Tuesday, July 12, 2011

BERSELINDUNG DI SEBALIK 9 JULAI

Berlindung Di Sebalik 9 Julai Oleh Mohd Sharif Ahmad

Samada Perhimpunan Bersih menjadi kenyataan ataupun tidak pada 9 Julai ini, ada pihak yang sudah pasti merasa puas dan tersenyum simpul kerana matalamat tersembunyi mereka sedikit sebanyak telah tercapai. Adalah meragukan sekali tujuan sebenar perhimpunan ini ialah untuk menghantar Memorandum kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung di atas ketidak telusan pihak SPR mengendalikan Pilihanraya di negara ini. Antara yang tersirat dan tersurat di hati pihak penganjur adalah jauh berbeza.

10 Julai 2011 Jalan TAR


Jika dahulu setiap perhimpunan haram yang dirangka hanya popular di dalam blog pembangkang dan di tempat-tempat strategik melalui pemasangan kain rentang atau poster-poster di tembok-tembok. Namun kini publisiti melampau diberikan kepada penganjuran kali ini sehinggakan seluruh negara menantikannya dengan penuh minat. Pihak penganjur hanya tersenyum puas tanpa keluar belanja yang besar kecuali mencetak baju T berwarna kuning.

Pastilah yang paling lebar senyumnya ialah Timbalan Presiden PAS serta Ketua Umum PKR. Walaupun mereka turut mengakui bahawa respon negative terhadap penganjuran ini dari kelompok masyarakat yang lebih besar, namun sekurang-kurangnya tumpuan berlebihan kepada isu ini telah berjaya memberhentikan seketika isu sebenar yang pembangkang hadapi. 

Bukti kepada publisiti berlebihan ini termasuklah fokus yang diberikan oleh media massa arus perdana samada media cetak, elektronik dan juga media siber seperti internet dan blog. Tidak cukup dengan pendedahan tersebut, mereka juga popular dengan bantuan lapuran polis yang lebih 2000 lapuran di seluruh Negara sehinggakan semua pihak berminat membicarakan isu Perhimpunan Bersih ini.

Tidak pernah masyarakat desa mengenali siapa dia Ambiga, bekas Presiden Majlis Guaman tersebut. Namun dengan adanya repot polis yang bertali arus serta sepanduk-sepanduk serta penyebaran baju T berwarna kuning, nama beliau secara mendadak mewarnai dunia politik Negara.

Senyap seketika isu Negara Berkebajikan PAS. Senyap sebentar isu video klip pemimpin pembangkang. Sepi sedikit fokus tentang keputusan kes liwat di Mahkamah pada minggu depan. Reda sedikit isu kekalahan gulungan Ulamak dalam pemilihan barisan kepimpinan PAS. Hilang sebentar segala isu kepincangan pentadbiran Pakatan Pembangkang di beberapa negeri yang mereka perintah.  

Pihak SPR telah mengendalikan 12 Pilihanraya Umum dan sejak itu sistem yang diguna pakai sentiasa diperbaiki dari masa ke semasa. Pihak pembangkang setelah setiap kali Pilihanraya berakhir pastilah akan menimbulkan rasa tidak puas hati terhadap pihak SPR kerana itu merupakan antara alasan mudah kenapa rakyat menolak mereka. Gambaran yang ingin dibentuk di benak pemikiran rakyat ialah bukan rakyat menolak mereka sebaliknya mereka tewas disebabkan oleh penipuan pihak SPR yang kononnya menyebelahi pihak kerajaan. Benarkah begitu? 

Jika benar SPR menyebelahi kerajaan kenapa PAS boleh menang selama 22 tahun di Kelantan? Jika benar SPR jadi alat kerajaan kenapa calun PAS dalam PU11 yang hanya menang dengan 1 undi pun kekal sebagai ADUN di Kelantan, sedangkan mudah sangat pegawai SPR nak memusingkan keputusan tersebut. Mereka hanya perlu menelan 2 helai kertas undi ke dalam perut mereka maka keputusan akan berubah.

Jika SPR selamanya menyebelahi kerajaan maka sudah tentu ketika PAS hanya mempunyai kelebihan satu kerusi di DUN, kerajaannya mudah ditumbangkan dengan pelbagai cara. Namun semua itu tidak terjadi kerana SPR sememangnya sebuah badan bebas yang turut diiktiraf oleh seluruh dunia.

Di Negara lain keputusan undi dan pemenang pada setiap kali pilihanraya hanya dapat diketahui berhari-hari, berminggu-minggu malah ada yang berbulan-bulan selepas habis waktu mengundi. Di Negara ini paling lewat jam 3 pagi rakyat sudah tahu siapa yang membentuk kerajaan. Sungguh hebat SPR walaupun mengendalikan lebih 13 juta pemilih.

