Friday, May 17, 2013

Datuk Ni Seorang Menteri Ke Atau Seorang Karyawan Tamu???

 
Gambar hiasan...

Membaca artikel Naib Presiden UMNO@Menteri Dalam Negeri yang baru di dalam ruangan Rencana Utusan Malaysia 16 Mei 2013, Jokiden bersetuju dengan setiap patah yang beliau coretkan. Ini bermakna beliau sendiri tidak bersetuju dengan agenda Nuar serta pengikutnya yang turun ke jalan raya untuk membuat protes tentang keputusan PRU13.
 
Terkini sebagai seorang Menteri yang diberikan amanah oleh Perdana Menteri dan rakyat untuk menjaga keselamatan negara dan ketenteraman awam, kita ingin melihat apakah tindakan beliau selepas ini nanti.
 
Beliau bertanggung-jawab dalam mempastikan keadaan sentiasa aman dan tenteram dan kehidupan harian rakyat tidak terganggu gugat dengan ancaman puak yang kalah dalam PRU13 lalu khususnya oleh Nuar Brahim.
 
Beliau tidak boleh mengatakan tidak tahu menahu dengan apa yang berlaku di depan mata. Atau beliau tidak boleh mendakwa, belum mempunyai bukti kukuh untuk menangkap seterusnya mendakwa Nuar dan koncu-koncunya di mahkamah kerana berdasarkan huraian beliau di dalam rencana yang beliau tulis beliau jelas memahami situasi yang diwujudkan oleh puak-puak pakatan ini.
 
Beliau tidak boleh mendakwa sedang memantau situasi dan pergerakan Nuar kerana beliau sendiri amat arif dengan apa yang sedang berlaku di hadapan mata beliau. Mungkin beliau perlu mengambil sikap berhati-hati namun sekiranya beliau gagal bertindak, pastilah rakyat akan mengatakan bahawa beliau tidak ada bezanya dengan rakan Naib Presiden yang beliau gantikan di KDN.
 
Rasanya mesej jelas rakyat ialah mahukan kerajaan bertindak dan mahukan kumpulan yang kalah akur dengan kehendak majoriti rakyat yang memilih BN untuk terus berkuasa, walaupun di negeri tertentu undi popular memihak kepada pakatan.
 
Atau Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berpendapat rencana tersebut beliau tulis sebelum mendapat petunjuk daripada Perdana Menteri untuk melantiknya sebagai Menteri Dalam Negeri menggantikan Datuk Seri Hishamuddin. Jika benar begitu apakah beliau ingin menarik kembali rencana yang beliau tulis tersebut daripada Utusan Malaysia.
 
Rakyat sedang memerhati dan menunggu tindakan Datuk Seri. Bertindaklah dan cegahlah sebelum parah. Rakyat di belakang Datuk Seri.
 

Perhimpunan haram sebab tak terima hakikat gagal kuasai Putrajaya

 Penyokong pembangkang berhimpun di Stadium Kelana Jaya, baru-baru ini
 
 
DAKWAAN pembangkang yang menyatakan bahawa Barisan Nasional (BN) begitu terpukul dengan pencapaian Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) harus disanggah.
 
Pembangkang mendakwa BN hanya memperolehi 133 kerusi di Dewan Rakyat dan tidak dapat menguasai dua pertiga suara majoriti. Sedangkan BN hanya memerlukan 15 kerusi sahaja untuk memperolehinya.
 
Hakikatnya, pakatan pembangkang amat kecewa kerana kegagalan mereka untuk menguasai Pusat Pentadbiran Putrajaya. Pembangkang hanya memperolehi 89 kerusi Dewan Rakyat, biarpun mereka mencanangkan di seluruh dunia seolah-olah Putrajaya telah menjadi milik mereka sejak 5 Mei yang lalu.
 
Bagi menutupi kegagalan mereka, pembangkang mengadakan perhimpunan haram untuk menolak keputusan PRU-13 di peringkat pusat. Amat menghairankan, mereka tidak pula mempertikaikan keputusan pilihan raya untuk Dewan Undangan Negeri di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan.
 
Pengiktirafan dwi standard ini, malangnya diyakini secara membabi buta oleh pengikut tegar mereka. Mereka menggunakan alasan telah memperolehi undi popular sebanyak 51.78 peratus berbanding dengan pencapaian BN 48.22 peratus.
 
