Thursday, September 13, 2012

Berakhirnya Hari Raya Muncul Pula Pilihanraya...Aidilfitri sampai juga ke penghujungnya. Ribuan majlis berbuka puasa dan majlis jamuan Hari Raya di seluruh negara anjuran pelbagai pihak sampai juga ke titik nokhtahnya. Bukan sedikit perbelanjaan yang terlibat. Jika dicampur dengan pelbagai jenis bantuan yang dihulurkan dan persiapan menyambut ketibaan hari lebaran, jumlahnya sudah pasti berbillion ringgit. Ratusan ribuan peserta mengambil bahagian.
 
Majlis perayaan pada kali ini ternyata meriah dan mendapat sambutan di mana juga. Begitulah hebatnya Malaysia negara ku yang tercinta ini. Namun masih ada rakyat yang tidak selamat, masih ada rakyat yang menjerit tentang kezaliman kerajaan, masih ada rakyat yang mati kebuluran, masih ada rakyat yang merempat di bumi bertuah ini.
 
Berjuta warga asing berada di bumi bertuah ini untuk menumpang mencari rezeki yang melimpah ruah kurniaa Allah swt, namun masih ada rakyat yang mengatakan Malaysia ini tidak selamat. Pemimpin Malaysia tidak perihatin, ekonomi Malaysia hanya gimik dan retorik politik parti pemerintah. Malang sungguh menjadi pemimpin di negara yang aman damai ini.
 
Dua tiga orang serikandi yang dulu hidup dalam dunia penuh glamour dan kini cuba mengubah untung nasib hidup mereka dengan menyertai parti pembangkang, lantas dengan semberononya menuduh pemimpin yang ada pada hari ini rakus, tidak islamik, menindas rakyat dan bla..bla..bla.. Maka jadilah mereka pejuang hebat untuk rakyat dan mereka lupa menilai diri sendiri. Fatwa terkini dari salah seorang dari mereka ialah semua pemain bola sepak di negara ini tidak layak menjadi wali kerana memakai seluar pendek lebih dari tiga kali...adoiiii!!! Sedap mulut je dia. Agaknya kini dia siang dan malam asyik mentelaah kitab2 tersohor..
 
Jokiden ingin berkongsi suasana sambutan majlis berbuka puasa dan sambutan Majlis Hari Raya di NSDK negeri Jokiden. Semua pemimpin, Menteri Kabinet, Menteri Besar, Timbalan Menteri, EXCO, Ketua Bahagian, Jabatan-jabtan tertentu, NGO, Taman-taman perumahan dan komuniti tertentu tidak ketinggalan dalam penganjuran majlis-majlis tersebut. Rasanya pada hari hari Ahad ini adalah penutupnya.
 
 
 
 
 
 
 
Untuk menghadiri kesemua majlis tersebut amatlah mustahil kerana terlalu banyak. Para pemimpin terutamanya Menteri Besar mempunyai jadual yang amat padat dan sebulih-bulihnya beliau ingin memenuhi setiap jemputan.
 
Berdasarkan suasana sambutan yang begitu meriah dalam kesemua majlis tersebut, nyata rakyat di Negeri Sembilan berpuas hati dengan suasana politik dan pentadbiran di negeri ini. Adatlah terdapat seorang berdua yang suka menjadi kera sumbang dan asyik mencari salah silap orang dengan melupakan salah silap diri sendiri. Orang sebegini terdapat di seluruh dunia. Jangan kita kisah sangat.
 
 
 
 
 
 
 
Juga berdasarkan sambutan rakyat nampaknya pembangkang sekali lagi akan berputih mata untuk menawan Negeri Sembilan yang penuh beradat ini. Bolehlah kita simpulkan mereka hanya setakat angan-angan Mat Jenin.
 
Taburlah berapa banyak janji, naikkanlah berapa banyak papan iklan, buatlah beribu ceramah, rasanya Jokiden boleh kompemkan bahawa Negeri Sembilan tetap selamat dan kekal di bawah pemerintahan BN. Insyaallah.
 
