebab itu pertubuhan BERSIH berusaha daripada tahun 2007 yang lalu diikuti tahun lepas di himpunan BERSIH 2.0 yang menuntut lapan perkara antaranya ialah daftar pemilih hendaklah bersih,” katanya. Dipetik dari blog MPP.

Laa..masih lagi nak memainkan isu SPR rupanya Mat Sabu ni. Siapalah yang dia nak ajak supaya mempercayai kenyataan dia ni.  Lagi bersih piliharaya diadakan, lagi lah tiada peluang  pembangkang untuk meraih kemenangan. Lagi bersih, lagilah angan-angan nak ke Putra Jaya, tinggal angan-angan. Selama ni mereka menang adalah atas isu fitnah, isu rasis, isu provokasi, isu baling batu sembunyi tangan, isu persepsi, isu adu domba, isu menggunakan agama Islam, isu emosi dan pelbagai lagi isu negatif.

Kalaulah mereka berkempen dengan isu-isu pembangunan, menuju negara maju, keselesaan, keselamatan, kebajikan, hubungan luar negara, pendidikan, kesihatan, kekayaan, keamanan dan isu keharmonian, pastilah mereka tidak akan dapat satu kerusipun di dalam PRU. Jika isu ini yang dijaja rakyat dengan mudah dapat menilai bahawa negara berada dalam keadaan seperti hari ini adalah hasil pemerintahan BN. Memang berlaku kecacatan dan kelemahan dimana-mana, namun pada hakikatnya rakyat di Malaysia ini selamanya aman, selamat dan bahagia di bawah BN. Yang tak bahagia dan tenteram siapa??? jawablah sendiri.  

Hari ini menjelang tarikh pembubaran Dewan Rakyat, pembangkang sibuk siang malam untuk mengatur strategi, memikirkan cara terbaik untuk menentang BN. Mereka tengah berhempas pulas untuk mencipta isu-isu yang boleh dimainkan untuk mengelirukan pemikiran rakyat. Pembangkang seboleh mungkin ingin mewujudkan sentimen  'membenci' dikalangan rakyat supaya rakyat mengzahirkan kebencian dan kemarahan di peti undi.

Kerajaan, UMNO dan BN cuba diberi gambaran yang sangat buruk, hina, keji, zalim, menyeksa rakyat, merampas dan menyamun duit rakyat, dengan harapan rakyat akan menjadi benci!!!! Hakikatnya ialah mereka pemimpin dan penyokong pembangkang yang sering melakukan perkara-perkara buruk dan keji tersebut, cuma mereka berjaya mengalihkan perhatian tentang keburukan mereka. Namun sampai bila??? Sampai bila nak putar belit??? Sampai bila nak menipu???

Ingat rakyat tak tahu?, ingat rakyat tak nampak?, ingat rakyat tak memerhati? Rasuah?, apakah mereka tak mengamalkan rasuah, bapak segala rasuah ada bersama mereka. Kroni? apakah mereka tidak mengamalkan kroni? bapak segala kroni ada bersama mereka. Menyamun? mereka lebih hebat menyamun. Konspirasi? bapak segala konspirasi ada bersama mereka. Membela rakyat? jauh sekali.

Melebihkan suku sakat dan kaum keluarga? bukti di depan mata, parti anak beranak, bertanding tak cukup satu kawasan, tamak haloba nak kaut duit elaun wakil rakyat, parliamen sapu, DUN pun sapu.Kereta besar? semua pemimpin mereka berkereta besar.

Bila SPR nak buat peraturan ni, dalam satu keluarga hanya seorang saja boleh bertanding.
 
Moral??? tak yah cakaplah, moral mereka jauh lebih rendah daripada moral pemimpin BN. Kita boleh sebut satu persatu jika kita mahu. Bersih? pemimpin BN jauh lebih bersih dalam serba serbi daripada mereka. Lalu apa lagi modal yang nak mereka gunakan untuk mengalih perhatian rakyat?? Tak ada.

Mereka cuba mengwujudkan suasana supaya rakyat merasakan mereka (rakyat) berada dalam situasi yang tidak baik, tidak mendapat faedah, tidak harmoni, tidak aman, tidak selamat dan terpinggir. Semua yang baik2 itu dimiliki oleh pemimpin UMNO dan BN, yang buruk-buruk semua hak rakyat.. Inilah yang cuba ditanam dalam hati sanubari rakyat supaya mengalihkan undi kepada mereka.

Mari kita buat sedikit pertanyaan, jika benarlah daftar pemilih tidak bersih, bagaimana mereka boleh menang begitu banyak kerusi dalam mana-mana pilihanraya. Jika mereka mengatakan BN menang sebab undi hantu (kalaulah hantu boleh mengundi) maknanya di Kelantan tak ada langsung pengundi hantu, sebab itu BN tak menang di sana. Atau Kelantan ni bukan diuruskan oleh SPR, atau ada badan lain? Nak tipu sapa ni?? Ada kawasan di KL yang BN tak pernah menang, apakah hantu2 di situ semuanya mengundi pembangkang.

