Tuesday, December 11, 2012

Janji Ditepati..Guan Eng Bakal Tumbang Di PP..


Bertemu kawan lama
DR. MAHATHIR Mohamad bertanya khabar dengan rakan lama beliau, Ahmad Mat (duduk), 87, dari Kampung Bukit Berangan, Belantik semasa melawat Kampung Pelangi, Gulau, Sik, Kedah, semalam. - BERNAMA
 

Nampaknya marah betul Lim Guan Eng dengan kempen terkini Perdana Menteri yang juga Pengerusi BN di Pulau Pinang tempoh hari. Secara halus dan bernada rasis beliau mengingatkan bahawa pengundi Cina tidak mungkin akan tergoda dengan janji-janji PM itu. Contoh yang beliau kaitkan ialah semasa PRK di Sibu.
 
Guan Eng juga mungkin tersedak dan tersentak dengan kemasukan Zaharain Hashim bersama lebih 300 orang penyokongnya ke dalam UMNO. 300 di dikalikan dengan 4 sahaja sudah menjadi 1000 orang lebih yang bakal menjadi jentera UMNO/BN dalam PRU13 kelak di Bayan Baru.

Dia ni seorang pemimpin yang suka putar belit yang suatu ketika dahulu di labelkan sanggup masuk penjara semata-mata kerana hendak membela seorang gadis sunti Melayu. Ish..ish.. bila pulak dia membela gadis berkenaan??

Faktanya dia terperosok dalam penjara sebab menghina mahkamah, mempertikaikan keputusan mahkamah, maklumlah dia super hebat, super berani.

Cantiknya demokrasi berparlimen di Malaysia ialah bekas banduan masih boleh meraih kehidupan popular dan masih diterima menjadi 'pemimpin' masih boleh menjadi YB dan masih boleh menjadi Ketua Menteri.

Semasa dia keluar penjara pemimpin Pas yang paling tinggi mengangkat bendera meraikan pembebasan dia di Plaza Tol Air Keroh ialah Timbalan Presiden Pas sekarang, tetapi berbaloilah kerana dia akhirnya melantik Mat Sapu menjadi bos air di PP dengan kemudahan VVIP.

Sedap mulut je dia mengkritik Perdana Menteri dengan mengatakan PM menabur janji untuk PRU13. Yang dia selama bertahun-tahun menabur janji bulan bintang cakrawala tu dia tak sedar pulak.

Memanglah dalam kempen untuk menarik sokongan janji amat perlu. Soalnya PM dan BN bila berjanji seboleh mungkin akan ditunaikan apabila mendapat kejayaan, Maksudnya janji ditepati.

Pembangkang pulak bila berjanji bukan untuk ditepati tetapi untuk memainkan sentimen rakyat semata-mata. Janji hapuskan tol, apabila menang dan rakyat menagih janji berkenaan, selamba je pembangkang mendakwa janji tersebut tidak boleh pakai sebab itu janji tak sengaja. "ingatkan kita tidak boleh menang" pulak. Siapa mereka nak bodohkan ini.

Manifesto PRU bukannya janji, itu cuma main-main sahaja. Sebab itu ibu tunggal 2020 orang menyaman pembangkang di mahkamah.

Bila menyedari kedudukannya di PP semakin tidak selamat dan goyah, LGE nampaknya semakin meroyan sehinggakan air mata perwakilan di Perhimpuan Agung UMNO turut menjadi bahan ceramah dan sindiran beliau.

Bila Ketua pembangkang di DUN PP bertanya kenapa jumlah kemasukan pelabur asing ke Pulau Pinang pada tahun ini begitu merudum, bukan dia nak menjawabpun sebaliknya segera mengatakan itu fitnah jahat, putar belit dan sengaja nak memburukan kerajaan DAP di PP. Jawap jelah, kenapa dan bersilat lidah. Jika tak faham soalan, minta ulang semula, kenapa pelaburan asing cuma RM1.8 sahaja kerana pada tahun 2010 ianya berjumlah lebih RM10 billion.

Tak reti sangatkah kerajaan DAP hendak mendapatkan pelaburan baru. Dulu bukan main bongkak mendakwa PP masih terus mendapat kepercayaan asing dan pelaburan FDI melonjak. Lupa pulak dia bahawa itu semua adalah hasil usaha kerajaan BN yang terdahulu.

