Friday, December 21, 2012

Bila Hj Hadi Bersilat Lidah...Tengoklah betapa bercelarunya pemikiran Tok Guru Pas ini bila hendak melepaskan diri. Dia terpaksa bersilat dengan kat-katanya demi untuk menghalalkan kerjasama  Pas dengan DAP.
 
Buatlah apa yang patut Tok Guru. Buah fikiran orang lain yang tak sealiran bukannya nak dipertimbangkan pun. Carilah alasan. Carilah Nas dan Hadis untuk menghalalkan apa sahaja yang Pas sekongkolkan dengan DAP dan PKR tu.

Jika dilihat asas kerjasama dengan DAP tersebut disebabkan oleh kononnya agenda yang sama, untuk menentang itu ini, maka semua itu sudah diatasi oleh kerajaan pimpinan DS Najib. Segala isu sudah ditangani.. apa lagi hujah mu Tok Guru..

Dalam kes terbaru di mana seorang bekas ahli Pas dan penulis buku kembali menghangatkan tentang 'Amanat Hj Hadi' yang suatu ketika dahulu mewarnai dunia politik tanah air, maka bersegeralah Nik Aziz dan Harun Taib muncul untuk mempertahankan  beliau dengan hujah yang dangkal.

Nik Aziz kata 'ilmu' Hj Hadi lebih tinggi daripada Tan Sri Harussaini dan Mufti Wilayah Persekutuan. Soalnya benar ke??  Benar ke Hj Hadi lebih alim daripada dua orang tokoh tersebut??
 
Segala tindak tanduk dan tutur kata Hj Hadi adakah mencerminkan beliau seorang yang berilmu, merendah diri, tidak riak atau takbur.

Tiba-tiba sahaja para mufti dilarang mencampuri urusan politik. Habis selama ini ulamak Pas tidak berpolitik???.
 
Jika mufti tidak menegur mereka lemparkan pula pelbagai gelaran seperti 'sudah kenyang' 'makan gaji buta' ulamak wang ringgit dan sebagainya. Bila mufti dengan ikhlas menegur segala kemungkaran mereka maka cepat pulak mereka membelasah para mufti berkenaan.
 
Sebab itulah sering Jokiden mengatakan Pas kini telah mula ditimpa musibah akibat tabiat serta kelakuan pemimpinnya yang memesongkan kebenaran. Ayat yang sering mereka ulang seribu kali ialah  "UMNO tolak Islam.." Hakikatnya Paslah yang menolak Islam.
 

Kerjasama tidak berasas hudud?


DUNGUN 15 Dis. - Pas hari ini mengakui tidak kisah jika DAP menganggap kerjasama yang terjalin antara mereka berdasarkan atas prinsip pluralisme dan bukan kerana berasaskan negara Islam atau pelaksanaan hukum hudud.
 
Perkara itu diakui Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang (gambar) yang mendakwa, pluralisme merupakan satu bentuk fahaman dan tidak boleh dipaksa untuk diterima atau tidak.
 
Katanya, apa yang penting orang Islam itu sendiri perlu tegas dengan pendirian terhadap agama Islam.
 
"Pluralisme itu merupakan perkara yang berlaku dalam kehidupan manusia dan tidak boleh dipaksa, tetapi kita tegas dengan agama kita sendiri kerana Allah membawa dua pendekatan, yang pertama, tiada agama yang Allah terima melainkan Islam dan kedua tiada paksaan dalam agama.
 

Monday, December 17, 2012

Nuar Ni Bila Nak Menangis Ni...?


Obama cembeng!!
 

Sehari dua ni ramai pemimpin yang kelihatan sebak dan menangis di khalayak ramai atas pelbagai sebab tertentu. Bagi penyokong tegar perbuatan tersebut mampu merobek jiwa nurani lantas meningkatkan lagi sokongan kepada individu berkenaan.
 
Bagi yang tidak menyokong pula atau dalam ertikata lain penentang tegar perbuatan mengalirkan air mata oleh seseorang akan hanya dianggap sebagai lakonan murahan yang bertujuan cuba meraih simpati.
 