Ada sebuah parti yang hebat di Negara ini. Mengendalikan tak sampai 2000 kertas undi, sesak nafas dan pemenang Timbalan Presiden gagal diistiharkan walaupun berjam-jam setelah tamat masa mengundi. Itulah kehebatan PAS selama ini.

Kelemahan SPR seperti di Negara-negara lain juga berlaku dan sentiasa diperbaiki dari semasa ke semasa. SPR sentiasa mendengar maklum balas dan responsif  terhadapnya. Lalu apa perlunya demontrasi jalanan untuk mengajar SPR supaya berubah. Tidak cukupkah wakil pembangkang yang begitu ramai di Parliamen untuk membincangkan isu penting tersebut di sana.

Pada hari ini semua pemimpin pembangkang kelihatan sudah seperti diperbodohkan oleh segelintir mereka yang jelas mempunyai agenda tersirat. Banyak pemimpin pembangkang bersetuju dibodohkan kerana mereka ingin mendapat keuntungan politik daripada isu BERSIH ini. Mereka sendiri tahu bahawa SPR tidak seburuk yang digambarkan kerana itu hanya persepsi yang berjaya diwujudkan oleh pihak tertentu, namun  mereka menyokong isu bodoh tersebut kerana mereka akan mendapat sedikit keuntungan politik. Sepatutnya biar kita bodoh asalkan kita tidak diperbodohkan oleh sesiapa.

Hari ini penganjur perhimpunan bukan sahaja mahu meneruskan agenda mereka, tetapi juga mereka sudah kelihatan bongkak, angkuh, besar kepala dan tidak mahu mendengar nasihat. Bagi mereka segala kekalutan yang bakal terjadi kelak akibat perhimpunan tersebut akan diletakan ke atas bahu pihak pemerintah dan mereka akan bersikap baling batu sembunyi tangan. Cara itu akan memudahkan mereka mencapai matalamat iaitu membuatkan orang ramai membenci pihak kerajaan.

Jika pun perhimpunan kali ini gagal mereka akan meneruskan agenda dengan mewar-warkan pula perhimpunan pada 9 Ogos, 9 Sepetember, 9 Oktober dan seterusnya. Mereka tidak akan berhenti sehingga PU13 kerana ini satu cara untuk rakyat melupakan segala kepincangan mereka dalam mentadbir negeri-negeri tertentu.

Mereka mendakwa perhimpunan mereka akan bersih dan aman. Mana mungkin perhimpunan yang penuh dengan semangat penentangan akan berterusan aman. Sejarah telah membuktikan di seluruh dunia bahawa setiap perhimpunan yang disertai dengan ribuan orang pasti akhirnya akan bertukar ganas apalagi ditambah dengan ucapan yang berapi-api membakar semangat para peserta.

Jika berlaku seperti yang dirancangkan bahawa akan hadir juga dua pasukan yang bertentangan dalam jumlah yang ramai, maka keadaan akan menjadi tidak terkawal. Peristiwa yang berlaku di Pulau Pinang pada minggu lepas yang hanya dihadiri oleh sekitar 50 orangpun di sebuah balai polis, pun sudah sukar dikawal, inikan pula perhimpunan yang melibatkan puluhan ribuan orang.

Malaysia sesungguhnya tidak memerlukan apa bentuk demontrasi jalanan sekalipun. Negara ini sudah cukup aman, sudah cukup maju, sudah cukup tolorensi, sudah cukup harmonis dan setiap orang memperolehi apa yang dia inginkan.

Demontrasi jalanan hanya akan membuatkan rakyat kesusahan, perniagaan terganggu, pelancung tersekat, pelabur takut datang, rusuhan boleh terjadi, kehilangan nyawa atau harta benda mungkin berlaku dan seterusnya huru hara dan kerajaan menjadi tidak stabil. Ini sebenarnya yang diinginkan oleh puak pembangkang yang berselindung disebalik ketidak telusan pihak SPR dalam mengendalikan pilihanraya.

Walaupun pada mulanya perhimpunan bersih akan berjalan aman, namun apabila jumlah yang begitu ramai akan hadir maka sudah tentulah pihak penganjur tidak akan dapat mengawal segala kerenah yang ditimbulkan oleh penyokong nanti. Pastinya ada ucapan membakar semangat yang berapi-api oleh pemimpin tertentu dan ini akan merangsang penyokong totok bertindak diluar batasan yang akhirnya menjadikan keadaan huru hara.

Jikapun para penyokong datang tanpa membawa senjata, ini tidak akan menghalang mereka daripada mencederakan sesiapa kerana banyak objek yang boleh digunakan sebagai senjata seperti topi keledar, cermin kaca, botol air, besi paip, wiper dan pengunci setering kereta, tali, getah, pinggan mangkuk, penyangkut baju, batu jalan dan pelbagai objek lagi.

