Wednesday, November 7, 2012

Mitt Romney Kalah......Ini Memberi Petunjuk Bahawa..

 
Kemenangan Barack Obama sebagai Presiden Amerika untuk penggal kedua mungkin merupakan petanda bahawa BN juga akan menang besar dalam PRU13 kelak. Apa yang tidak disebut dan dituduh oleh Mitt Romney terhadap Obama dalam kempennya, namun rakyat Amerika tetap memilih Obama untuk mengetuai mereka.
 
Yang mengkagumkan rakyat Amerika keluar mengundi dengan penuh semangat dan sanggup berbaris panjang dan sehingga 4 ke 5 jam. Bukan tidak ada masalah, pelbagai kerumitan timbul, namun mereka masih teruja untuk keluar mengundi.
 
Taufan Sandy tidak langsung dijadikan alasan untuk tidak keluar membuang undi. Mesin-mesin yang rosak juga diterima seadanya dan rakyat Amerika tetap menjalankan tanggung-jawab sebagai pemilih setelah berlaku kempen yang paling sengit yang melibatkan perbelanjaan paling besar dalam sejarah iaitu RM6 billion untuk kedua-dua calun.


 

Mampukah Nuar Brahim selepas kalah dalam PRU13 kelak mengeluarkan kata-kata seperti yang dikeluarkan oleh Romney di bawah:
 
.Romney conceded in Boston in an earlier speech around 1 AM ET. "Like so many of you, Paul [Ryan] and I have left everything on the field. We have given our all to this campaign," Romney said. "I so wish that I had been able to fulfill your hopes to lead your country in another direction. But the nation chose another leader." Romney congratulated the president and his campaign on their victory.
 
Atau Nuar Brahim akan memilih untuk meroyan seperti yang dilakukan oleh Donald Trump seperti di bawah:
 

Ini kata-kata PM:

“I extend my congratulations to President Obama on his re-election to office. In winning this historic election, the President has a unique opportunity to realise his vision for the United States.

“I had the honour of meeting the President during his first term and we vowed to develop the growing partnership between our nations. This relationship has strengthened and I hope that it will continue to do so in future years so that we can maintain regional peace, stability and prosperity for our people.

“It is my hope that President Obama will continue in his efforts to foster understanding and respect between the United States and Muslims around the world. Many Malaysians enthusiastically followed the presidential election campaign – and as a moderate Muslim nation, Malaysia stands ready to help the United States as it seeks to better engage with those of Islamic faith.”

 

Tuesday, November 6, 2012

Dah Agak Dah...

 
Kalaulah D Ibrahim Ali menari begini, dalam rumahpun akan disalak oleh pencacai pakatan..
 
 
Dengan prestrasi yang merudum sebagai Ahli Parlimen di Lembah Pantai, Nurul Izzah akhirnya terpaksa mencari sesuatu untuk mendapatkan liputan meluas dalam media arus perdana dan media puak pakatan.
 
Dengan penampilan Raja Nong Chik yang mesra rakyat dan mendapat sokongan DS Shahrizat, Nurul Izzzahhhhh sudah terbayang kerusi empuk Lembah Pantai bakal melayang kepada UMNO?BN dalam PRU13 kelak.
 
Cari punya cari, maka secara tidak sengaja terkeluarlah dari mulut dia bahawa Orang Melayu juga bebas memilih agama mereka.
 
Jokiden ulangi sesuatu yang spontan seperti Karpal Sinki dalam ucapannya mengatakan keinginan dia untuk melihat Lim Guan Eng menjadi Perdana Menteri yang terkeluar dari mulut penututnya adalah sesuatu yang datang dari hati. Lalu kenyataan Izzahh ini adalah dari hati beliau.
 
Dia berkata begitu mungkin untuk mengambil hati penganut agama lain supaya melihat dia sebagai seorang yang cukup liberal untuk menjadi pemimpin di Malaysia ini. Dia sedar seperti juga Ahli Parlimen Kelana Jaya, kemenagan dia di Lembah Pantai adalah secara tidak sengaja, fluke.
 
Dia bukan seorang tokoh yang sepatutnya mampu mengalahkan DS Shahrizat ketika itu. Dia calun payung terjun. Rakyat Malaysia ketika itu tengah bengkak hati dengan pelbagai isu, menuju ke peti undi dengan niat untuk mengajar UMNO/BN, maka hasilnya beberapa calun separuh masak dari pembangkang telah berjaya menjadi MP. Itu dulu.
 
Kini keadaan telah semakin baik dan pulih. Dalam tempoh tiga tahun menerajui negara kebolehan dan kemampuan DS Mohd Najib telah teruji, diakui oleh dunia dan diakui oleh kawan dan lawan. Jika sebahagian rakyat di ketika awal beliau mengambil alih teraju negara pada 2009 dahulu berasa skeptikal, kini tidak lagi. Rakyat teruja dengan semangat kental beliau, dengan kebijaksanan beliau dan kesabaran beliau dalam menghadapi kemelut yang gawat ini. Beliau sesungguhnya telah berjaya.
 