Mengikut laporan awal, daripada sejumlah 10,861,683 pengundi yang keluar membuang undi, pembangkang telah memperolehi 5,623,984 undi, manakala BN memperolehi 5,237,699 undi.
 
Jika pun benar pembangkang memperolehi kelebihan suara majoriti, namun ukuran yang digunakan pembangkang telah dimanipulasikan mengikut acuan list system atau single transferable vote.
 
Kaedah yang ditafsirkan oleh pembangkang hanya terpakai bagi negara-negara yang memilih ketua negara dan parti pemerintah secara sistem pilihan raya perwakilan bernisbah yang memperuntukkan kerusi berasaskan undi yang diterima.
 
Malaysia mewarisi sistem politik daripada United Kingdom dan kebanyakan negara Komanwel juga menggunakan sistem first past the post yang mana parti-parti politik yang bertanding di kawasan pilihan raya memilih hanya seorang wakil bagi setiap kawasan pengundian yang mengambil kira prinsip undi majoriti mudah.
 
Pemimpin-pemimpin parti pembangkang khususnya PKR dan DAP telah mengelirukan anak-anak muda Cina dan para pengikut yang buta politik untuk berpakaian serba hitam sebagai tanda protes terhadap keputusan PRU-13 yang dianggap memihak kepada mereka mengikut undi popular.
 
Jika golongan ini mahu menerima pakai list system atau single transferable vote seperti mana yang digunakan oleh negara-negara republik, sepatutnya mereka berhijrah ke negara-negara berkenaan untuk mempraktikkan kepercayaan politik mereka.
 
Malaysia bukan negara untuk menterjemahkan kepercayaan politik mereka, malah jika mereka benar-benar rakyat yang setia kepada negara ini, mereka hendaklah menerima sistem politik dan sistem membentuk kerajaan sedia ada seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
 
Mereka juga hendaklah mengakui hakikat kekalahan dan penolakan rakyat se bagaimana yang terdapat dalam sistem first past the post yang terpakai buat sekian lama di negara ini.
 
Perhimpunan haram yang dianjurkan secara road show hanya merupakan escapism untuk lari daripada menerima hakikat kegagalan pembangkang untuk menguasai Putrajaya.
 
Sebenarnya pembangkang terlalu yakin (over confident) dengan sokongan pengundi dan memanipulasikan pelbagai isu serta menabur janji palsu dalam manifesto yang mereka sendiri tahu tidak akan termampu untuk mereka laksanakan.
 
Pas pula sebaliknya, melalui kenyataan Presidennya, Abdul Hadi Awang telah mengakui keputusan PRU-13 dan menerima kenyataan atas keputusan yang dibuat oleh rakyat. Malah Pas tidak bersetuju dengan perhimpunan haram yang diadakan.
 
Rakyat semakin muak dengan gelagat beberapa pemimpin utama pembangkang yang mengheret anak-anak muda, terutamanya daripada keturunan Cina dengan penuh rasa kebencian dan menyemarakkan api perkauman dalam masyarakat majmuk yang selama ini dijalin rasa keharmonian.
 
Pembangkang turut mempertikaikan kewibawaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang kononnya memanipulasi undian. Ia merupakan tuduhan yang keterlaluan, sedangkan SPR telah menuruti sebahagian besar tuntutan mereka termasuk menggunakan dakwat kekal yang hanya digunakan oleh negara-negara dunia ketiga.
 
Malah di setiap pusat pengundian, setiap calon meletakkan wakil masing-masing sebagai polling agents untuk memantau proses pembuangan undi dan meletakkan counting agents semasa pengiraan undi dilakukan.
 
Pelbagai tuduhan yang tidak munasabah terus dilemparkan kepada SPR kerana pembangkang tidak mengakui hakikat kekalahan mereka, termasuk kononnya lampu terpadam ketika pengiraan undi dijalankan.
 
Jika tidak pandai menari, janganlah menuduh tanah tinggi rendah!
 
 
 
 

1 comment:

  1. saya tetap bersamu dato zahid..andaikata dato tumbang saya akan pastikan dato mendapat pembalasan yg setimpal..dato adalah harapan rakyat..jgn hampakan kami dato..

    ReplyDelete