Thursday, March 28, 2013

Tidak Ada Tokoh, Takut Kalah Atau Tamak Haloba...


 
 
 
Wajarkah seorang YB berperangai begini???
 
 
Ini bukan kisah baru atau cerita baru. Ini sebenarnya telah menjadi amalan puak pakatan di mana para pemimpin mereka akan bertanding lebih daripada satu kerusi.
 
Di dalam UMNO/BN perkara ini pernah juga terjadi seperti di Kelantan, Sabah dan Sarawak, namun ia tidaklah menjadi amalan atau tradisi parti. Seboleh mungkin dan jika tidak ada sebab-sebab yang kukuh UMNO/BN selalunya tidak membenarkan ahlinya bertanding dua kerusi serentak DUN dan Parlimen.
 
Namun bertanding lebih daripada satu kerusi ini bagi individu tertentu telah menjadi asam garam dalam DAP. Jika tidak pemimpinnya bertanding du kerusi maka anak bini pula di bawa masuk. Memualkan tetapi apa nak buat. Sekiranya dibenarkan oleh Perlembagaan mungkin juga puak-puak DAP ini membenarkan pemimpinnya bertanding 7 lapan kerusi serentak.

Menjadi wakil kepada rakyat di banyak tempat atau kawasan, tidak menjadi masalah kepada puak pakatan kerana mereka bukanpun berniat untuk berkhidmat kepada rakyat. Pedulilah dengan rakyat. Tugas membela rakyat ini biar wakil parti kerajaan BN yang melakukannya. Mereka sekadar mahukan elaun semata-mata. Ada ke wakil pembangkang ni yang bersungguh-sungguh ingin berkhidmat atau membela nasib rakyat?? Ada ke?? Mana ada.

Perangai DAP ini suatu ketika ditiru juga oleh PAS terutamanya Tuan Presiden iaitu Hj Hadi Awang. Dia bertanding di lebih satu kerusi. Kerusi Parlimen dia mahu, kerusi negeri juga dia sapu. Kebajikan rakyat???? ada dia peduli??? Pembangunan di kawasan yang dia wakili, ada dia kisah???. Kalau wakil rakyat BN mengabaikan kawasan pandai pula dia melalak mengatakan makan gaji buta.

Patutlah mereka boleh bersekongkol, kerana perangai pemimpin PKR juga sama. Pemimpin tidak cukup dengan satu kerusi, mesti bertanding lebih.  Satu kawasan susah nak jaga, inikan pula dua kawasan. Tetapi apa nak kisah sebab mereka boleh menghalakan segala kegagalan pembelaan nasib rakyat tersebut kepada BN. Biar UMNO/BN yang memikulnya.

Rakyat patut menghukum pemimpin yang sedemikian. Lim Guan Eng ialah ahli Parlimen dan ahli Dewan Undangan Negeri. Kemudian isterinya menjadi ahli Parlimen. Ayahnya juga menjadi ahli Parlimen. Ish..ish..ish.. habis ke dia je.

Karpal Singki anak beranak menerima elaun sebagai ADUN dan MP di Pulau Pinang dan di Selangor, tetapi menumpukan lebih kepada bidang guamannya untuk mengaut kekayaan dan membeli kereta mewah.

Ngeh dan Ngah jadi MP dan juga DUN di Perak. Loke sebagai MP dan juga DUN di Rasah, NSDK. Assmin Ali di Bukit Antarabangsa dan Gombak. Khalid gagap di Ijok dan Bandar Tun Razak. Nizar Lambai dua-dua dia sapu di Perak. Elaun MP dan DUN dia sekarang sama dengan gaji semasa dia menjadi Menteri Besar dahulu. Ramai lagilah jika hendak disenaraikan di sini.

Kenapa perkara ini berlaku di dalam pakatan yang sering mendakwa menjunjung demokrasi?? Demokrasi atau kuku besi sebenarnya??? Apakah mereka ini super hebat dan amat berkebolehan???

Atau mereka terpaksa bertanding lebih daripada satu kerusi kerana parti mereka sebenarnya amat kekurangan tokoh??? Mungkin juga kerana tokoh-tokoh yang berkaliber selalunya dipecat daripada parti jika mahu tunjuk pandai.

Atau pemimpin pakatan ini tidak yakin boleh menang di kawasan yang mereka tandingi. Mereka takut kalah dan melepas serta kempunan untuk menjadi YB. Sebab itu mereka menggunakan kuasa veto dan pengaruh mereka untuk membolot kerusi Parlimen dan kerusi DUN. Jika nasib baik menyebelahi mereka, mereka akan menang kedua-duanya.

Apa lagi alasan tentang amalan yang kurang beretika dikalangan pemimpin pakatan ini??? Mungkin jika kesemua alasan tersebut tidak boleh diguna pakai, maka sahlah tindakan mereka itu di dorong oleh sikap tamak haloba, mementingkan diri dan ingin membolot ke semuanya.

Dalam PRU13 rakyat jangan sesekali membenarkan perkara ini berlaku lagi. Tolak kesemua pemimpin pakatan supaya selepas ini mereka tidak sibuk lagi dan boleh kembali kepada meneruskan hobi lama masing-masing seperti memberikan kuliah subuh atau menjadi nelayan.     
 

 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA PAKATAN.
 

No comments:

Post a Comment