Friday, April 20, 2012

HARGA SEBUAH KEJUJURAN... REZEKI JANGAN DITOLAK.. AKHIRNYA NELOOFA IKUT PULANG

Sambungan Cerita Tukang Kayu...

   

Seperti yang Jokiden janjikan cerita tukang kayu akan disambung sikit lagi.. Ikutinya seperti di bawah.

Sampai di rumah dengan siulan yang luar biasa si tukang kayu terus memanggil isterinya dan menunjukan kapak emas dan kapak perak yang dibawanya. "Kita dah kaya, kita kaya.." katnya sambil menyandarkan badan ke dinding rumahnya yang hapir reput tersebut. "Buek teh kaw..kaw..tarik" perintahnya kepada si isteri.

Isteri tukang kayu amat terkejut dengan apa yang dilihatnya dan dia hampir pengsan. "kau jangan pengsang, den tak todayo nak ngangkek kau doh, bodan kau tu macam badak... dah poie buek air" perintah si tukang kayu.

Isterinya dengan susah payah menuju ke belakang dan kembali dengan teh kaw yang diminta oleh suaminya. Si isteri bertanya banyak soalan bagaimana si tukang kayu memperolehi kapak emas dan kapak perak tersebut. Lalu si tukang kayu menceritakan dari mula hingga ke akhir akan peristiwa kapak besinya terjatuh ke dalam tasik dan muncul pari-pari membantunya. "sebab aku jujur dan ikhlas, balasannya tentulah berbaloi.." kata si tukang kayu bangga dan mengakhiri ceritanya.

Isterinya amat teruja dengan cerita si tukang kayu dan kebaikan hati pari-pari. Dia memujuk suaminya supaya membawa dia ke hutan untuk melihat tasik berkenaan dan kalau berpeluang untuk bertemu dengan pari-pari bagi mengucapkan terima kasih. Suaminya berkeras dan mahu membawanya dengan alasan jauh, jalan berbukit, semak samun dan dia ingin bercuti sehari dua daripada mencari kayu api. "Bodan kau tu bosa, susah masuk hutan tu..." katanya cuba mengelak. 

Isterinya terus mendesak dan akhirnya si tukang kayu terpaksa akur apabila isterinya telah mula meninggikan suara, silap hari bulan dia boleh seliuh tengkok jika isterinya meletakan tangannya yang besar itu di situ. "Oklah, ok.. esok solopeh subuh kito poie.." 

Dipendekan versi, esoknya menjelma juga, si tukang kayu dan isterinya dengan berbekalkan kuih kodok pisang dan teh kaw berjalan ke dalam hutan. Hampir satu jam mereka tiba di pinggir tasik yang luas itu. Terbeliak lagi mata si isteri pertama kali melihat tasik yang luas, cantik dan biru airnya. 

"Ooo di sinilah pari-pari tu duduk bang?" tanyanya. "Iyo.. kito boghonti rehat kojap..ponek ni" kata si tukang kayu sambil melabuhkan punggung  dan bersandar di sebatang pokok. Isterinya terus ke tepi tebing tasik kerana mempunyai perancangan tersendiri. Dia membawa gelang rotan miliknya dan ingin mencampakan ke dalam tasik dengan harapan pari-pari akan muncul dengan gelang perak dan gelang emas. Dia juga ingin jadi kaya.

"Jangan poie topi bona. baik-baik, licin tu, tobing tu cuuurram.." si tukang kayu menasihati isterinya. Belum sempat dia menghabiskan ayatnya tiba-tiba "gedebumww!!" si isteri telah terjatuh ke dalam tasik dan dalam sekelip mata lenyap dari pandangannya.

Si tukang kayu meraung sambil memukul-mukul tanah kerana isteri kesayangannya telah terjatuh ke dalam tasik dan tentulah lemas akhirnya. Lama dia termanggu di tepi tasik, mengharapkan pari-pari akan timbul membantunya.

Harapan tinggal harapan sehinggalah lewat senja si tukang kayu akhirnya putus harapan. Perlahan-lahan dia bangun dan dengan air mata yang masih mengalir dia mula mengatur langkah untuk kembali ke rumahnya.