Kejayaan terpenting beliau ialah menjaga Malaysia daripada terjatuh ke lembah kemelesetan ekonomi seperti yang dialami oleh kebanyakan negara lain di dunia ini. Beliau mendapat A+++ dalam hal ini.
 
Tranformasi politik beliau amat mengkagumkan. Orang Melayu telah lebih 65% kembali kepada UMNO. Kepada beliau disandarkan keyakinan dan harapan. Ini semua membuatkan pembangkang terutamanya Nurul Izzah terus meroyan. Tarian dia menjadi sumbang..
 
Menyedari bahawa kenyataannya mengundang reaksi negatif daripada pelbagai pihak maka Nurul Izzah seperti bapanya juga mulalah cuba menyalahkan pihak lain. Yang biasa ialah pihak media arus perdana, Utusan dan TV3 berniat jahat, membuat fitnah, tersalah lapur dan bla..bla..bla..
 
Untuk menaikan laggi darjah kebenaran dia maka timbullah tindakan untuk menyaman pihak itu dan ini. Tujuannya supaya mahkamah melarang isu mulut celupar dia daripada terus diperbincangkan. Dalam erti kata lain hendak menyekat kebebasan bersuara oranglah.. Dia sahaja yang mahukan kebebasan..
 
Apapun 'wake up call' seperti yang disarankan oleh blogger pro BN tidak perlu dipandang sepi terutamanya poster-poster kecil Wan Jijah yang mula menembusi pasaran. 


"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Monday, November 5, 2012

Pukul Anak Sindir Menantu... Akulah Yang Layak Jadi PM..

 
Ingat dulu Gus Dur pun uruskan negara melalui mimpi..
 
 
Kadang kala pencacai pakatan haram ni bukan faham sangat dengan bahasa-bahasa kiasan ini. Namun untuk menjaga hati pihak tertentu, bahasa kiasan terpaksa juga digunakan. Orang guna malaikat dan syaitan pun dia orang tak faham atau buat-buat tak faham. Tetapi jika dikatakan seseorang itu macam malaikat.. mungkin ramai yang faham.
 
Presiden PAS Hj Hadi Awang yang diharapkan menjadi faktor penarik pendengar supaya datang beramai-ramai ke Karnival Himpunan Kebangkitan Rakyat di Seremban Jaya pada Sabtu lepas juga tidak ketinggalan suka sangat menggunakan bahasa sindiran untuk menyatakan sesuatu maksud dia. Baca di sini dan sini
 
Pada Jumaat lepas Presiden yang bertimbalkan Mat Sabu ni, dikatakan jika parti mengarahkan dia bertanding di Pekan, maka dia bersedia. Ikut kehendak parti. Parti itu siapa?, ketua parti siapa?. Ini cakap budak-budak.
 
Itu yang kita nampak tersurat. Apa pula yang tersirat dibenak Hj Hadi ini sekiranya benar dia hendak menyabung nyawa atau 'menyerahkan tengkuknya'( Hah inipun peribahasa ni) dengan pergi bertanding di Parlimen Pekan melawan Perdana Menteri.
 
Lim Kit Siang pernah cuba dulu menyerahkan tengkuknya di kawasan Khoo Soo Koon. Mat Sabupun pernah menyerahkan tengkuknya di Permatang Pauh melawan Nuar Brahim ketika itu. Jadi bukan sesuatu yang baru jika gimik begini dilakukan.
 
Pelbagai cara orang hendak menjadi hero. Hj Hadi akan tewas dengan calun muda di PRU13 ini jika bertanding di Parlimen Marang. Daripada kalah kepada budak hingusan lebih baik kalah sebagai 'anak jantan' kepada Perdana Menteri.
 
Namun yang tersirat mungkin ialah, Hj Hadi telah diyakinkan oleh Nuar bahawa pakatan haram akan menang dalam PRU13 nanti dan mereka akan ke Putra Jaya. Hj Hadi juga akan menang di Pekan. Lalu Hj Hadi ingin memberi mesej awal kepada Nuar atau Lim Guan Eng bahawa yang layak menjadi Perdana Menteri ialah dia dan bukanya Nuar atau Guan Eng kerana dia berjaya mengalahkan PM.
 
Mungkin juga Hj Hadi ingin mengakhiri karier politiknya sebagai jagoan, alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Ish..ish kang ada juga yang tak faham peribahasa kang.
 
Dia tidak rugi apa-apa, duit banyak dah, pencen ADUN ada, pencen Parlimen ada, pencen Menteri Besar ada.. tak heran kalau kalah bertanding di Pekan. Makan tak habis..
 