Orang menangis dalam saat gembira. Ribuan contoh boleh kita buat. Orang juga menangis dan menjadi sebak atas sebab-sebab kesedihan. Juga ribuan contoh boleh kita buat. Sedikit sangat orang mengeluarkan air mata akibat terkena asap atau akibat mengupas bawang. Sebabnya ialah tidak ramai orang yang tugasnya mengupas bawang.
 
Apapun air mata mempunyai kesan sikologi yang mendalam. Ia boleh meresap ke dalam jiwa. Lim Guan Eng menyedari perkara tersebut, sebab itu beliau menyindir para pemerhati dan perwakilan UMNO yang berhimpun di Dewan Merdeka pada 27 November dulu apabila ramai yang mengalirkan air mata setiap kali Presiden UMNO berucap. Dia tahu air mata tersebut menggambarkan betapa sayangnya ahli UMNO terhadap Presidennya.
 
Beberapa hari yang lalu Lim Guan Eng sendiri menjadi sebak dan menangis ketika menyampaikan ucapannya. Dia juga terkena badi menangis. Apa motif  kesedihannya sukar difahami. Ingatkan dia sahaja, rupanya tidak.
 
Bapanya Lim Kit Siang juga menjadi sebak dan sedih dikala menerima keputusan pemilihan 20 orang ke Jawatankuasa Pusat DAP. LKS sedih kerana tidak ada macai atau pemimpin Melayu yang dimenangkan oleh perwakilan DAP yang majoritinya Cina.
 
KS bertambah sedih apabila wakil-wakil dari Sabah dan Sarawak juga tidak ada yang menang dan ini menyukarkan pihak DAP pusat untuk memujuk orang Sabah dan Sarawak.
 
Tidak lama dulu, juga kelihatan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Raja Nong Chik, dikala meninggalkan suatau majlis kelihatan teresak-esak menangis dan terpaksa ditenangkan oleh pembantunya. Sebabnya dia mungkin terlalu gembira melihat rumah penduduk Kerinchi yang indah dan cantik yang menggantikan flat lama Kerinchi.
 
Nik Aziz Nik Mat pernah menangis dan mengalirkan air mata dikala berdoa di khalayak ramai. Perbuatan itu tentunya meruntun hati pengikutnya dan menaikkan 'sahamnya'
 
  Apa Masalahnya Gelar Nik Aziz Nabi?
 
Tun Mahathir pernah menangis dikala mengumumkan perletakan jawatannya sebagai Presiden UMNO dan sebagai Perdana Menteri pada tahun 2002. Ketika itu Dewan Merdeka menjadi kacau bilau dan airmata tersebut menyelamatkan beliau dan UMNO kerana sekurang-kurangnya beliau kekal untuk setahun lagi.
 
Itu di Malaysia. Semalam kita lihat pula Presiden Obama mengalirkan air mata dikala berucap menyampaikan takziah kepada mangsa amukan di sekolah tadika Sandy.
 
Semasa Taufan Sandy melanda dan membawa kemusnahan yang bernilai sehingga RM600 billion Baracck Obama tidak menangis. Namun apabila Adam mengamuk dan membunuh 28 orang termasuk  20 orang kanak-kanak di Sekolah Tadika Sandy, jiwa kental Obama terusik juga. Dia sedih dan dia menangis. Berlakonkah dia?? Entahlah.
 
Obama berjanji untuk menghentikan semua itu dengan serta merta. Dia bertekad untuk melihat semula undang-undang pemilikan senjata api oleh rakyatnya. Dia benar2 sedih melihat anak-anak kecil Amerika terkulai layu dibunuh kejam, dimana ada yang dadanya ditembusi oleh 2 atau 3 butir peluru.
 