Dimana tak bersihnya daftar pengundi seperti yang mereka dakwa. SPR mempamirkan daftar pemilih, pergilah semak. Nak mengundi sok bawa IC, pernahkah dalam Malaysia ni orang mengundi dua kali. Pernahkah orang tak bawak IC dapat mengundi? Nama orang yang dah meninggal kadang-kadang masih ada dalam daftar SPR, biasalah, sebab yang mengemas kinikan pun manusia. Kesilapan boleh terjadi, namun nak mengatakan orang dah meninggal boleh mengundi kan ke pembohong namanya tu. Bila meninggal IC kena serahkan pada polis. Tengok apa SPR kata kat bawah ni:

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengesan 13,000 pengundi yang meragukan di Sabah tetapi tidak boleh menggugurkan nama mereka dalam daftar pemilih kerana ia bertentangan dengan undang-undang kata, Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof.


Beliau berkata, mengikut undang-undang, SPR tidak dibenarkan menggugurkan nama pemilih berkenaan melainkan dengan bukti yang kukuh. Utusan

Cer citer.., macam mana pengundi boleh mengundi dua kali, tiga kali atau empat kali, atau pendatang gunakan IC orang yang dah meninggal untuk mengundi bagi memenangkan calun BN. Petugas yang menjaga peti undi sudah pasti dapat menangkapnya jika perkara ini terjadi. Sanggupkah BN mengambil risiko dalam hal-hal semacam ini??? Jika tanpa IC tak boleh mengundi, apa perlunya kembali ke sistem kuno nak tiru macam India guna dakwat kekal??? Inipun soal dakwat kekal dengan mudah mereka boleh manipulasikan esok.. mereka suruh CNN, WSJ standby, kemudian seorang pengundi totok mereka masuk mengundi, calit di tangan, keluar dan nama di kertas daftar sudah dipangkah. 10 minit dia datang balik nak mengundi lagi sekali, petugas tengok nama dia dah dipangkah, tapi jarinya bersih tak ada kesan dakwat, maka dia akan buat heboh satu dunia. CNN gila ambil gambar dan ulang2 siar. Tak tahulah dakwat tu boleh tahan berapa lama, sebab saya pernah tengok video Gomo buat demo menghilangkan dakwat tu dalam tempoh 5 minit.

Cer citer..apa akan berlaku sekiranya semasa undi di kira di pusat2 undi didapati jumlah undi dengan jumlah pengundi tak sama???, agaknya mahu satu dunia gempar, mahu mereka panggil CNN, WSJ, BBC, CNBC supaya menyiarkan berita penipuan BN tersebut. Tak betul tu, kelemahan SPR memang ada tapi penipuan seperti yang pembangkang dakwa sebenarnya tidak ada, cuma mereka wujudkan persepsi seolah-olah pembangkang dizalimi, ditipu, dinafikan hak..tujuan supaya rakyat marah dan benci lalu undi mereka.

Cer citer lagi, tunggul ke wakil-wakil mereka dalam pusat pengundian tersebut jika tak dapat mengecam orang mengundi dua tiga kali. Kalau mereka kata pengundi yang sama selepas mengundi di Kuala Pilah akan bergegas pula ke Kuala Lipis untuk mengundi lagi sekali, sempat ke? naik kenderaan apa, helikopter ke? kalaupun dia berjaya sampai sebelum peti undi ditutup dan berjaya mengundi, ala satu undi boleh tentukan kemenangan ke???

Lainlah di Kelantan memang ada PAS menang dengan satu undi, patutnya pegawai SPR yang kira undi tu telan dua kertas undi dan menangkan BN. Menelan dua kertas undi bukannya boleh sakit perutpun. Apa lagi yang mereka dakwa SPR tak bersih ni??? Cer Citer..nak kempen guna RTM, TV3, Utusan, itu bukan kuasa SPR. Lagipun Harakah tak akan benarkan ruang untuk BN kempen, Roket tak akan benarkan apalagi akhbar Keadilan.

Sebenarnya bersyukurlah atas jasa baik SPR, atas budi pekerti mulia petugas SPR, pembangkang boleh menang banyak kerusi. Di negara lain belum tentu. SPR menjamin satu warga satu undi. Bersyukurlah atas ketelusan SPR Penang jatuh ketangan pembangkang. Bersyukurlah atas ketelusan SPR Selangor, Kedah berpindah tangan.

Di Malaysia selepas pukul 5 petang peti undi ditutup, undi mula dikira di pusat yang sama, jam tujuh atau lapan penjumlahan undi di pusat penjumlahan dikira lagi sekali...lalu jam sembilan sudah tahu parti mana yang membentuk kerajaan atau paling lewatpun jam 3 pagi sudah boleh angkat sumpah. Bukan senang nak menguruskan 13 juta pengundi. Kecekapan SPRlah yang memungkinkan semua itu. Bersyukurlah wahai Mat Sabu. PAS nak mengira undi 3 Timbalan Presiden pun terlangkau waktu subuh, baru berapa orang tu??? Malulah sikit sebelum menuduh orang lain.