Lokasi yang dipilih seperti sekitar Masjid Jamek, Dataran Merdeka, Masjid Negara, Bangunan Dewan Bandar Raya, Sogo dan Medan Bonus sudah sedia padat dengan ribuan manusia. Ini akan menjadikan suasana bertambah kalut dan kenderaan sudah pasti tidak akan dapat bergerak lancar. Apabila akan ada usaha daripada pihak berkuasa untuk menyuraikan mereka nanti, maka segala bentuk provokasi akan mereka lakukan.

Apabila suasana sudah tidak terkawal, pihak berkuasa sudah pasti bertindak demi menjamin ketenteraman awam tidak terjejas. Berlembut bukan lagi pilihan sebaliknya ketegasan pihak berkuasa akan mengundang rasa tidak puas hati dan suasana kelam kabut inilah yang akan diberikan fokus oleh lensa media asing untuk memberikan gambaran negatif tentang Negara kita.

Inilah niat yang tersirat yang mereka inginkan, bukan soal hendak menghantar memorandum kepada DYMM. Mereka mahu penyokong mereka marah atas apa juga tindakan yang bakal pihak berkuasa ambil ke atas mereka kelak.

Jalan sesak mereka akan salahkan kerajaan. Kedai terbakar mereka akan salahkan kerajaan. Kereta pecah cermin mereka akan salahkan kerajaan. Peniaga kerugian berjuta ringgit mereka akan letakan kesalahan atas bahu kerajaan.

Jika terdapat peserta yang cedera mereka akan salahkan polis, FRU dan tentera. Lebuh raya pasti sesak teruk pada hari tersebut dari semua penjuru dan semua urusan akan tergendala. Inipun mereka akan salahkan kerajaan.

Pemimpin pembangkang sudah terkenal dengan lepas tangannya. Jika berlaku kekecohan dikalangan mereka sendiri mereka akan segera menuding jari ke arah kerajaan dengan mengatakan itu semua bukan disebabkan oleh penyokong mereka tetapi oleh provokasi polis atau penyokong BN yang menyamar sebagai ahli mereka.

Malah jika berlaku perlanggaran kecil di mana-mana lebuh raya kelak, dan kesesakan teruk akan berlaku, itupun akan dituduh pihak kerajaan yang merancang pada hal kemalangan berlaku setiap hari di Lebu Raya.

Jika polis tidak ada di kawasan tersebut dan berlaku kekecohan atau pergaduhan, maka kesalahan juga diletakan ke atas bahu polis kerana gagal menjamin keselamatan rakyat. Jika pulak polis hadir dan cuba mengawal, polis pula dituduh sengaja menimbulkan suasana huru hara. Setiap tuduhan daripada mereka walaupun amat bodoh dan tidak masuk akal akan tetap dipercayai oleh penyokong mereka.

Kita selalu menonton di dalam TV dan internet bagaimana polis di Negara lain melayan para penunjuk perasaan adalah lebih keras, teruk dan zalim dari polis kita. Polis kita amat bertimbang rasa dalam menangani setiap perusuh namun ini disalah mengertikan sebagai polis kita lemah dalam bertindak. Kebiadapan para perusuh sebenarnya ada kalanya mencabar darjah kesabaran pihak berkuasa.

Bayangkan pernah berlaku pemimpin pembangkang membaringkan diri di hadapan trak polis. Kerana dia pemimpin terkenal maka manipulasi tidak berlaku. Namun seorang lagi yang berguling atas jalan raya di hadapan kenderaan membawa pemangku Sultan Perak dikatakan bukan penyokong mereka sebaliknya dikatakan polis yang menyamar atau penyokong BN yang membuat provokasi itu.

Pada hari ini terdapat kecenderungan untuk meletakan semua kesalahan kepada kerajaan, kepada UMNO dan kepada BN waima kesalahan moral seorang pemimpin pembangkang pun cuba dikaitkan dengan UMNO dan BN. Ini dilakukan oleh orang yang menganggap dirinya hebat, sebenarnya dia tidak sehebat manapun.

Diri mereka dipotretkan sebagai maksum penuh sementara lawan mereka digambarkan sebagai paling buruk, paling hodoh dan paling jijik. Ada orang yang terlibat dengan masalah moral berpanjangan berjaya mengheret rakyat supaya bersetuju dengannya bahawa dia dianianya. Dia yang syok dan berpeluh selama dua puluh minit, PM pulak yang diseret.

Sesungguhnya saya berpendapat bahawa perangai, perlakuan, tindakan, penipuan, pembohongan, pendekatan dan penyelewengan puak pembangkang di Negara ini amatlah menjijikan sekali. Rakyat sudah mula merasa jijik dengan kehadiran mereka. Percayalah.

No comments:

Post a Comment