Sebelum itu semasa di Bangkok di sebelah Yinluck yang tersenyum manis, Obama mengatakan dia bersetuju dengan semua tindakan Israel untuk menjaga keselamatan penduduknya waima beratus dan sejak berpuluh tahun dahulu beribu anak-anak kecil Palestine yang terkulai layu, dibunuh dengan kejam oleh askar Zionis. Tedapat anak Palestine yang putus leher, terkeluar otak, terbelah muka, perut yang terburai, namun itu semua tidak sedikitpun menyintuh hati nurani Obama. Apalah salahnya dia merasakan sedikit penderitaan anak-anak Palestine seperti mana dia terasa ketika melihat anak-anak di Sekolah Sandy dibunuh dengan kejam.
 
Anak Palestine, tembuk perutnya, meninggal, namun tetap tersenyum. Ini tidak mampu mengguris hati Obama..
 
 
Jokiden pernah menangis. Bila perlu dan bila jiwa terusik Jokiden pasti menangis. Itu sudah lumrah. Jokiden tidak berlakun.. Ketika menonton video di youtube Ngah Kor Ming membaca surah suci Al-Quran dengan tunggang-langgang tanpa di tegur oleh Nik Aziz dalam satu majlis ceramah Pakatan, airmata Jokiden mengalir tanpa sedar.
 
Eh ramai yang menangis ni timbul pula pertanyaan bila pula Nuar Brahim ni nak menangis??? Jikalah Nuar Brahim ni menangis dikhalayak ramai, keluar pula TV dan ditonton oleh berjuta rakyat, kesannya tentu mendalam.
 
Mau beribu orang akan mengikut dia menangis. Mau mati akal semua musuh-musuh politiknya. Silap hari bulan jika Nuar mengalirkan air mata, mau terbalik sokongan kepada beliau. Tanpa airmatapun dia mampu mengekalkan momentum politiknya, apa lagi dengan rembesan airmata.. Bimbang Jokiden memikirkan kesannya.
 
Apakah dia bersedia untuk menagis sebaik sahaja Parlimen dibubarkan atau apakah dia akan menagis selepas keputusan pilihanraya umum ke 13 diketahui..?? Sama-sama kita nantikan. 
 
 
 
Hampir nangis!!! Dalam Google ada 27 juta gambar Nuar, tapi tak ada gambar nangis.
 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN.

Sunday, December 16, 2012

Hai Ya Susah Mau Cakap Ooo..


 
 
Selesai sudah konvensyen DAP yang menyaksikan parti chauvinis Cina ini kekal dengan sentimen kecinaannya. Tiada calun-calun Melayu yang berjaya meraih kemenangan dan mendapat tempat dalam saf kepimpinan DAP. Mungkin ada perlantikan seorang dua nanti sebagai tindakan untuk mengaburi mata atau untuk 'mengambil hati.'
 
Selepas ini nanti akan kita dengar beberapa hujah pakatan terutamanya daripada mereka yang berketurunan Melayu tetapi mencuba untuk berjuang menerusi parti DAP. Sudah tentu mereka mempunyai pandangan tersendiri. Sudah tentu mereka tidak akan berkecil hati dan sudah tentu mereka akan berusaha untuk mendapatkan tempat pula sebagai calun boneka dalam PRU13 kelak.
 
Secara logiknya memang tidak patutpun pemimpin Melayu yang menjadi ahli DAP mendapat kemenagan dalam pemilihan parti tersebut. Mereka tidak sepatutnya berada dalam barisan kepimpinan. Setakat untuk menjadi macai dibolehkan. Untuk membuat dasar usah harapalah.
 
DAP mempunyai agenda yang tersendiri dalam percaturan politik di tanah air kita ini. Ada yang diketahui dan ada yang tersembunyi. Ada yang tersirat dan ada yang tersurat. Ada yang boleh difahami dan ada yang tidak mampu untuk difahami. Ada yang mereka boleh perbincangkan secara umum dan ada yang mereka terpaksa berbincang sesama senidri.
 
DAP dulu, kini dan selamanya tidak menyenangi perkembangan Islam di negara ini. Mana mungkin disaat DAP hendak mengatur strategi untuk melemahkan Islam dan membuat perancangan jangka panjang ianya turut disertai oleh Orang Melayu..
 