Tidak beberpa lama dahulu Hj Hadi ada mengatakan dia tidak mahu lagi bertanding dalam PRU13 nanti. Ramailah yang memujuk dia apabila kenyataan itu dikeluarkan. Ramai juga yang berpendapat ketika itu dia sebenarnya menyindir Nik Aziz, supaya berundur sahaja dan serahkan kepimpinan kepada orang yang lebih muda.. Entahlah.. Kadang-kadang cakap pemimpin pembangkang ni bukan boleh dipercayai sangat.. Maklumlah berjanji bukan untuk ditepati atau bersetuju untuk tidak bersetuju.. Ish..ish..ish..

Pesan Jokiden kepada Tuan Guru Hadi Awang ialah, cuba hayati tulisan Sasterawan Negara Usman Awang dalam novel beliau dimana beliau pernah menulis.. "Tak ado kojo caghi kojo, ado kojo tocongang-congang.."

Nuar Brahim elok jika berani bertanding di Parlimen Teluk Kemang melawan Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad... Ada berani????
 
"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

Sunday, November 4, 2012

Wahai Rakyat NSDK, Kenapalah Tak Mahu Bangkit Niiii???

 
 
 
 
 
 
 
Poster dan banner atau kain rentang di pasang sejauh berpuluh kilometer. Sehingga ke Bayai Serting dan Batu Kikir. Semasa Jokiden pulang ke kampung untuk menziarahi ahli keluarga yang meninggal, Jokiden dapat saksikan kain rentang terbentang di Batu Kikir, meminta rakyat NSDK datang beramai-ramai ke Seremban Jaya untuk mendengar coloteh Nuar, Hj Hadi dan Kit Siang.
 
Gambar tiga pemimpin hebat pembangkang ini menghiasi poster-poster mereka. Mereka ini dijadikan 'crowd puller' kepada 'Karnival Himpunan Kebangkitan Rakyat' ini. Membaca posteri inipun rakyat sudah menyampah, sikit-sikit rakyat, sikit-sikit rakyat.. dulu bolehlah hati nurani dan jiwa rakyat dimainkan atau disentuh dengan ayat-ayat 'rakyat' tersebut. Kini rakyat dah bukak mata luas-luas, susah dah mereka nak perbodohkan rakyat ni.
 
Konsep ala-ala Jom Heboh atau Sure Heboh ni diguna pakai oleh puak pakatan haram ini, kononya untuk menunjukan kebangkitan rakyat dalam usaha untuk menumbangkan kerajaan UMNO/BN.
 
Tidak ada cerita baru yang dibangkitkan dalam perhimpunan ini, semuanya cerita lama tidak kira siapa yang berucap samada Mat Sabu, Kit Siang, Hadi Awang mahupun Nuar Brahim.
 
Di Seremban, mungkin juga di tempat-tempat lain sejak dua tiga hari ini hujan selalu turun dengan lebat dari tengah hari membawa ke malam.
 
Disamping Karnival Himpunan Kebangkitan Rakyat ini terdapat lagi satu acara di Padang MPS iaitu Konsert Perpaduan yang dihadiri oleh antaranya Hattan, Nabil dan Katay.
 
Jokiden sempat hadir dalam kedua-dua acara 'besar' ini dan rumusan Jokiden sepintas lalu ialah kedua-dua acara ini gagal menghimpunkan orang ramai. Entah dimana silapnya tiada siapa tahu. Promosi ada, namun kehadiran amat mengecewakan.
 
Ada blog dan fb yang melapurkan bahawa di Karnival Himpunan Kebangkitan Rakyat kehadiran rakyat mencecah 30,000 orang, 20,000 orang, 10,000 orang, 5,000 orang dan 3,000 orang. BH lagi hebat dengan mengatakan kerusi lebih banyak daripada orang.
 
Apapun daripada penilaian Jokiden yang tidak beberpa arif tentang crowd ini, kehadiran adalah sekitar 2,000 orang sahaja. Konvoi dari luar memang ramai sejak tengah hari lagi.
 
Tokoh-tokoh besar dari puak pembangkang memang ramai yang hadir dari siang hingga ke malam. Ternyata rakyat NSDK tidak teruja untuk mendengar celoteh Nuar, Hj Hadi dan Kit Siang. Mereka mungkin perlu mencari tokoh lain sebagai 'crowd puller' selepas ini. Mereka mungkin perlukan Nik Aziz dalam setiap program yang mereka anjurkan, jika tidak mereka akan GAGAL!!!
 
Nampaknya seperti yang Jokiden selalu tulis dalam blog ini Negeri Adat Perpatih ini akan kekal dalam tangan UMNO/BN. Gigit jari jelah puak pakatan ni.
  
  
"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.