Berbangga dia apabila dipuji melangit oleh pemimpin Pas bahawa peruntukan untuk Agama Islam meningkat menerusi pembentang bajet setiap tahun. Tetapi kenapa pewruntukan itu tidak dibelanjakan?? saja nak mengkaburi mata rakyat ke?? Lapuran Audit mengesahkan perbelanjaan untuk urusan agama tidak dibelanjakan sepenuhnya. Datuk Dr Helmi juga pernah menulis di akhbar mengenai perkara ini.

Apa yang pembangkang tidak janji dalam PRU12 dulu? semua mereka hamburkan dalam kempen mereka. Hendak memperbaiki itu dan hendak menyelamatkan ini, segala-galanya. Bila rakyat memberikan kepercayaan dan amanah kepada mereka, maka mereka lupa dan lalai dibuai oleh ulitan kuasa yang enak.

Mereka hendak menyelesaikan segala kemungkaran UMNO/BN, kemungkaran kerajaan, kemungkaran pemimpin namun setelah berkuasa rakyat melihat mereka lebih teruk lagi daripada orang yang mereka pernah tuduh.

Berbuih mulut mereka setiap malam menyebut segala isu daripada isu babi, isu hudud, isu minyak, isu subsidi, isu kroni, isu SPR, isu polis, isu rasuah, isu air, isu rumah, malah segalanya seolah-olah akan terhapus semua sekali jika rakyat memberi mereka mandat. Setelah mendapat kuasa di beberapa negeri?? apa yang terjadi??? Jawablah sendiri, PRU13 hampir menunjukkan diri.

Bercakap memang mudah. Berjanji memang mudah, namun sebelum pembangkang naik leka dan masih bernostalgia dengan kemenangan dulu harus diingatkan bahawa punca penolakan rakyat terhadap UMNO/BN bukanlah semata-mata yakin dengan kemampuan pembangkang.

Rakyat ingin 'mengajar' kerajaan dan pemimpin. Jika pemimpin lupa daratan, tidak boleh ditegur, maka rakyat gunakan peti undi untuk memberikan peringatan. Ramai yang berkata, " alah undi aku seorang tak menjadi kudis.." akhirnya apabila ramai yang ke peti undi dengan sikap yang demikian maka keputusannya di luar jangkaan. Itu sahaja, bukannya rakyat menerima agenda pembangkang sepenuhnya.

Pembangkang apabila mendapat kuasa rupanya serupa sahaja dan mereka juga melakukan segala kemungkaran. Ibarat beruk dapat bunga atau sikudung mendapat cincin. Kata dulang paku serpih..

Pemimpin kerajaan pula sebaliknya cepat menginsafi keadaan dan berubah kerana tidak mahu terus diubah. Transformasi berlaku setiap  hari, setiap waktu diterajui oleh Perdana Menteri meliputi segenap denyut nadi rakyat. Slogan 1Malaysia rakyat didahulukan, janji ditepati, zaman kerajaan mengetahui segala-galanya telah berakhir dan terkini 1Malaysia tolak fitnah, semakin dihayati oleh rakyat.

Rakyat akan terus selamat di bawah teraju UMNO/BN. Rakyat akan kembali menyokong UMNO/BN. Yakinlah. Buktinya semua ceramah Perdana yang melibatkan pemimpin besar pembangkang telah gagal menarik pendengar.

 
Saya akan kembali bertanding di Melaka sebab PP tidak lagi selamat untuk saya. 
 
 
Ceramah Di Klang.. 200 orang je hadir??? paghah!!!

 
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN.

3 comments:

  1. Dah banyak putarbelit dilakukan, iotupun ada orang melayu yang tak sedar.

    ReplyDelete
  2. Minta maaf...aku bukan penyokong atau ahli mana2 party politik...namun aku lihat party2 di bawah pakatan kelihatan low class......

    ReplyDelete
  3. Ese sotuju bona dgn komen anon 10.06. Ghamai sok yang tak berparty akan boghikan undi kek BN. Tengoklah nanti.

    ReplyDelete