Di negara lain belum tentu kerajaan dapat dibentuk setiap kali selesai rakyat membuang undi. Di Amerika mengambil masa 3 bulan. Di Thailand paling cepat sebulan begitu juga di Indonesia. Di Pakistan, Bangladesh, Tunisia tak yah cakaplah..kalah dengan SPR.
  
Jadi wahai Timbalan Presiden PAS, carilah isu lain kalau nak berdemontrasi, tak yahlah gunakan isu bersih daftar pemilih ni doh, bincanglah dengan bos kau S. Ambiga tu, apa isu yang sesuai..Kan pembangkang selalu cakap, rakyat bukannya bodoh..jadi tak yahlah ajak rakyat keluar ke jalanan dengan isu yang akan membodohkan mereka.

Pembangkang juga selalu mengwar-warkan bahawa rakyat hakim negara, pesan Jokiden esok dalam PRU13, apabila rakyat menjadi hakim dan membuat keputusan menolak pembangkang, carilah alasan munasabah, janganlah katakan kalah sebab SPR tak adil, berat sebelah, pengundi hantu, DS Najib membela rakyat, DS Rosmah dah pandai senyum, hujan lebat, BR1M dan sebagainya. Sebaliknya terimalah hakikat rakyat nampak jelas bahawa PAS, PKR dan DAP gagal membela rakyat apabila diberi peluang. BN terbukti berjaya selama 54 tahun.. tak caya??? tanya pelancung dan pelabur asing.  Stop.
        

Sunday, March 11, 2012

SYAHRIZAT LETAK JAWATAN, TUN RAFIDAH NGAKU ITU HASIL PERJUANGAN DIA??

1. Pakatan pembangkang dengan muka tak malunya dari pemimpin tersohor hinggalah kepada pencacai hingusan mengatakan pembatalan SBPA adalah hasil perjuangan mereka demi untuk membela nasib masa depan kakitangan awam di negara ini. Kenyataan 'tumpang semangkuk' mereka dapat dikesan melalui kenyataan dalam ceramah-ceramah serta penulisan dalam blog-blog mereka. Ini amat menjijikan Datuk Zul Kulim.

2. Mereka seolah-olah gembira sangat apabila PM dengan penuh keyakinan mengumumkan pembatalan tersebut dan disambut dengan tepukan gemuruh di dewan PCC tempoh hari. Sedangkan dalam hati mereka sebolehnya biarlah SBPA diteruskan kerana dengan cara itu mereka ada 'peluru emas' untuk dihalakan kepada UMNO, BN dan kerajaan.

3. Kehilangan peluang untuk mengutuk kerajaan lalu mereka mendabik dada mengatakan pembatalan tersebut adalah hasil perjuangan mereka, hasil tekanan mereka kepada PM. 'Tekanan???' bunyinya macam hampir sama dengan kenyataan Nuar bila ketika Mahkamah Tinggi membebaskan beliau dari tuduhan meliwat pada 9 Januari lalu dimana dia mengatakan dia dibebaskan hasil daripada 'tekanan' negara luar terhadap PM.

Saya baca kisah orang takut kena cucuk/suntik, kalau tak biasa dicucuk di blog RBF, so ini buktinya..hahaha, janganlah jadi polis kalau kek jarum yang konitpun takut.
 
4. Kini sekali lagi mereka kehilangan bola tanggung atau peluru emas apabila Datuk Syahrizat mengumumkan perletakan jawatan sebagai menteri kabinet apabila tempohnya sebagai Senator tamat pada 8 April kelak. 

5. Siapa kali ini yang ingin mendabik dada??? mengatakan itu hasil perjuangan mereka. Bung Mokhtar, Tuan Syed Cheras, Saifuddin Nasaution, Rafizi Ramli,  Nuar Brahim, Nurul Izzah, Raja Nong Cik, Tun Raffidah atau Tun M??? 

6. Dengan perletakan jawatan tersebut diharapkan cemuhan pembangkang terhadap kerajaan, BN dan NFC akan kendur sedikit atau lenyap terus.

7. Jangan berharap sangat... Pembangkang akan terus memainkan isu ini apabila tiba musim PRU13 kelak dan mereka akan lebih yakin nanti dengan mengatakan tohmahan mereka sebenarnya berasas dan betul sebab itu Ketua Wanita ini meletakan jawatan. Persepsi yang akan diwujudkan dan dipupuk ialah berlaku ketirisan, berlaku kronisme, penyelewengan, rasuah, pilih kasih dan berbagai lagi dalam BN, lalu rakyat yang malas berfikir segera mempercayainya. Mereka akan mengatakan jika tuduhan mereka tidak benar, masakan Datuk Syahrizat sanggup meletakan jawatan.

8. Fakta lain pastinya tidak akan diambil kira, jauh sekali untuk menghargai pengorbanan berani Datuk Syahrizat.. Siapa lagi agaknya yang terpaksa meletakan jawatan sebelum bermulanya gendang perang PRU13 ini bergema???  Apapun "wanita BN tidak akan berpecah belah.." saya teringat kembali ayat tersebut.