Orang Melayu tidak kira apa ideologi politiknya, tetap akan merasa sensitif apabila agama mereka disentuh dengan cara yang tidak baik, tidak sopan, tidak manis apalagi bertujuan untuk melemahkan agama mereka.
 
Sudah pasti sekiranya ada pemimpin Melayu dalam saf kepimpinan DAP dikala agamanya, bangsanya dan keturunanya dikutuk dan dihina secara melampau oleh bangsa lain, telinganya pasti merah dan tindakannya mungkin berlainan.
 
Tanpa ada wakil Orang Melayu dalam Jawatankuasa Pusat DAP, maka memudahkan mereka untuk berbincang, bermesyuarat dan merangka pelan tindakan.  Walau macammana liberal sekalipun pemikiran pemimpin Melayu yang menyertai DAP, mereka tidak akan dapat menerima sekiranya agama mereka dipersendakan.
 

Ini yang berlaku kepada beberapa orang seperti saudara Razali yang pernah bersama DAP, akhirnya terpaksa melarikan diri kerana tidak tahan dengan perancangan sulit yang menjurus untuk menjahanamkan bangsanya. Dia cabut dan dia mendedahkan banyak rahsia. Namun biasalah akan ada orang lain, bangsa Melayu yang sudi menjadi ahli DAP.
 
 
 "Perlukan bantuan.. jgn lupo esok bantu ese plak, gunokan mulut laser you tu"  
 

1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN.

Cerita Lucu Di Pagi Minggu... 
Macam zaman dulu-dulu ni..

Kenyataan Presiden Perkasa ini seperti yang dilaporkan oleh akhbar amat menarik untuk direnungkan. Malah kita boleh juga ketawa jika kita mahu.
 
Beria-ia dia nak menyokong UMNO/BN, nak mempastikan supaya BN memperolehi majoriti dua pertiga dalam PRU13 akan datang.
 
 
KUALA LUMPUR 15 Dis. - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) hari ini berbaiah atau berikrar membantu Barisan Nasional (BN) mendapatkan kemenangan majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum akan datang demi mengukuhkan kerajaan sedia ada seterusnya menjamin kelangsungan bangsa dan negara.
 
Ikrar itu dilafazkan kira-kira 10,000 ahli Perkasa diketuai Presidennya, Datuk Ibrahim Ali dalam Perhimpunan Agung Ketiga pertubuhan tersebut di Padang Astaka Taman Tasik Titiwangsa di sini hari ini.
 
Turut serta timbalan presiden, Datuk Abdul Rahman Abu Bakar.


Jiwa dan semangatnya tetap membara untuk membela nasib Orang Melayu, menjaga kedaulatan institusi raja dan mempertabatkan Agama Islam. Dalam hal ini dia sememangnya konsisten sejak dari dulu lagi.
 
Dalam hal tertentu dia di lihat sebagai oportunis terutamanya berkaitan dengan bertanding dalam mana-mana PRU. Beliau pernah mendapat pelbagai gelaran oleh musuh-musuh politik beliau seperti gelaran 'katak'
 
Datuk Ibrahim Ali bijak mencari dan menghidu peluang. Di saat dia bersungguh-sungguh untuk membantu kemenangan BN, dia juga tidak menolak untuk bekerjasama dengan mana-mana parti samada PKR atau Pas dalam membantu beliau mencapai cita-citanya untuk mempertahankan kerusi Parlimen Pasir Mas.
 
Penyokong tegar beliau memang sudah sedia untuk timbul dan tenggelam bersama beliau di sana. Dengan sedikit bantuan daripada mana-mana pihak lain samada UMNO, Pas atau PKR beliau rasanya mungkin menang dengan selesa juga kali ini.
 
Pas yang merasakan terpukul dengan tindakan beliau selepas PRU13 rasanya sudah serik untuk membantu atau memberikan laluan mudah kepadanya kali ini. Perkara ini pernah diungkit-ungkit oleh Nik Aziz beberapa kali.
 
PKR mungkin bersedia membantu beliau jika kena dengan rundingannya. Nuar Brahim rasanya juga tidak keberatan untuk bekerjasama dengan beliau kerana bagi Nuar matlamat lebih penting daripada hal-hal yang lain.
 