Dari segi pembahagian kerusi, ternyata DAP mempunyai kelebihan di negeri ini. PAS dan PKR tidak akan cukup majoriti untuk mengetuai pentadbiran. Nak buat macam mana ibarat kain senteng, tarik ke atas nampak bawah, londehkan ke bawah nampak pusat. Tak cukup kain. Atau jawab pertanyaan Jokiden ini, apakah PAS boleh menang semua kerusi yang mereka tandingi kelak??????????
 
Ini diposkan oleh rakan ke wall fb Jokiden. Ontah apo yang nak diubah ea dek PAS ni ontahlah..Ontah apo yang nak di solamatkan ontahlah.. ese kurang paham..
 
Terdapat 12 janji yang mereka buat, tunaikan belum tentu maklumlah manifesto PRU tidak semestinya ditunaikan. Janji-janji tersebut menarik dan boleh memancing undi namun apabila membaca "Ubah sekarang, Selamatkan Malaysia" budak kocikpun togolak boguling-guling.. Onam juta rakyat asing mencari makan di sini dengan selamatnya, ado ko patut puak-puak pakatan ni mengatakan Malaysia tidak solamat.
 
Jika budak kecil ketawa terbahak-bahak, orang Cina ketawa sinis. Orang Amerika berpendapat politik pakatan ini tidak matang dan tidak berpijak dibumi nyata. Orang Singapura pula berpendapat tak ada isu lain ke yang pakatan ini nak jaja untuk meraih sokongan.
 
Berakhirnya Hari Raya bermakna munculnya Piliharaya. Jika PM membubarkan Dewan Rakyat pada bulan November ini, negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan telah sepakat, tidak akan membubarkan DUN mereka, kecuali Kelantan. Sebabnya mudah sahaja.. mereka TAKUT untuk menghadapi rakyat kerana banyak janji semasa kempen PRU12 dulu sehingga kini masih belum tertunai. Sebab itu jangan cepat sangat nak cakap besar.
 
Memerintah bukan semudah mengkritik. Berjanji memang mudah, namun untuk menunaikan payah. Sebab itu berpada-pada dalam berjanji, jangan terkatup bibir atas dengan bawah sudah terkeluar janji. Masa 4 atau 5 tahun bukannya lama sangat.
 
Semasa berkempen macam bertih digoreng terhambur segala macam tuduhan terhadap pemimpin UMNO/BN. Apabila mereka dapat tampuk kuasa rakyat dengan mudah dapat melihat segala macam kemungkaran yang mereka lakukan walaupun dulu itulah modal politik mereka.
 
Dalam masa empat tahun mereka lebih rakus dari UMNO/BN yang telah memerintah lebih 50 tahun. Dalam masa empat tahun mereka lebih gelojoh menghirup hasil bumi dan negara berbanding dengan kegelojohan UMNO/BN selama 50 tahun. Tender dan kontrak semua mereka sapu. Mereka tuduh UMNO/BN mengamalkan kroni, dalam masa empat tahun mereka lebih banyak kroni dari UMNO/BN.
 
Negeri yang kaya suatu waktu dulu, kini hampir muflis akibat ketidak cekapan mereka memerintah. Dulu mereka menelanjangkan segala salah laku pemimpin UMNO/BN kini mereka pula sedang ditelanjangkan untuk tontonan rakyat. 
 
Apa modal mereka sekarang??????? setelah satu persatu program Tranformasi Kerajaan berjalan dengan baik dan diterima dengan senang hati oleh rakyat. Maka berbaliklah mereka kepada isu persepsi, isu basi, isu Altantunya, isu SPR, isu hudud PAS, isu royalti dan isu polis... Kah..kah..kah.. rakyat sudah tidak termakan lagi dengan dakyah puak-puak pakatan ini.
  
 
"Orang gila lebih waras daripada orang tidak gila"  Mahpooozzz Bean.

No comments:

Post a Comment