Tiba-tiba bunyi ribut menderu dan air tasik berombak kuat macam dilanda tsunami. Pari-pari muncul dan segera menemui si tukang kayu. "Kenapa bersedih tukang kayu..apa yang terjadi?" tanyanya.

"Isteri saya pari-pari, terjatuh dalam tasik ni..sejak pagi tadi tak timbul-timbul aaa.. tu yo lah isteri yang ese ado." kata si tukang kayu, tersasul dalam loghat Negeri Sembilan nya. "Ese dah laghang dio datang sini, dio nak ikut yo, nak jumpo ngan pari-pari, ese laghang dio poie kek topi tobing, dio poie yo.. tolonglah aa" Si tukang kayu terus merayu.

"Ooo jangan bimbang, biar saya cari..tunggu!!!" kata pari-pari lalu menyelam ke dasar tasik. Beberapa saat kemudian dia muncul kembali sambil mendukung sekujur tubuh yang kaku dan membawanya kepada si tukang kayu. " Inikah isteri kamu tukang kayu, nah ambillah.. dia masih pengsan ni, kejap lagi dia akan sedar.." kata pari-pari.

Si tukang kayu melihat tubuh yang kaku tersebut dengan mata yang terbeliak, ke atas ke bawah, tanpa dapat berkata-kata.

"Inikah isteri kamu?? nah ambilah.."
 
 Lama dia baru menyedari bahawa itu wajah Neloofa. "mak oii lawa ea.." bisik hati kecilnya. "Kenapa terdiam tukang kayu, kalau dia isteri kamu ambillah.." sergah pari-pari. "Iya..iiyyyaaa, iiaa, dia isteri ese...iyo dio bini sei.." katanya mula gagap.

"Baiklah.." kata pari-pari dan meletakan tubuh tersebut di sebelah tukang kayu. Kemudia dia terus hilang ke dalam tasik disertai bunyi ribut yang lebih kuat.

Si tukang kayu merenung tanpa puas kepada wajah di sebelahnya sambil menunggu 'isterinya' itu tersedar. Bermacam-macam fikiran datang dalam hatinya, terutamanya penerimaan masyarkat kampung nanti apabila dia membawa pulang isteri yang jelita. Persepsi masyarkat desa tentunya sukar menerima kenyataan yang dia mendapat isteri cantik dari tasik. tentu fitnah datang mencurah-curah dan bertali arus. Tentu ramai yang akan berasa dengki dan iri hati.. bla..bla.. panjang jika hendak dihuraikan.

Dipendekan lagi sekali kisah ini. Ketika Neloofa sudah sedar dan bersiap-siap hendak mengikut si tukang kayu kembali ke rumah tiba-tiba terdengar bunyi ribut yang terlebih kuat dan pari-pari muncul dari tasik. Mukanya tidak seceria dulu.. "hei tukang kayu.. kenapa kali ini kau tidak jujur, itu dah sah bukan isteri kamu.. dulu kau tidak mengaku kapak perak dan kapak emas milik kamu, aku anggap kau memang seorang yang jujur, kali ini kau mengaku Neloofa sebagi isteri kamu.."bentak pari-pari.

"Pari-pari..ese memang jujur.. ese dah tau dah, kalau ese tak ngaku Neloofa ni bukan bini sei, kau nyolam balik, kau bawak pulak Fazura..bilo ese tak ngaku Fazura tu bini ese.. kau nyolam balik dan bawak bini ese yang sobona ea.. lopeh tu ese ngaku itu bini ese.. kau pulak boghi aan Neloofa dan Fazura duo-duo kek ese.. tak sanggup ese doh... bia lah soghang ni yo aa.." Kata si tukang kayu sambil menarik tangan Neloofa dan berjalan meninggalkan pari-pari yang terkebil-kebil. Jawab tetap jawab..

Ps, jangan marah.. ini kisah santai. Moral cerita.. buat sendiri.

No comments:

Post a Comment