Apapun yang terbaik mungkin ialah beliau mendapat kerjasama daripada UMNO/BN. Lagipun beliau sudah berterus terang dan sudah membuka laluan tanpa segan silu. Kita tunggu juga langkah seterusnya daripada seorang lagi anak Ali iaitu Datuk Dr Hassan Ali.
 

Ibrahim Ali akan pertahan kerusi Pasir Mas

 
KUALA LUMPUR 15 Dis. - Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali akan mempertahankan kerusi itu dalam pilihan raya umum akan datang namun belum menentukan untuk bertanding di bawah lambang parti politik tertentu.
 
Menurutnya, beliau bersedia bertanding sama ada di bawah Pas seperti dalam Pilihan Raya Umum 2008 atau di bawah lambang parti lain seperti UMNO.
 
Sehubungan itu, katanya, beliau masih mengharapkan sokongan semua pihak sama ada daripada UMNO serta Barisan Nasional (BN) atau Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi membantunya memenangi semula kerusi itu.
 
"Saya bersedia berbincang dengan mana-mana parti politik yang sedia menawarkan saya bertanding di bawah lambang parti mereka dalam pilihan raya umum nanti.
 
"Saya mahu meneruskan khidmat dengan penduduk Pasir Mas dan yakin khidmat saya lebih baik daripada ramai pemimpin parti politik tertentu," katanya.

 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN.

DAP Akhirnya Merajuk...


Mengacau betul.. orang nak berkonvensyen dia pulak nak berdemo..
 
 
  Bos tetap duduk walaupun yang lain kena berdiriiiiii!!!!

Ke mana menghilangnya pemimpin-pemimpin kanan pakatan kerana tidak langsung menunjukkan muka dalam Konvensyen DAP yang diadakan pada hari ini.
 
Mana Presiden PKR, mana Presiden Pas dan mana Ketua Umum lantikkan sendiri.??? Mana??? Saja kot tidak mahu dilihat oleh masyarakat Melayu bahawa mereka kelihatan terlalu menghormati DAP.
 
Cukup ke sekadar menghantar wakil sahaja?? PKR melalui Timbalan Ketua Menteri dan Pas oleh Setiausaha Agung sahaja.
 
Nuar entah ke mana. Hj Hadi dan Pok Nik berada di Terengganu dalam majlis perdana jelajah entah apa-apa Pas nak ganti UMNO kononnya..
 
DAP mungkin merajuk sakan apabila perhimpunan parti mereka tidak dihadiri oleh pemimpin rakan sekongkolan mereka. Oleh kerana terlalu merajuk mungkin menyebabkan Setia Agungnya tanpa segan silu menuntut tambahan kerusi untuk ditandingi dalam PRU13 kelak.
 
Tanpa kehadiran Hj Hadi di saf hadapan Karpal Singki mengambil kesempatan untuk terus menghina ahli-ahli akar umbi Pas iaitu dia tetap mahukan Nuar Brahim menjadi Perdana Menteri dan bukannya Hj Hadi. Dalam ertikata lain "Hj Hadi tidak layak.. tak fahamkah..??"
 
Semalan Penganjur Konvensyen Terresa K menjelaskan keahlian DAP sekarang telah mencecah 150,000 orang. Alah ciputnya tak sampai setengah ahli puteri UMNO, itu yang ada hati nak kerusi lebih, itu yang nak mewakili majoriti rakyat Malaysia 28 juta orang, itu yang beria-ia nak ke Putrajaya?? Ish..ish.. 
 
Ingatkan ahli DAP ni ramai sangat, mencecah jutaan orang bagi mewakili tiga bangsa terbesar Cina, India dan Melayu.. Apapun tahniah kepada Ngeh walaupun tempat terakhir tetapi tetap tersenarai.
 
Tanpa pendekatan rasis dalam PRU13 kelak DAP pasti tidak akan ke mana. Tengoklah nanti. Lagi kisah merajuk di sini
 
 
 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN.